Mivel helyettesíthető a gyömbér?

A gyömbér kedvelt fűszer édes és sós felhasználásra egyaránt. Különféle formákban árulják, a leggyakoribb a szárított és őrölt gyömbér. Sok élelmiszerboltban is találhat gyömbért friss és kristályos formában. Ha kifogy a gyömbérből, vagy olyan embereknek főz, akik allergiásak rá, ne féljen. A különféle hatékony gyömbér helyettesítéseknek majdnem ugyanolyan jól kell működniük.

A legjobb megoldás: szegfűbors

A szegfűbors egy szárított, éretlen bogyó, enyhén édes ízzel. Íze sok más fűszerhez hasonlít, beleértve a szerecsendiót és a fahéjat. Valójában a szegfűbors elnevezés onnan ered, hogy íze olyan, mint a többi fűszeré. A szegfűbors jól bevált húsételekben, és zöldségek főzésére is használható.

A szegfűbors különösen akkor hatásos, ha a szárított és őrölt gyömbért helyettesíti. Ha gyömbér helyett szegfűborsot használ, használjon 1/4 teáskanál szegfűborsot minden 1/4 teáskanál szárított őrölt gyömbérhez, amelyet a recept megkövetel. Ha friss gyömbér helyett használja, használjon 1/4 teáskanál szegfűborsot minden evőkanál friss gyömbér helyett.

Egy tisztességes második lehetőség: Buzogány

A buzogány a szerecsendió külső részének csipkés bevonata. Az ízét, amelyet az ételekhez ad, gyakran melegnek és aromásnak mondják, ami tisztességes gyömbér alternatívává teszi. A buzogány különösen hasznos gyömbért helyettesítőként, ha édes és sült ételekhez használják. Számos sós ételben is jól működik, beleértve a húsokat és a zöldségeket.

Ha gyömbért helyettesítőként használjuk, akkor pontosan ugyanannyi buzogányt használjunk, mint amennyit a recept előír a gyömbérhez. Más szóval, 1:1-es csere.

Egy csipetnyiben: Fahéj

A fahéj meleg, édes ízét gyakran a gyömbéréhez hasonlítják. Az íze miatt sok olyan ételt kiegészíthet, amelyekhez általában gyömbért használnak. A gyömbérhez hasonlóan a fahéjat is széles körben használják az indiai currykben, ezért sok sós ételben hatékony.

Az őrölt fahéj a gyömbér helyett pontosan ugyanolyan arányban használható, mint a szegfűbors. Minden 1/4 szárított gyömbér helyett 1/4 teáskanálnyit, minden evőkanál friss helyett pedig 1/4-et használjon.

Egyéb alternatívák

A gyömbér legkönnyebben elérhető formái friss, kristályosított és őrölt. Egy csipetnyire szükség szerint felcserélheti ezeket a különböző formákat. Más szóval, sok receptben használhatja a gyömbér bármely formáját egy másik forma helyett. Ennek során szükség lehet a gyömbér feldarabolására vagy ledarálására, hogy jobban hasonlítson a recept által megkívánt formára. Ha találsz gyömbérlevet, akkor ezt is használhatod szárított, őrölt vagy kristályosított gyömbér helyett.