Mit ültessünk a paprika mellé?

Megdöbbentő: a megfelelő társ növény mellett a paprika sokkal jobban fejlődik. Az okok kutatása során izgalmas dolgokra derült fény. Tudta, hogy a chili különösen jól nő a bazsalikom közelében? Amikor meghallja az okot, meg fog lepődni. Eleinte feltételezhető, hogy a jó szomszédos növények nem versenyeznek egymással a tápanyagokért. Akkor az is jó lenne, ha a vegyes kultúra megvédhetné egymást a kártevőktől. Egy kísérlet kimutatta, hogy a növények üzeneteket küldenek egymásnak. Nem csak illatokkal, hanem meglepően tónusokkal is.

A kommunikációt egy ausztrál laboratóriumban kutatták. A bazsalikom környékén szignifikánsan magasabb csírázási és növekedési ütemet tapasztaltak.

Miután a kutatók fóliával hermetikusan elkülönítették a fűszernövényeket a chili növényektől, megmaradtak a növekedésükhöz szükséges pozitív impulzusok. A tudósok ezért azt gyanítják, hogy a növényeket hangok vagy rezgések kapcsolják össze. A hangokkal és növényekkel végzett szántóföldi tesztek kimutatták, hogy a kukorica gyökerei egy vonalban vannak a hangforrással.

Jó társnövények a chili mellé

A chili paprika meglehetősen társaságkedvelő. Sok közelben termő növénnyel jól kijönnek. Mindenekelőtt a paradicsom és a padlizsán, de olyan fűszernövények is, mint a bazsalikom, az oregánó és a rozmaringgal is egy ágyásban. Míg a chilipaprikák gyökereikkel védik a szomszédos gyógynövényeket a gombáktól, a chili valószínűleg az illóolajaikból profitál. Elűznek néhány kártevőt, amelyek egyébként megfertőzhetnék leveleiket.

Jó tapasztalatok születtek az uborkával, a sütőtökkel és a mángollal is. Sütőtök és cukkini esetében vegye figyelembe a távolságot. Jól ültethet petrezselymet a paprika köré vagy ugyanabba a virágládába. Kellő távolság mellett a Chili con Carne jelöltekkel sincs gond: bab, hagyma, fokhagyma és sárgarépa.

Rossz társnövények a paprika mellé

Az édeskömény az elképzelhető legrosszabb szomszéd sok chili fajta és paradicsom számára. Hogy miért nem jönnek ki egymással, még nem teljesen érthető. Talán az édesköményben található illóolajoknak köszönhető.

A karalábé, a borsó, a cékla és a gyümölcsfák is rossz szomszédok. A chili szinte minden fajtájánál kevésbé sikeres, és meglehetősen mérsékelten fejlődik.

Chili mag rendelés

Ha lehetősége van saját chilit termeszteni és biztositani tudja a kellő feltételeket, akkor nagyon megéri a saját chili termesztése. Ha chili paprikát szeretne rendelni, nézzen szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és vetőmagkereskedőt talál:

Vetőmagkereskedések a Cégtárban

Köszönet a fotókért: Pixabay

Szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg?

Iratkozz fel és elküldjük neked a legújabb cikkeket, receptek és kuponkódokat, amelyekkel kedvezményesen vásárolhatsz a kereskedőknél!

Videó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.