Miso: A vidéki japán fűszer

A miso különféle szemekből készülhet, de a legelterjedtebb szójababból készül. Sóval fermentált szójabab massza. A misót egyes források szerint először az ókori Kínában készítették, mások szerint máshonnan származott.

A történészek, akik úgy vélik, hogy Kínából származik, azt mondják, hogy Kr.e. 4-ből származik, és a jiang nevű pasztaként kezdődött . Ez a paszta fermentált szójabab terméke volt, és állati fehérjéket tartalmazott. A jiang használata ie 7-ben kezdett elterjedni a szomszédos országokban. Amikor Japánba került, miso lett, de a miso szó csak i.sz. 800-ban jelent meg. A Miso Japánban fejlődött ki, számos regionális eltéréssel. A miso ipari gyártása ott kezdődött az 1800-as években.

Egy másik elmélet szerint a miso Koreából érkezett, és először tama-ból készült, ami fermentált miso golyó. Egy másik elmélet szerint a miso a sótermelésből származik a Jomon-korszakban. Az ezt az elméletet hirdető történészek úgy vélik, hogy a miso készítés kultúrája természetes módon Japánban kezdődött és fejlődött ki.

927-ben a misót a gazdag emberek leveseinek összetevőjeként emlegették. Mivel drága volt, takarékosan használták, és nagyra értékelték hal és zöldség ízesítőjeként.

A ma ismert miso leves a 14. és 15. században vált népszerűvé. Abban az időben a miso leves készítése már hagyománynak számított. Ezeken a bulikon a házigazda elkészítette a levest, a vendégek pedig köretet hoztak a leves mellé.

A szójaszósz az 1900-as évekre vált népszerűbb fűszerezéssé Japán városi területein, és a legtöbb miso csak levesben használható. A miso a 20. században a vidéki Japánban a legnépszerűbb választás maradt. Az elmúlt években világszerte népszerűvé vált az ételek íze és aromája miatt.

Miso íz profil

A Miso gazdag umami ízt ad az ételnek, erős adag sósság mellett.

A miso egészségügyi előnyei

A Miso világszerte ismert egészségügyi előnyeiről, mert olyan fontos tápanyagokat tartalmaz, mint a következők:

  • Ásványi anyagok: A miso jó forrása fontos ásványi anyagoknak, beleértve a cinket és a mangánt.
  • Fehérje: A miso teljes értékű fehérjeforrás, mert tartalmazza az összes aminosavat, amelyre a szervezetnek szüksége van az egészséghez.
  • Probiotikumok: Mivel a miso fermentált, tele van egészségre jótékony baktériumokkal.
  • Vitaminok: A miso baktériumai vitaminokat termelnek a bélrendszerben. A fő vitaminok, amelyeket szintetizálnak, a B12-vitamin és a K-vitamin.

A Miso hasznos lehet bizonyos egészségügyi problémák orvoslásaként vagy megelőző intézkedésként, beleértve a következőket:

  • Rák: Úgy gondolják, hogy a szójában található vegyületek csökkentik a rák, különösen a gyomorrák kockázatát. A miso fogyasztásával kezelhető vagy megelőzhető egyéb rákos megbetegedések közé tartozik a tüdő- és mellrák.
  • Magas koleszterinszint: Egyes állatkísérletek szerint a rossz koleszterin (más néven alacsony sűrűségű lipoprotein) csökkenthető a misot tartalmazó étrenddel.

Egészségügyi problémák

A miso nagyon sok sót tartalmaz, ezért mértékkel kell fogyasztani, hogy elkerüljük a túlzott sóbevitellel kapcsolatos egészségügyi problémákat.

Gyakori felhasználások

A Miso erőssége a sokoldalúságában rejlik. A miso használatának hagyományos módjai közé tartozik a húsleves ízesítője, de a miso egyes fajtái kiválóak salátaöntetekhez, míg mások pörköltekhez és pácokhoz használhatók.