Mivel helyettesíthető a mandulavaj?

A mandulavaj az egyik legdivatosabb dióvaj, és vitathatatlanul az egyik legegészségesebb. Különleges íze miatt lehetőleg kerülje a cseréjét. Ha nincs más lehetősége, íme néhány hasonló dióvaj, amelyek jó mandulavaj-helyettesítők lehetnek.

A legjobb alternatíva: mogyoróvaj

A mogyoróvaj legízletesebb fajtája pörkölt földimogyoróból készül, és ez az a fajta, amelyet érdemes mandulavaj-helyettesítőként használni. A nyers mogyoróvaj nem lesz ideális. A mogyoróvajat könnyebben lehet találni, mint a mandulavajat, és megfizethetőbb is. Ismerős ízprofiljából hiányzik néhány mandulavaj keserűsége is. A sima pörkölt mogyoróvajat ugyanolyan receptekhez lehet használni, amelyekhez általában mandulavaj szükséges.

A mogyoróvaj, mint mandulavaj-helyettesítő nagy hátránya abból fakad, hogy a földimogyoró-allergia viszonylag gyakori. Az allergia miatt döntenek sokan a mandulavaj mellett. Ha Ön vagy valaki a háztartásában allergiás a földimogyoróra, választhat az alábbi helyettesítők közül.

Egy tisztességes második választás: kesudióvaj

Mint az egyik legelterjedtebb alternatív dióvaj, a kesudióvaj számos előnyt kínál, mint a mandulavaj. Ugyanolyan tápanyagokat és egészséges zsírokat tartalmaz, mint a mandulavaj, és hasonló az állaga. Kiválóan használható kenhetően, és hatékony mandulavaj-helyettesítő desszertekben és egyéb pékárukban, valamint főtt ételekben. Nem rendelkezik olyan enyhe keserűséggel, mint a mandulavaj egyes formái, így egyesek számára frissítésnek tekinthető.

A kesudióvaj nem olyan ízletes, mint a mandulavaj, és nincs olyan erős diós íze, mint a listán szereplő más helyettesítők; azonban minden olyan környezetben működik, ahol a következetesség a legfontosabb jellemző.

Egy csipetnyiben: szójavaj

A szójavajat néha szójababkrémnek nevezik. Ez az egyik legjobb lehetőség azok számára, akik allergiásak a diófélékre, például a mandulára és a kesudióra, valamint a földimogyoróra. Nem lesz olyan rendkívül sima állaga, mint a többi mandulavaj-alternatívának, de hasonló táplálkozási profilt biztosít.

Ne feledje, hogy íze enyhébb, mint a mandulavajé, így bár finom diós ízt kap, nem adja meg a jellegzetes mandulajegyet. A szójavaj sok helyen nem olyan népszerű, vagy nem olyan jól ismert, mint a mandulavaj, így nehéz lehet megtalálni.

Egyéb alternatívák

A pekándióvaj pörkölt és őrölt pekándióból készül. A listán szereplő többi mandulavaj-helyettesítőhöz hasonlóan tele van fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal, valamint egészséges zsírokkal. Úgy gondolják, hogy a pekándióvaj magasabb koncentrációban tartalmaz antioxidánsokat, mint az összes többi dióvaj.

Az elkészítéséhez használt diófélékhez hasonlóan a pisztáciavaj is tele van olyan fontos tápanyagokkal, mint a B-vitaminok és a kálium. A pisztácia az egyik legegészségesebb dióféle, ezért a pisztáciavaj az egyik legtáplálóbb dióvaj, még akkor is, ha nem annyira ismert, mint az itt felsorolt ​​többi. Zöld színű, így megjelenése jelentősen eltér a barna mandulavajtól.

A darált dióból készült dióvaj fehérjét és egészséges zsírokat biztosít. Köztudott, hogy csökkenti a vérnyomást és védi a szív egészségét. A dióvajnak megvan az a kissé kesernyés széle, amit egyesek a mandulavajban észlelnek.