Mivel helyettesíthető a kókusz amino szósz?

A kókuszos aminos ízesítő szósz lehetőséget kínál arra, hogy sósságot és umamit adj kedvenc ételeidhez. Használhatja a világ minden tájáról származó konyhák ízesítésére, beleértve az ázsiai és nyugati stílusú ételeket is. Mivel nem mindig ez a legkönnyebben beszerezhető fűszer, íme egy pillantás a legjobb kókusz amino helyettesítők közül.

Egy jó választás: könnyű szójaszósz

A klasszikus fűszeres szósz, amely évszázadokra nyúlik vissza az ókori Kínába, a szójaszósz olyan sóssággal és umamival rendelkezik, amelyet a kókuszos aminoszósz utánozni próbál. Ugyanaz a kávébarna megjelenése és karamell háttérjegye, mint a kókuszos aminos ízesítő szósznak, ami mindkettőjüket jó ízű ételek ízesítésében.

A szójaszósz fermentált szójababból és búzából készül. Más szavakkal, a világos szójaszósznak ugyanolyan kinézetű és intenzívebb változata van, mint a kókusz aminosavakból.

Ami miatt a világos szójaszósz nem tökéletes helyettesítője a kókuszdió aminosavainak, az az a tény, hogy szóját és búzát is tartalmaz, ami alkalmatlanná teheti, ha egészségügyi okokból kerülni szeretné őket. Ezenkívül lényegesen több nátriumot tartalmaz, ami azt jelenti, hogy kevesebbet kell belőle használni, ha alacsonyan szeretné tartani az étel nátriumszintjét.

Az a tény, hogy a kókuszdió-aminoszószt gyakran valamivel édesebbnek tartják, mint a szójaszószt, azt jelenti, hogy előfordulhat, hogy a világos szójaszószhoz kis mennyiségű cukrot kell hozzáadnia, hogy jobban illeszkedjen.

Egy csipetnyiben: Tamari

Mivel a tamari gluténmentes, jól helyettesíti a kókuszdió aminosavakat, ha cöliákiában szenved, vagy más okból nem tud glutént fogyasztani. Íze ugyanolyan jól vagy jobban működik, mint a kókusz-aminos ízesítőé, mivel összetett és koncentrált. A kókuszdió aminosavhoz hasonlóan a tamari is kevesebb sót tartalmaz, mint a szójaszósz.

A Tamari mélyebb színe és intenzívebb ízprofilja biztosítja, hogy kevesebbet kelljen felhasználnia a kókuszdió aminosavak cseréjekor. Ne feledje, hogy a tamari vastagabb lehet, mint a kókuszdió aminosavak, így befolyásolhatja egyes receptek állagát.

Egyéb alternatívák

A halszósz abban különbözik a fenti helyettesítőktől, hogy nem szójaszósz-helyettesítőnek készült. Azt is fontos megjegyezni, hogy halból készül, ezért nem vegán. Ennek ellenére sok mindent meg tud adni a kókuszdió-amino-ból, mivel sós íze van, amelyet erős umami komponens kísér.