Mirin: A sokoldalú japán főzőbor

A Mirin kiváló minőségű italként volt népszerű, mígnem az Edo-korszakban (1603-1868) a szaké a japánok fő alkoholos italává vált. Csak annak a korszaknak a vége felé kezdték széles körben fogyasztani a hagyományos japánok körében, bár az akkori mirin nem volt olyan édes, mint manapság. Ezt az időszakot a történelmi szövegek néha a polgárháborúk koraként is emlegetik. Amellett, hogy italként fogyasztották, a mirint édesítőszerként is használták, mivel a cukor nem volt széles körben elérhető.

Mint sok japán összetevő, a mirin valószínűleg Kínából származik; pontos története azonban ismeretlen. Egy másik elmélet szerint a mirin az ősi japán italokból, például a fehér szakéból fejlődött ki. Egyes források szerint a 12. század környékén keletkezett, amikor a japánok a torkos rizst a szakéval kezdték kombinálni különleges alkalmakkor italként.

A 16. század körül egyes gyártók elkezdték lepárolni ezt a keveréket, hogy meghosszabbítsák eltarthatóságát. Az így kapott italt shochu-nak hívták, és mirinné fejlődött. A harmadik lehetőség az, hogy mindkét elmélet igaz, és a mirinnek van kínai és japán öröksége is.

A Mirin csak a 20. század elején, a Taisho korszak végén nyerte el azt az ízt, amivel most rendelkezik. Rizsmalátát adtak hozzá, hogy a mirin keményítőjét cukorrá alakítsák. Csak az 1930-as években vált a hazai főzés általános alapanyagává. Az 1940-es évekre a mirin ipar Japánban virágzott, több száz gyártóval.

Ma már a világ minden táján megtalálható az élelmiszerboltokban árusított mirin. Nézze meg a helyi szupermarket ázsiai folyosóját, vagy tekintse meg a legtöbb ázsiai piac borszakaszát.

Mirin íz profil

Amellett, hogy finom édessége van, a mirinnek enyhe savassága is van, ami miatt gyakran összekeverik a rizsborecettel. A Mirin szintén sós, magas cukortartalmú – körülbelül 50 százalék cukor – és körülbelül 14 százalék alkoholt tartalmaz. A cukor édeské teszi, ami segít elnyomni a keserű és sós jegyeket az ételekben, míg az alkohol segíthet csökkenteni egyes fehérjékben a vad és halas jegyeket.

A mirin egészségügyi előnyei

A Mirin nem tartalmaz jelentősebb tápanyagokat, és nincs jelentős egészségügyi előnye. Egy kisebb előnye az a tény, hogy ízesítheti az ételeket anélkül, hogy jelentősen növelné a kalóriaterhelést.

Egészségügyi problémák

Az alkohol által okozott lehetséges egészségügyi problémákon kívül a mirin nagy mennyiségű cukrot tartalmaz; egyes változatok magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot tartalmaznak. A túlzott cukorfogyasztás számos egészségügyi problémát okozhat, beleértve az elhízást és a 2-es típusú cukorbetegséget.

A Marin sót is tartalmaz, amely magas vérnyomást és egyéb egészségügyi problémákat okozhat, ha túl sokat fogyasztasz belőle. A Mirin remekül használható pácokban, kevert mártásokban, cukortartalma pedig sült húsok és halak mázainak készítésekor hasznos.

Gyakori felhasználások

A Marionnak különböző alkalmazásai vannak attól függően, hogy Japánban hol használják. Mariners of Naruto miso leves az íz fokozására. A hal ízét is élénkíti. A mirin a teriyaki szósz egyik alapvető összetevője, és más hagyományos japán szószok, például a ponzu és a tempura mártogatós szószok fő összetevője. A híres utcai ételhez, a yakitorihoz is elengedhetetlen.