Mivel helyettesíthető a dióvaj?

A dióvaj az egyik egzotikusabb dióvaj. A rendkívül tápláló dióból készült dióvaj egészséges és ízletes is . Költsége és ínyenc státusza miatt nem mindenki tart majd belőle egy üveget a szekrényében. Lehet, hogy sok élelmiszerboltban nehezen találja meg, ezért itt van néhány dióvaj-helyettesítő, amelyet kipróbálhat.

A legjobb megoldás: Készítse el saját dióvaját

Mint minden dióvaj, a dióvaj is könnyen elkészíthető. A legalapvetőbb változathoz mindössze két csésze dió és egy jó konyhai robotgép szükséges. Ha nyers dióval kezdi, alacsony hőmérsékletű sütőben (150 °C) körülbelül 10-15 percig sütheti, majd hagyja kihűlni, mielőtt a robotgépben darálja. A dió felszabadítja az olajat, ahogy a pengék lebontják. Az ízét sóval és egy kis cukorral vagy fűszerekkel, például fahéjjal és szegfűborssal fokozhatja.

A dióvaj készítésének egyetlen valódi hátránya, hogy időbe telik, és olyan összetevőket igényel, amelyek esetleg nincsenek kéznél.

Egy tisztességes második választás: pekándióvaj

A pekándió vaj készítéséhez használt pekándió és a dióvaj készítéséhez használt dió rokon növényekből származik. Mindkettő a Juglandaceae családba tartozik, amely a diófélék megjelenésében és ízében hasonlóságokat magyaráz. A pekándióvaj őrölt pekándióból készül, és hasonló ízű, mint a dióvajé.

A pekándió vaj tápértéke is sokban hasonlít a dióvajéhoz. Mindkettő jó rost- és fehérjeforrás, valamint ásványi anyagok, például kalcium és vas. A nyers pekándióvaj különösen egészségesnek számít, mivel jelentős antioxidáns készletet kínál. A pekándió vaj hasonló állagú és ízű, mint a pörkölt dióból készült vaj. Használhatja őket ugyanabban a receptben, hogy hasonló eredményeket érjen el.

A pekándió vaj hátránya, hogy bár gyakran olcsóbb, mint a dióvaj, előfordulhat, hogy nem könnyű megtalálni. A tiszta pekándióvaj ritka. Gyakoribb a pekándió vaj más termékekkel kombinálva, hogy fokozza ízét.

Egy csipetnyiben: Napraforgóvaj

Láthatja a napraforgóvajat, amelyet napraforgómagvajnak is neveznek, mivel pörkölt és őrölt napraforgómagból áll. Mivel napraforgómagból és nem diófélékből készül, a napraforgómagvajat gyakran ajánlják a dió- és földimogyoró-allergiás embereknek. Ha dióallergia miatt dióvaj-helyettesítőre van szüksége, ez legyen az egyik első választása. Konzisztenciája megegyezik a dióvajéval, beleértve a dióvajat is, és a dió/magvaj kategória egyik legszélesebb körben elérhető terméke. A napraforgóvaj táplálkozási profilja hasonló a dióvajéhoz.

A napraforgóvaj kiválasztása előtt érdemes megfontolni, hogy íze eltér a dióvaj ízétől. Sok pékárunál és más ételnél ez nem jelent problémát, de előfordulhat, ha kenőanyagként kívánja használni, vagy önmagában fogyasztja.

Egyéb alternatívák

Egy másik népszerű alternatív dióvaj, a kesudióvaj őrölt pörkölt kesudióból készül. A kesudióvajat könnyű megtalálni, és általában olcsóbb, mint a dióvaj. A kesudió vaj íze enyhe, így kiválóan helyettesíti a legtöbb más diós vajat. Jól beválik minden olyan receptben, amelyhez dióvaj szükséges.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.