Mivel helyettesíthető a kapor?

A kapor használata egészen a bibliai időkig nyúlik vissza, és vannak olyan receptek, amelyek az uborka mellett használják, és a 17. század közepéig nyúlnak vissza. Ez a fűszernövény íze a köményre vagy az ánizsra emlékeztet, és fodros megjelenése miatt kiválóan használható köretként. Bár a kapornak egyedi ízprofilja van, íze más fűszernövényekkel is reprodukálható, ha helyesen használja őket. Ezek a fűszernövények mind könnyen megtalálhatók; sőt, lehet, hogy most is van belőlük néhány a fűszeres szekrényedben. Itt vannak a legjobb kaporpótlói.

A legjobb megoldás: friss tárkony

Ha önmagában és egy az egyhez arányban használható kaporpótlót szeretne, a tárkony az. Volt idő, amikor ennek a fűszernövénynek a felhasználása szinte teljesen a francia főzésre korlátozódott, azóta azonban világszerte népszerűvé vált.

A kaporhoz hasonlóan a tárkonynak is az ánizshoz hasonló íze és aromája van. A tárkony a kaporral ellentétben jól bírja a hőt, ezért pörköltekhez, szószokhoz és levesekhez használják. Ez azt is jelenti, hogy a főzési folyamat során korábban kell hozzáadni, mint a kaprot. Ezen kívül tárkonyt, például kaprot használhatunk ecet és házi mustárok készítésekor.

Egy tisztességes második lehetőség: édeskömény

A kapor megjelenése számos étel kiváló köretévé teszi. A szakácsok gyakran levágják a tollas leveleket, és saláták, halételek és levesek elkészítésére használják. Ha olyan fűszernövényre van szüksége, amelyet díszítésként használhat, és amely a kaporhoz hasonló megjelenésű, az édeskömény kiváló választás.

A kaporhoz hasonlóan tollas levelei vannak, bár a szára sokkal vastagabb. Az édeskömény leveleit levághatja, és ugyanúgy felhasználhatja, mint a kaporleveleket. Íze is enyhe és édes, édesgyökér jegyekkel rendelkezik, így minden kaprot igénylő ételt ki kell egészítenie.

Az édesköményt széles körben használják, és a legtöbb élelmiszerbolt termék részlegében meg kell találni. Ezenkívül a szárakat és a hagymákat felhasználhatja levesekben vagy pörköltekben, ha végzett a levelekkel.

Egy csipetnyiben: Kakukkfű

Míg a kakukkfű valójában a menta családjába tartozik, hosszú főzési időt is képes elviselni; sőt inkább párolt ételekben használják. A kakukkfűvel sokszor ízesítheti azokat az ételeket, amelyekhez kaprot használnak. A kakukkfüvet felhasználható ételek közé tartoznak a pörköltek, szószok és még saláták is. A kakukkfűből salátaönteteket és pácokat is készíthetünk.

Ahhoz, hogy a legtöbbet hozza ki a kakukkfűből, érdemes a főzési folyamat elején hozzáadni. Friss kakukkfüvet sok szupermarket termék rovatában, szárított kakukkfüvet a fűszer rovatban találsz.

Egyéb alternatívák

Más népszerű kaporpótló a rozmaring, amelyet széles körben használnak a francia és az olasz konyhában is. A kakukkfűhöz és a tárkonyhoz hasonlóan a rozmaring is a legjobb a hosszan főzhető ételekhez. Használható bárány-, csirke- vagy sertéshús főzésére. Salátákhoz, savanyúságokhoz és pácokhoz is használhatunk bazsalikomot kapor helyett.