Mivel helyettesíthető a Douchi?

A Douchi valószínűleg az ember által ismert legrégebbi szójabab élelmiszertermék, és nagyszerű módja annak, hogy sósságot és umamit adjunk az ételekhez. Különleges íze elengedhetetlen számos kínai étel autentikus ízű változatának elkészítéséhez. Próbálja ki az alábbi douchi helyettesítők egyikét, ha nem használja ezt a sokoldalú fűszerezést.

A legjobb megoldás: Miso

A douchi japán megfelelője, a miso egy fermentált szójababból készült paszta. Mint sok japán készítménynek, az íze viszonylag enyhe és visszafogott, azonban némi erjesztett ízt és umamit ad, amit a douchi-ból kaphat. Elég sós ahhoz, hogy ugyanazt a szerepet töltse be, mint a douchi bizonyos ételekben. Használhatja pácokhoz és rántható szószokhoz, akárcsak a douchi.

Mivel a miso inkább paszta, nedvesebb, mint a douchi, de ez a legtöbb receptben nem változtat. Ha Nyugaton tartózkodik, a miso-nak megvan az az előnye, hogy viszonylag könnyen megtalálható olyan helyeken, ahol a japán ételek erős követői vannak.

Egy másik jó választás: saját fermentált feketebab szósz

Az elkészített, fermentált feketebab szósznak sok íze megegyezik a douchi-val, mivel a douchi a fő összetevője. A szósz más ízletes összetevőket is tartalmaz, amelyek jellemzően kísérik a douchi-t a rántott ételekben, mint például a fokhagyma és a gyömbér. Ha ezek az összetevők is megjelennek a receptedben, az elkészített feketebabszósz ideális douchi-helyettesítő lehet, mivel lerövidítheti az elkészítési időt.

Kulturális szempontból a feketebab szósz nagymértékben átterjedt, és számos Kínán kívüli élelmiszerbolt ázsiai részlegén megtalálható. Az elkészített feketebab szósz nem rendelkezik a douchi agresszív erjesztett aromájával, így talán barátságosabb a nyugati érzékenységgel.

A feketebab szósz nem helyettesíti ideálisan a halat vagy a grillezett sertés pácolását. Nem biztosítja a kívánt hagyományos ízt ezekhez az alkalmazásokhoz.

Egy csipetnyiben: Doubanjiang

A Doubanjiang egy fermentált babpaszta, ami egy kategóriába sorolja a douchival. Amellett, hogy erjesztett ízt biztosít, sósságot és umamit kínál. A douchihoz hasonlóan a doubanjiang a szecsuáni konyha alapvető összetevője. Míg a két fűszer gyakran ugyanazokban az ételekben jelenik meg, a doubanjiang önmagában továbbra is sok mindent biztosít, amire szüksége van. Doubanjiang egyes helyeken nem annyira népszerű, mint a douchi, de Kínán kívül viszonylag könnyű megtalálni.

Az egyik nagy különbség köztük az, hogy a doubanjiang szójababból (fava bab) készül, a douchi pedig szójababból. Egy másik fontos különbség az, hogy chili olajat használunk, hogy a fűszerpasztának némi hőt adjon. A Doubanjiang egy paszta is, ami nedvesebbé teszi, mint a viszonylag száraz douchi.

Egyéb alternatívák

Az édes babszósz főként lisztből és egy kis szójababból készül, így nincs benne a douchi tömény szójaíze és tápanyagtartalma, de az umami jegyek egy részét képes megadni. Használja hasonló ételekhez.

A Natto egy másik fajta japán fermentált szójabab, ezúttal a szójabab kifejezetten a sárga fajta. A Natto nem olyan sós, mint a douchi, és általában ételként használják, nem pedig fűszerezésként, de hasonló erős umami ízprofillal rendelkezik. Ha natto-t használ douchi helyettesítőként, előfordulhat, hogy növelnie kell a só mennyiségét a receptben.