Mivel helyettesíthető a kókuszvaj?

A kókuszvaj egy növényi alapú vaj, amely az elmúlt években egyre népszerűbb. Enyhe krémes ízt biztosít finom kókuszos jegyekkel és néhány egészséges zsírral. Ha szükséged van rá, és nincs kéznél, a kókuszvajat meglepően könnyű pótolni. Íme néhány a legjobb kókuszvaj-helyettesítők közül.

A legjobb megoldás: Készítsen saját kókuszvajat

A kókuszvaj elkészítési folyamata elég egyszerű ahhoz, hogy saját kezűleg is elkészíthesse egy hagyományos konyhai robotgéppel. A szakértők azt javasolják, hogy ne használjon turmixgépet, mivel nem lesz elegendő teljesítménye ehhez a munkához. Két összetevőből áll: kókuszolaj és cukrozatlan kókuszreszelék vagy szárított kókuszdió.

Egyes receptek csak cukrozatlan kókuszt használnak, és a kókuszolajat opcionális összetevőként sorolják fel. Ezekben a receptekben a kókuszreszelék önmagában elegendő olajat tartalmaz ahhoz, hogy a szükséges vajas állagúra lebomlik; azonban extra kókuszolaj hozzáadása még simább textúrát eredményezhet. A házi kókuszvajat ugyanúgy használhatod, mint a kereskedelmi változatot.

A kókuszvaj készítésének hátránya, hogy amellett, hogy kókuszolajra és kókuszreszelékre van szükség, időre lesz szüksége, mivel a folyamat akár 10 percig is eltarthat.

Egy jó másik választás: mogyoróvaj

Diós íze és krémes állaga miatt a természetes mogyoróvaj az egyik legjobb helyettesítője a kókuszvajnak. Ha kenőcsre van szüksége kenyérhez, a mogyoróvaj több mint egy évszázada az egyik legjobb. A kókuszvajat igénylő pékáruk sok receptjében is működik. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy gazdagabbá tegye a turmixokat.

A földimogyoróvaj egyik legnagyobb előnye kókuszvaj-helyettesítőként, hogy könnyen megtalálható (valószínűleg van egy üveg a kamrájában), és viszonylag olcsó. A földimogyoróvajnak van néhány előnye a kókuszvajjal szemben, például tápértéke. Számos olyan tápanyagot kínál, amelyeket a kókuszvajból nem kap meg.

A földimogyoróvaj nem tökéletes kókuszvaj-helyettesítő, mert a földimogyoró íze érezhetően eltérő. Egy másik hátránya, hogy allergiát válthat ki.

Egy csipetnyiben: kesudióvaj

Függetlenül attól, hogy pörkölt vagy nyers kesudióból készült, a kesudióvaj hatékony kókuszvaj-pótló lehet. A kesudió enyhe dióssága és édessége a kesudióvajat jobban illeszkedik a kókuszvaj ízéhez, mint a legtöbb más dióvaj. Egy kis kókuszkivonat hozzáadásával még inkább kókuszvaj ízűvé és illatúvá varázsolhatod. A kesudióvaj táplálkozási szempontból teljesebb, mint a kókuszvaj. Magasabb vas- és magnéziumkoncentrációt tartalmaz, mint a kókuszvajból.

A kesudióvajnak van néhány hátránya. Lehet, hogy kevésbé ideális helyettesítő kókuszvaj, mert nem biztos, hogy mindenhol megtalálod, és drága is lehet. Bár nem olyan gyakori, mint a földimogyoró-allergia, a diófélékkel, például a kesudióval szembeni allergia még mindig széles körben elterjedt.

Egyéb alternatívák

A mandulavaj erős táplálkozási profilja és krémes állaga jó kókuszvaj-helyettesítővé teheti. Erősebb és jellegzetesebb íze van, így nem tűnik el a pékáruk receptjei hátterében, ahogy a kókuszvaj tenné. Enyhén kesernyés, ezért lehet a legjobb, ha édes hozzávalókkal párosul, amelyek elrejtik a keserűséget.