Mivel helyettesíthető a Garam Masala?

A hagyományos Garam Masala egy hihetetlenül összetett fűszerkeverék, amely gyakran több mint 30 összetevőt tartalmaz. Mivel a házi garam masala elkészítése hatalmas vállalkozás, sokan szívesebben vásárolnak előre elkészített kereskedelmi keverékeket. Egyes területeken ezeket a keverékeket nehéz megtalálni. Ha úgy találja, hogy nincs garam masala és nincs idő, akkor is dolgozhat azzal, ami kell, hogy egy gyönyörűen elkészített és fűszerezett indiai ételt a megfelelő helyettesítéssel kiegészítsen. Tekintsük át a legjobb lehetőségeket.

Sietve: Curry por

Ha sietsz és kevés hozzávalóval találkozol, használhatod curryport a garam masala helyettesítésére.

Bár nem éri el ugyanazt a melegítő hatást, mint a garam masala, a currypor ízének minden indiai konyhában jól kell működnie. Csak annyi curryport adj hozzá, mint amennyi garam masala szerepel a receptedben, és már hatékonyan fűszerezheted ételedet.

Gyors keverék: szegfűbors és kömény

Még a legalapvetőbb fűszertartó is jellemzően szegfűborsot és köményt tartalmaz. Bár a hagyományos garam masala több mint 32 különálló fűszert tartalmazhat, könnyen elkészítheti saját, egyszerű helyettesítőjét szegfűbors és kömény felhasználásával.

A garam masala helyettesítő elkészítéséhez csak keverjen össze 1 rész köményt ¼ rész szegfűborssal. Ez az arány nagyon kellemes ízt hoz létre bármilyen ételhez, amelyet felver. Könnyen elkészítheti tetszőleges mennyiségű fűszert ebben az arányban.

Ha valaha is garam masala készítését tervezi, és úgy találja, hogy időhiányban van, akkor még ezt a gyors cserét is használhatja, hogy ne legyen éhes vendégek a kezében!

Egy indiai alternatíva: Chaat masala

Ha Ön gyakran készít indiai konyhát, és elfogyott a garam masala, a chaat masala szükség esetén megfelelő helyettesítője lehet. 

A Chaat masala hűsítő fűszerkeveréknek számít, míg a garam masala egy melegítő keverék. Ennek a két indiai fűszerkeveréknek az íze különbözik, de a chaat masala továbbra is helyettesítheti a garam masala-t a legtöbb indiai ételben, ha csípőben találja magát.

A chaat masalát alkotó fűszerek sós, édes és fanyar ízt hoznak létre, és ügyeljen arra, hogy ne használjon túl sokat ebből a helyettesítésből. Mérje ki a fűszerkeverékből a recept által megkívánt garam masala mennyiségének egyenlő arányát, de fokozatosan adagolja.

Ha továbbra is fokozatosan adagolja a chaat masala-t, és közben kóstolgatja az ételt, akkor biztos lehet benne, hogy ennek a fűszerkeveréknek az íze nem nyomja el a kész ételt. Attól függően, hogy milyen ételt készítesz, előfordulhat, hogy sokkal kevesebb chaat masala szükséges egy ingyenes íz létrehozásához.

Vagy… keverje össze az egyes összetevőket

Abban az esetben, ha úgy találja, hogy teljesen kifogy a garam masala vagy a saját keverék elkészítéséhez használt összetevők teljes skálájából, néhány kulcsfontosságú összetevő felhasználásával gyakran remek helyettesítőt készíthet.

Ennek a hagyományos, összetett és melegítő fűszerkeveréknek a fő ízösszetevői a szegfűszeg, a kömény, az őrölt koriander, a fekete bors , a fahéj és a kardamom. Ha mindezek kéznél vannak, egyszerű helyettesítő keveréket létrehozni.

Csak használja ezeket az arányokat a helyettesítőnél:

  • 3 rész koriander és fahéj
  • 1 rész kömény és szegfűszeg
  • ½ rész kardamom és bors

Keverje össze ezeket az összetevőket, és egyszerűen adja hozzá ezt a fűszerkeveréket az ételéhez a kereskedelmi vagy házi készítésű garam masala helyett.

Ha nem áll rendelkezésére mind a hat összetevő, de van egy kis ideje kísérletezni, egyszerűen próbálja meg összekeverni a meglévő fűszerek valamelyikét. Egy kis idővel és egy kis szerencsével könnyedén elkészíthetsz egy remek garam masala helyettesítőt, amely úgy ízesíti kedvenc indiai ételeidet, hogy a legkifinomultabb palettának is örömet okozzon.