Mit ültessünk a paprika mellé?

Megdöbbentő: a megfelelő társ növény mellett a paprika sokkal jobban fejlődik. Az okok kutatása során izgalmas dolgokra derült fény. Tudta, hogy a chili különösen jól nő a bazsalikom közelében? Amikor meghallja az okot, meg fog lepődni. Eleinte feltételezhető, hogy a jó szomszédos növények nem versenyeznek egymással a tápanyagokért. Akkor az is jó lenne, ha a vegyes kultúra megvédhetné egymást a kártevőktől. Egy kísérlet kimutatta, hogy a növények üzeneteket küldenek egymásnak. Nem csak illatokkal, hanem meglepően tónusokkal is.

A kommunikációt egy ausztrál laboratóriumban kutatták. A bazsalikom környékén szignifikánsan magasabb csírázási és növekedési ütemet tapasztaltak.

Miután a kutatók fóliával hermetikusan elkülönítették a fűszernövényeket a chili növényektől, megmaradtak a növekedésükhöz szükséges pozitív impulzusok. A tudósok ezért azt gyanítják, hogy a növényeket hangok vagy rezgések kapcsolják össze. A hangokkal és növényekkel végzett szántóföldi tesztek kimutatták, hogy a kukorica gyökerei egy vonalban vannak a hangforrással.

Jó társnövények a chili mellé

A chili paprika meglehetősen társaságkedvelő. Sok közelben termő növénnyel jól kijönnek. Mindenekelőtt a paradicsom és a padlizsán, de olyan fűszernövények is, mint a bazsalikom, az oregánó és a rozmaringgal is egy ágyásban. Míg a chilipaprikák gyökereikkel védik a szomszédos gyógynövényeket a gombáktól, a chili valószínűleg az illóolajaikból profitál. Elűznek néhány kártevőt, amelyek egyébként megfertőzhetnék leveleiket.

Jó tapasztalatok születtek az uborkával, a sütőtökkel és a mángollal is. Sütőtök és cukkini esetében vegye figyelembe a távolságot. Jól ültethet petrezselymet a paprika köré vagy ugyanabba a virágládába. Kellő távolság mellett a Chili con Carne jelöltekkel sincs gond: bab, hagyma, fokhagyma és sárgarépa.

Paradicsom: A paradicsom és a chili paprika szoros rokonok, ugyanabba a családba, a Solanaceae családba tartoznak. Emiatt jól működnek együtt a kertben. A paradicsom termesztése a chili paprika mellett segíthet az egymásra gyakorolt pozitív hatásokban. A paradicsom ugyanis vonzza a rovarokat, például a beporzó méheket, amelyek szükségesek a chili paprikák megfelelő beporzásához. Emellett a paradicsom árnyékot is nyújthat a chili paprikáknak a forró nyári napokon, és megvédi őket a túlzott hőtől.

Bazsalikom: A bazsalikom egy másik nagyszerű társültetési választás a chili paprikák mellé. A bazsalikom illata képes elűzni a káros kártevőket, mint például a levéltetveket és a fehérlegyeket, amelyek gyakran támadják a chili paprikákat. Emellett a bazsalikom összefonódó gyökerei hozzájárulnak a talaj szerkezetének javításához, a talaj tápanyagellátásának optimalizálásához, valamint a kórokozók terjedésének gátlásához. A bazsalikom és a chili paprikák közötti szimbiózis erősítheti egymás növekedését és egészségét.

Sárgarépa: A sárgarépa egy másik jó társültetési választás lehet a chili paprikák mellé. A sárgarépa sekély gyökerei miatt nem zavarja meg a chili paprikák gyökereit, így együtt képesek növekedni. Emellett a sárgarépa illata képes elűzni a káros kártevőket, például a repülő rovarokat és a levéltetveket, amelyek gyakran megtámadják a chili paprikákat. A sárgarépa és a chili paprikák közötti társültetés erősítheti egymás növekedését és egészségét.

Kapor: A kapor egy másik jó választás lehet chili paprikák mellé. A kapor illata képes elűzni a levéltetveket, tripszeket és más káros kártevőket, amelyek gyakran megtámadják a chili paprikákat. Emellett a kapor elősegíti a talaj szerkezetének javítását és a talaj tápanyagellátásának optimalizálását. A kapor és chili paprikák közötti társültetés erősítheti egymás növekedését és egészségét.

Saláta: A saláta egy másik jó társültetési választás lehet a chili paprikák mellé. A saláta gyorsan növekvő zöldség, és a chili paprikák között ültetve számos előnyt kínál. Először is, a saláta levelei árnyékot nyújtanak a chili paprikáknak, ami segíthet megvédeni őket a túlzott napsütéstől és hőtől, különösen a nyári hónapokban. Emellett a saláta gyökerei segítenek lazítani a talajt és javítani annak szerkezetét, ami elősegítheti a chili paprikák gyökereinek légzését és növekedését. Az alacsony növésű saláták, mint például a fejes saláta vagy a rukkola, különösen jó választás lehet, mivel nem zavarják meg a chili paprikák növekedését és fejlődését.

Bazsalikom: A bazsalikom egy másik kiváló társültetési választás lehet a chili paprikák mellé. A bazsalikom illata képes elűzni a levéltetveket, tripszeket és más káros kártevőket, amelyek veszélyeztethetik a chili paprikák egészségét. Emellett a bazsalikom termeli az illóolajokat, amelyek képesek megakadályozni a gombák és baktériumok fertőzését a chili paprikákon. A bazsalikom és chili paprikák közötti társültetés erősítheti egymás növekedését és egészségét.

Kukorica: A kukorica egy másik jó választás lehet a chili paprikák mellé. A kukorica magasra növő növény, ami árnyékot nyújt a chili paprikáknak, különösen a déli és nyugati oldalakon, ahol erős napfénynek vannak kitéve. Emellett a kukorica gyökerei segítenek javítani a talaj szerkezetét, és gazdagítják a talajt szerves anyaggal. A kukorica és chili paprikák közötti társültetés segíthet optimalizálni a talaj tápanyagellátását és védelmet nyújtani a chili paprikáknak a túlzott napsugárzás ellen.

Uborka: Az uborka egy másik jó társültetési választás lehet a chili paprikák mellé. Az uborka gyorsan növő növény, és a chili paprikák között ültetve több előnyt kínál. Először is, az uborka lombja árnyékot nyújt a chili paprikáknak, ami segíthet megvédeni őket a túlzott napsütéstől és hőtől. Emellett az uborka és chili paprikák közötti társültetés segíthet csökkenteni a kártevők és betegségek kockázatát is, mivel az uborka vonzza magához a levéltetveket és más kártevőket, így azok távol maradnak a chili paprikáktól.

Sárgarépa: A sárgarépa egy másik jó társültetési választás lehet a chili paprikák mellé. A sárgarépa sekélyen gyökerező növény, ami nem zavarja meg a chili paprikák mélyebb gyökereit. Emellett a sárgarépa képes javítani a talaj szerkezetét és szerves anyaggal gazdagítani. A sárgarépa és chili paprikák közötti társültetés segíthet optimalizálni a talaj szerkezetét és javítani annak tápanyagellátását, ami elősegítheti a chili paprikák egészséges növekedését.

Hagyma: A hagyma egy másik jó választás lehet a chili paprikák mellé. A hagyma számos fajtája, mint például a vöröshagyma, fokhagyma vagy újhagyma, alkalmas lehet a társültetésre. A hagyma képes elűzni néhány káros kártevőt, mint például a levéltetveket és a káposztalepkéket a chili paprikákról. Emellett a hagyma képes javítani a talaj szerkezetét és szerves anyaggal gazdagítani, ami elősegítheti a chili paprikák növekedését.

Saláta: A saláta egy másik jó társültetési választás lehet a chili paprikák mellé. A saláta egy lágyszárú növény, amely segíthet a talaj megtartásában és a talaj szerkezetének javításában. A salátalevelek is árnyékot nyújtanak a chili paprikáknak, ami segíthet megvédeni őket a túlzott napsütéstől és hőtől. Emellett a saláta gyorsan növekszik, így hamar betakarítható, és így helyet is felszabadít a chili paprikáknak a későbbi növekedési szakaszban.

Szegfűszeg: A szegfűszeg egy másik érdekes társültetési választás lehet a chili paprikák mellé. A szegfűszeg egy aromás növény, amely képes elűzni néhány káros kártevőt, mint például a levéltetveket és a hangyákat a chili paprikákról. Emellett a szegfűszeg gyökerei képesek a talajt gazdagítani, ami elősegítheti a chili paprikák egészséges növekedését.

Rossz társnövények a paprika mellé

Az édeskömény az elképzelhető legrosszabb szomszéd sok chili fajta és paradicsom számára. Hogy miért nem jönnek ki egymással, még nem teljesen érthető. Talán az édesköményben található illóolajoknak köszönhető.

Az otthoni kiskertben való zöldségtermesztés során fontos figyelembe venni a társültetési elveket, vagyis hogy melyik növényt ültetjük mellé vagy közelébe más növényeknek. Néhány zöldségnek lehetnek kedvező hatásai a chili paprikákra, míg másoknak negatív hatásai lehetnek, például az árnyékolás, a vízellátás, a tápanyagok eloszlása vagy a kártevők közelsége miatt. Íme egy útmutató azokról a zöldségekről, amelyeket nem szabad a chili paprikák mellé ültetni az otthoni kiskertben:

Paradicsom: Bár a paradicsom és a chili paprika ugyanabba a családba, a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozik, mégis kerülni kell a paradicsomok közvetlen közelségét a chili paprikákhoz. Azon kívül, hogy a paradicsom árnyékolja a chili paprikákat, és versenyezhet velük a napfényért, a két növény közötti tápanyag- és vízellátás is problémákat okozhat.

Burgonya: A burgonya is ugyanahhoz a családhoz tartozik, mint a chili paprika, így kerülni kell az egyidejű ültetést vagy közelséget a két növény között. A burgonya növényeinek árnyékolása a chili paprikáknak káros lehet, és a közös kártevők is problémákat okozhatnak mindkét növény számára.

Káposztafélék: A káposztafélék, mint például a káposzta, a brokkoli, a karfiol és a kelkáposzta, nem ajánlottak a chili paprikák közvetlen közelébe. A káposztafélék közös kártevőkkel osztoznak a chili paprikákkal, például a káposztamoly és a káposztalégy, ami növelheti a kártevőkkel való fertőzés kockázatát mindkét növény számára.

Hüvelyesek: A hüvelyesek, mint például a bab, a lencse és a borsó, szintén nem ajánlottak a chili paprikák mellé ültetni az otthoni kiskertben. A hüvelyesek azon kívül, hogy árnyékolhatják a chili paprikákat, azokkal azonos tápanyagokat veszik fel a talajból, ami versenyt teremthet a növények között.

Spenót: A spenót egy másik zöldség, amelyet érdemes elkerülni a chili paprikák közvetlen közelében. A spenót lombja sűrű, és árnyékot vetít, ami csökkentheti a chili paprikák napfényhez való hozzáférését. Emellett a spenót hajlamos a levéltetvek és más kártevők támadására, ami a chili paprikákra is átterjedhet.

Uborka: Az uborka sem az ideális választás a chili paprikák mellé ültetett zöldségek között. Az uborka egy futónövény, amely hosszú indákkal terjed és elfoglalhatja a chili paprikák körüli területet. Az uborka árnyékolhatja a chili paprikákat, és a közös vízellátás is problémát okozhat.

Fontos megjegyezni, hogy ezek az ajánlások általánosak, és lehetnek kivételek a környezeti és talajadottságoktól függően. Mindig érdemes figyelembe venni a konkrét kert helyi körülményeit és a növények egymás közötti kölcsönhatásait.

Köszönet a fotókért: Pixabay

Szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg?

Iratkozz fel és elküldjük neked a legújabb cikkeket, receptek és kuponkódokat, amelyekkel kedvezményesen vásárolhatsz a kereskedőknél!

Videó