Milyen a jó Sazon fűszerezés helyettesítője?

A Sazon fűszerkeverék a közép-amerikai és karibi konyha egyik legfontosabb fűszerkeveréke. A régió számos főzési stílusában használják, beleértve az európai és afrikai eredetűeket is. Szüksége lesz sazonra (és annak ízletes umami ízére), különösen, ha Puerto Rico-i ételeket főz. Ha elfogyott, vagy nem szeretné használni a márkás kereskedelmi keverékeket, itt van néhány jó sazon helyettesítő.

A legjobb megoldás: Készítse el saját sazon fűszerét

A sazon fűszerkeverék készítéséhez a legtöbb hozzávaló elterjedt, és gyakorlatilag minden élelmiszerbolt fűszer rovatában megtalálható. Olyan alapokat tartalmaznak, mint a fokhagymapor , a kömény és a só. Az egyik, amit esetleg nem talál, az annatto mag, amely a narancssárga színért felelős.

Az annatto a legtöbb latin élelmiszerboltban megtalálható. De ha ez nem lehetséges, cserélje ki egy másik enyhe, de színes fűszerrel, például sáfránnyal vagy kurkumával. Annak érdekében, hogy íze jobban illeszkedjen a kereskedelmi forgalomban kapható, fóliás kiszerelésű változatokhoz, hozzáadhat egy kis nátrium- glutamátot, hogy fokozza az umamit.

A sazon fűszerezés a semmiből történő elkészítése lehetővé teszi, hogy játsszon az összetevők szintjével, így testreszabhatja az ízprofilt egy adott ételhez vagy preferenciáihoz.

Egy tisztességes második választás: Adobo

Ha olyan sazon fűszer helyettesítőt szeretne, amely a legtöbb azonos összetevőt és ízt tartalmazza, de nincs élénk színe, akkor az adobo a legjobb választás. Ha rendszeresen főz latin ételeket, akkor valószínűleg már van ebből a fűszeres szekrényedben; ha latin ételeket tervez főzni, szerezzen be.

Az Adobo ugyanazokat a fő összetevőket tartalmazza, mint a sazon, beleértve a fokhagymát és a mononátrium-glutamátot, attól függően, hogy a keverék melyik verzióját használja. Az Adobo-t gyakran könnyebb megtalálni, mint a sazon fűszereket, és olcsóbb is lehet, ha unciánkénti költség alapján árazza. Ha narancssárga színt szeretne, adhat hozzá néhány annatto magot, sárga ételfestéket vagy sáfrányt az adobo-hoz, hogy jobban illeszkedjen.

Az adobo hátránya, hogy ízprofilja nem egyezik meg a legtöbb sazon keverékével. Inkább van egy jellegzetes jegye, amely elvonhatja a figyelmet az étel ízprofiljáról.

Egy csipetnyiben: kreol fűszerezés

Egy másik népszerű fűszerkeverék, amely széles körben elérhető a legtöbb észak-amerikai élelmiszerboltban, a kreol fűszerkeverék ugyanazokat a fő fűszereket tartalmazza, mint a sazon fűszerek, beleértve a sót és a fokhagymát. A kreol fűszerezés könnyen megtalálható és általában olcsó.

A kereskedelmi forgalomban kapható kreol fűszerezés néhány híres márkája nem tartalmaz MSG-t, ami azt jelenti, hogy nem javítják olyan jól az étel zamatát, mint a sazon. De hozzáadhatja a sajátját, vagy használhat más glutamátforrást.

Az ízprofil nem azonos a sazon fűszerezéssel, de a különbség valószínűleg nem lesz észrevehető az erős ízű ételeknél. Egy másik hátránya abból adódik, hogy a kreol fűszerkeverék nem tartalmaz annatto magot, ezért nem olyan élénk színű, mint a sazon. Így nem adja meg az ételének a sazon élénk narancssárga színét.