Mivel helyettesíthető a Kimchi?

A kimchi egy ősi koreai köret és fűszer, amely vitathatatlanul a koreai konyha legfontosabb eleme. Összetett íze és erős illata van, amit csípős fűszereiből kap. A legnépszerűbb kimchi receptek közé tartozik a sózott tenger gyümölcsei és a chili paprika. Ha koreai ételeket főz, és úgy találja, hogy kimarad ebből a létfontosságú cuccból, az alábbi kimchi-helyettesítők egyike adhat néhány ízjegyet.

A legjobb megoldás: Készítse el saját kimchijét

Ha a kimchit a semmiből készíti, sózni, fűszerezni és keleszteni kell a káposztát. A klasszikus változathoz a megfelelő káposztafajtára – napa káposztára – és a megfelelő fűszerekre lesz szüksége. A kimchi fűszerek közé tartozik a paprikapehely, a fokhagyma és a gyömbér, valamint a sózott tenger gyümölcsei, az úgynevezett jeotgal. A sózott tenger gyümölcsei helyett a nyers garnélarák is használható.

Ezután bevonja az egész vagy felaprított káposztaleveleket a fűszerkeverékkel, és hagyja erjedni a hűtőszekrényben. Az erjesztési idő akár két hét is lehet, de minél tovább hagyjuk állni, annál ízletesebb lesz. Az ilyen típusú kimchi nyilvánvaló hátránya a hosszú fermentációs idő.

Van egy alternatíva a mak kimchiben, amely egy gyors és egyszerű kimchi, amely néhány napon belül fogyasztható. Néhány kevésbé hagyományos recept kihagyja a várakozási időt, és erjesztés nélkül azonnal fogyasztható.

Egy tisztességes második választás: savanyú káposzta

Mivel erjesztett káposzta ételről és fűszerezésről van szó, a savanyú káposzta kiváló kimchi helyettesítő. Mivel a savanyú káposzta általában enyhén fűszerezett (lehet benne kömény és só, de nem sok más), ez a kevésbé fűszeres kimchi helyettesítőjeként működik a legjobban. Érdemes egy kis sót és ecetet hozzáadni a még szorosabb párosítás érdekében, mivel még az enyhe kimchi is általában savanyúbb és sósabb lesz, mint a savanyú káposzta.

Ha azt szeretné, hogy helyettesítse a csípősebbeket, adjon hozzá néhány koreai chili pehelyt (gochugaru) vagy chili pasztát (gochujang) a hő és az umami keverékéhez, amelyet az autentikus kimchivel kaphat. Ha nincs koreai chili termékünk, néhány thai halszósz és cayenne bors is hasonló célt szolgálhat. A savanyú káposztát könnyebb lesz megtalálni azokban az országokban, ahol az európai hatású élelmiszerkultúrák vannak, és olcsóbb is lehet, mint a kimchi.

Egy csipetnyiben: Ecetes jalapeno

Az ecetes jalapenónak két gyakori fajtája van, és mindkettő a kimchi jellemzőivel rendelkezik. Kezdetnek mindkettő savanyúságot és meleget biztosít, ami sok kimchit igénylő ételben jól használható.

A két fajta az erjesztett Galapagos és az ecettel pácolt jalapeños. Az erjesztett jalapeños a kimchihez hasonlít leginkább, mivel a pácolás fermentációs módszere ugyanazt a Lactobacillus baktériumot foglalja magában, amely a kimchi savasságáért és összetett ízéért felelős. Az ecettel pácolt jalapenó sok helyen elterjedt. Ha még nincsenek a kamrájában, könnyebben megtalálhatja őket, mint az erjesztett jalapeños és a kimchi.

Ami a pácolt jalapeñot kevésbé teszi tökéletessé a kimchi helyettesítésére, az az, hogy a pácolt jalapeños nem nagyon hasonlít a kimchihez. Az is előfordulhat, hogy hiányzik belőlük az umami, amely a kimchi ízprofiljának döntő része.

Egyéb alternatívák

A zöld káposzta kimchi – yangbaechu kimchi – a hagyományos kimchi helyettesítőjeként működhet. A zöld káposzta a legelterjedtebb káposztafajta Nyugaton – ezt a kerek fejű fajtát hagyományosan káposztasalátához aprítják.