Mivel helyettesíthető a kesudióvaj?

A kesudióvaj egy népszerű alternatív dióvaj, amelyet gyakran javasolnak mogyoróvaj-helyettesítőként. Drága lehet, és nem biztos, hogy mindenhol elérhető. Ha kifogytál belőle, vagy nem tudod a kezedbe venni valamelyiket, amikor szükséged van rá, próbáld ki az alábbi kesudióvaj-helyettesítők egyikét.

A legjobb megoldás: Készítsen saját kesudióvajat

A kesudióvajat otthon is könnyedén elkészítheted, mindössze két összetevőből: pörkölt kesudióból és olajból. Ízlés szerint sót vagy édesítőt adhatunk hozzá, de ez nem kötelező. Szüksége lesz egy konyhai robotgépre vagy turmixgépre is. A kesudiót olajjal őröljük addig, amíg el nem veszi a kesudióvaj krémes állagát.

Egy másik választás: mogyoróvaj

Mivel a mogyoróvaj a legismertebb az összes dióvaj közül, a földimogyoróvaj az egyik legjobb választás a kesudióvaj helyettesítőjeként. Az íze enyhe lehet, mint a kesudióvajé, és hasonló az állaga. A földimogyoróvaj jellegzetes diós ízű, amely a legtöbb kesudióvajat igénylő alkalmazásban működik. 

Táplálkozási szempontból a kettő nagyon hasonló, mivel sok azonos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. A mogyoróvaj több E-vitamint és magasabb koncentrációban tartalmaz néhány B-vitamint, például a niacint. Több fehérjét is tartalmaz, mint a kesudióvaj. A mogyoróvajat a világ minden táján könnyű megtalálni, és viszonylag megfizethető is.

A mogyoróvaj hátránya, hogy néhány ember számára hírhedt allergén.

Egy csipetnyiben: szójavaj

Mivel szójababból készül, a szójavaj nem vált ki mogyoró- vagy dióallergiát. Sima és krémes, mint a kesudióvaj, és az íze is viszonylag semleges, így ugyanolyan típusú készítményekben használható, anélkül, hogy nagy ízkülönbség lenne. A szójavaj rendkívül tápláló, és sok olyan tápanyagot tartalmaz, amelyet a kesudióvajból kaphat.

A szójavaj egyik nagy hátránya, hogy nehéz megtalálni. Nem olyan könnyen elérhető, mint a listán szereplő többi dióvaj.

Egyéb alternatívák

Mivel az egyik legtáplálóbb dióvajnak tartják, a dióvaj kiváló kesudióvaj-helyettesítő. Segít csökkenteni a koleszterinszintet – a kesudióvajhoz hasonlóan –, és jó forrása az omega-3 zsírsavnak, ami azt jelenti, hogy jótékony hatással lehet a szív egészségére.

A dióvaj természetes keserű ízprofillal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy nem mindenben lesz ideális kesudióvaj-helyettesítő. Nem is a legkönnyebben megtalálható dióvaj, és általában drága, ha elérhető.

A napraforgóvaj (más néven napraforgómagvaj) kiváló kesudió-alternatíva, ha allergiás a diófélékre. A napraforgómagvaj pirított és őrölt napraforgómagból készül. Diós íze elég enyhe ahhoz, hogy ne legyen domináns sok ételben, ami azt jelenti, hogy a napraforgómagvajjal helyettesítheti a kesudióvajat anélkül, hogy jelentősen megváltoztatná az étel ízét. Az elmúlt években népszerűségre tett szert, és ennek köszönhetően viszonylag könnyen megtalálható.

A makadámdióvaj az egyik legközelebbi dióvaj a kesudióvajhoz ízprofilját tekintve, amely finom. A makadámdióhoz hasonlóan a makadámdióvajnak is szinte semleges ízprofilja van, egy csipetnyi diószerűséggel. Több zsírt tartalmaz, mint a többi dióvaj, és kevesebb fehérjét, de jó kalciumforrás.