Mivel helyettesíthető a kínai szezámpaszta?

A kínai szezámpaszta számos kínai étel kulcsfontosságú összetevője, beleértve a dan dan tésztát és a különféle mártogatós szószokat. Használhatod salátaöntetekhez és desszertekhez is. A gazdag, diós íz értékes forrása, de nem pótolhatatlan. Íme néhány a legjobb kínai szezámpaszta-helyettesítők közül, ha váratlanul kifogyna ebből az összetevőből.

A legjobb megoldás: Készítsd el a sajátodat

A kínai szezámmassza az egyik legegyszerűbben otthon elkészíthető alapanyag, ha van kéznél szezámmag. A folyamat úgy kezdődik, hogy megmossuk a szezámmagot, majd alacsony lángon pirítjuk, amíg meg nem érezzük jellegzetes illatukat, és arany színt kapnak. Ne feledje, hogy könnyen megéghetnek, ezért mozgassa őket a folyamat ezen része alatt.

Ezután hagyja kihűlni őket, mielőtt darálná. A pirított szezámmag ledarálásához használhat konyhai robotgépet, turmixgépet vagy mozsártörőt. Adjunk hozzá néhány teáskanál szezámolajat, hogy elősegítsük a magvak lebontását. A magokat ízlés szerint sóval is ízesíthetjük.

A saját szezámpaszta elkészítése időbe telik, ami nem biztos, hogy van rá szüksége, ha éppen főzés közben tart. Ha gyorsabb helyettesítőre van szüksége, próbálja ki az alábbi alternatívák egyikét.

Egy tisztességes második választás: Tahini

A kínai szezámpasztához hasonlóan a tahini fő összetevője a szezámmag. A magokat meghámozzák, mielőtt őrölnék, hogy a tahini olyan legyen, mint a kínai szezámpaszta készítésekor. A kínai szezámpasztához hasonló állagúak. A kettő táplálkozási profilja is hasonló.

A Tahini leginkább hummusban való felhasználásáról ismert, és ennek eredményeként vált népszerűbb élelmiszerré. Lehet, hogy könnyebb megtalálni, mint a kínai szezámpasztát, és olcsóbb is.

Ha pirítatlan magvakkal készült tahinit használ, próbáljon meg pirított szezámolajat hozzáadni, hogy egy kicsit több íze legyen, mint a kínai szezámpasztából.

Vegye figyelembe, hogy a tahinit gyakran pirítatlan vagy enyhén pirított szezámmagból készítik, ami azt jelenti, hogy nem lesz olyan intenzív az íze, amely a karamellizált magokból származik.

Egy csipetnyiben: Mogyoróvaj

Hasonló állagot és megjelenést kap a mogyoróvajból, mint a kínai szezámpaszta állagát. A pörkölt és őrölt földimogyoróból készült mogyoróvaj ugyanolyan karamellizált ízű, mint a kínai szezámpaszta. A kínai szezámpasztához használt szezámmagot őrlés előtt is megpirítják. Ideális esetben a kínai szezámpaszta helyettesítésére természetes mogyoróvajat szeretne használni, hozzáadott cukor nélkül.

Az Egyesült Államokban és a nyugati világ néhány más részén a mogyoróvajnak megvan az az előnye, hogy sokkal könnyebben beszerezhető, mint a kínai szezámpaszta, és általában megfizethetőbb. Noha a mogyoróvaj nem tartalmaz olyan mennyiségű tápanyagot, mint a kínai szezámpasztából, még mindig nagyon jótékony hatással van az egészségre, mivel vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, mint például az E-vitamin és a magnézium.

Fontos szem előtt tartani azt a tényt, hogy a földimogyoró-allergia meglehetősen gyakori. Halálos potenciálja miatt a mogyoróvaj nem feltétlenül ideális helyettesítője a kínai szezámpasztának minden helyzetben.

Egyéb alternatívák

A tiszta szezámolaj helyettesítheti a kínai szezámpasztát is. Természetesen nem lesz azonos a teste, de felhasználhatja, hogy megismételje azt az ízt, amelyet a szezámpaszta kölcsönöz egy ételnek.