Milyen a jó petrezselyem helyettesítő?

A petrezselymet leginkább köretként ismerik. A legtöbben úgy gondolják, mint valami zöldet, amit felaprítasz és rászórsz az ételedre, hogy kontrasztot adj, és nem sok mást. A valóság az, hogy a petrezselyem egy sokoldalú gyógynövény, amely ugyanolyan sokat tehet az étel ízéért, mint a megjelenéséért. Mint sok gyógynövény esetében, a petrezselymet is frissen kell használnia, hogy kihasználja annak előnyeit; azonban előfordulhat, hogy a hűtőszekrényét nem mindig töltheti fel vele. Ez azt jelenti, hogy vészhelyzetben szüksége lehet rá. Ha nincs petrezselyem, és szükséged van valamire, amit érdemes pótolni, akkor a petrezselyem helyettesítőinek egész sora hasznos lehet.

A legjobb megoldás: Turbolya

A cseresznye a petrezselyem családjába tartozik, amely egyben a sárgarépa és a zeller családja is. A cseresznye és a petrezselyem egyaránt népszerű a francia konyhában; emellett a cseresznye a francia konyha egyik legfinomabb fűszernövénye. Eléggé hasonlít a petrezselyemre ahhoz, hogy díszítésként is megállja a helyét.

A Turbolya ízét gyakran az ánizshoz hasonlítják, de az sokkal enyhébb. Nem valószínű, hogy elvonja a figyelmet az étel más ízeiről, és sok esetben kiegészítheti azokat. Annak ellenére, hogy finom, a cseresznye íze lassan szabadul fel, így hosszabb főzési időkig jobban áll, mint a petrezselyem.

Egy tisztességes második választás: Koriander

Míg a koriander és a petrezselyem nagyon eltérő ízű, a koriander szinte pontosan úgy néz ki, mint a lapos levelű petrezselyem. Annyira hasonlóak, hogy még a tapasztalt szakácsok is nehezen tudják megkülönböztetni őket egymástól. A koriander csípős, egyedi íze sok olyan ételhez is jól passzol, amelyeket petrezselyemmel díszítene.

Ha petrezselyem helyett koriandert használ, mértékkel használja, hacsak nem biztos abban, hogy jól fog párosulni más ízekkel az ételben.

Egy csipetnyiben: sárgarépa zöldje

Mint fentebb megjegyeztük, a sárgarépa ugyanabba a családba tartozik, mint a petrezselyem. A mítoszokkal ellentétben a sárgarépa teteje egyáltalán nem mérgező. Ezenkívül amellett, hogy ízletesek, tele vannak tápanyagokkal. Egyszerűen vágjon fel néhány sárgarépa zöldjét, mint a petrezselymet, és szórja meg köretként.

A sárgarépa teteje is megadja a petrezselyemtől elvárható keserűséget, így ízben is jól megállja a helyét. Használhatja őket olyan ételekben, amelyek a petrezselyem lágyszárú fényességére összpontosítanak, például salátákban, pestoban és chimichurriban.

Egyéb alternatívák

A zeller a petrezselyem család másik tagja, és vitathatatlanul hasonló ízű. A lapos petrezselyemhez hasonló megjelenésű díszítéshez csak a zellerleveleket használja. Vágd fel őket, és szórd az edényedre. A bazsalikom is helyettesítheti a petrezselymet egyes ételekben. A petrezselyemhez képest érezhetőbb és jellegzetesebb az aromája , de felaprítva és ételre szórva is hasonló feltűnő zöld virágzást biztosít.

Hol lehet rendelni petrezselymet?

Ha petrezselymet szeretnél rendelni, nézz szét a Shopban, ahol számos fűszerboltot és kereskedőt találsz illetve vetőmagkereskedőt, ha szeretnél termeszteni saját petrezselymet:

További vetőmagokat találsz a Shopban