Mivel helyettesíthető a menta?

A menta hasznos fűszernövény, amelyet kéznél kell tartani. Kiválóan alkalmas turmixok és egyéb italok ízesítésére; ízes ízek kiegészítésére is használhatod különféle ételekben. A spagettiszószhoz mentalevelet adhatsz, csirkehús pesto készítéséhez vagy akár salátához is adhatod. Jellegzetes íze van, amely sok közönséges ételt érdekesebbé tehet. Ha gyors sürgősségi helyettesítőre van szüksége a mentalevélhez, több lehetőség közül választhat. Ezeket a lehetőségeket könnyű megtalálni; sőt, lehet, hogy már van belőlük a fűszeres szekrényedben vagy a hűtődben.

A legjobb megoldás: Bazsalikom

A menta íze csípős, de frissítő és hűsítő is. A bazsalikom ugyanezeket a tulajdonságokat kínálja. Íze enyhén borsos, de erős, édes illata van, amit a mentolos hűvössége támaszt alá, amelyről a menta ismert.

A bazsalikom a mentafélék családjába tartozik, és a levelei a menta leveleihez illeszkednek, különösen finomra vágva. Ezenkívül sok mentát igénylő sós ételben használhatja a bazsalikomot, és hatásos lehet néhány édesebb ételben is. A bazsalikomlevél akár italokhoz is használható, és számos egészségügyi előnnyel rendelkezik.

Használhatja a bazsalikom leveleket a mentalevelek helyettesítésére.

Egy tisztességes második választás: borsmenta kivonat

A leginkább a cukorkák ízesítéséről és cukormázról ismert borsmenta-kivonat könnyen megtalálható, és mentás ízt biztosít bizonyos ételekben. A borsmenta kivonatokat tisztának, természetesnek vagy mesterségesnek jelölhetik. A tiszta és természetes borsmenta kivonatok borsmenta levelekből készülnek, de a mesterséges vagy utánzatos kivonatokat különféle egyéb összetevőkből állítják elő, hogy a borsmentához hasonló ízt hozzanak létre. A borsmenta leveleit vodkába áztatva otthon is elkészítheti saját borsmenta kivonatát.

A borsmentaolaj egy másik típusú kivonat, amelyet cukorkákban használnak. A borsmenta koncentráltabb formája, de borsmenta levelekből is készül. Saját borsmentaolajat készíthet úgy, hogy leveleit hordozóolajba áztatja. A hordozóolaj bármilyen étkezési olaj lehet, beleértve az olíva- vagy mandulaolajat is.

A receptben szereplő minden evőkanál apróra vágott mentalevélhez használjon négy csepp borsmenta kivonatot vagy egyetlen csepp borsmentaolajat.

Egy csipetnyiben: majoránna

Ez a gyógynövény a mentacsalád másik tagja, és széles körben használják olasz ételekben. A majoránna finom ízű, valamint a menta mentol tulajdonságai. Szinte az összes mentát igénylő sós ételhez használható, és széles körben használják tésztaételekhez, levesekhez és zöldségekhez.

Ha majoránnát használ mentapótlóként, kezdje azzal, hogy a receptben a menta mennyiségének felét használja. Ha szükséges, hozzáadhat még, amíg a recept el nem éri a kívánt ízt.

Egyéb alternatívák

A tárkony egy másik lehetőség, amellyel helyettesítheti a mentát. Íze hasonlít az ánizshoz, és néhány italban mentaként is használható. A rozmaring a mentacsalád másik tagja. Tökéletes a menta minden sós felhasználásához, és különösen hatékony kiegészítője a húsoknak.