Mivel helyettesíthető a mogyorószósz?

A földimogyoró szósz fontos fűszer a thai, maláj és indonéz élelmiszerkultúrákban. Minden kultúrának megvan a maga változata, különböző összetevőkkel, hogy fokozza a földimogyoró diós ízét. Az indonéz sambal kacang különbözik a thai satay szósztól. Íme néhány helyettesítő a mogyorószószhoz, amelyek megadják a legfontosabb ízjegyeket.

A legjobb megoldás: Készítse el saját mogyorószószt

A földimogyoró szószt a legegyszerűbb helyettesíteni, ha elkészíted magad. Ha rendszeresen főz indiai vagy más dél-ázsiai ételeket, valószínűleg a legtöbb hozzávaló kéznél lesz. A fő összetevő a nyers vagy sült földimogyoró lesz, amelyet magad darálsz.

Egyes nyugati receptek szerint a mogyoróvaj a földimogyoró helyettesítője, de ez nem ideális. Még a természetes mogyoróvajnak is más íze lesz, mint a frissen őrölt mogyorónak. Ennek eredményeként a mogyoróvaj használata jellegzetes mogyoróvaj ízt kölcsönöz a mogyorószósznak, szemben a földimogyoróból származó tisztább diószerűséggel.

A mogyorószósz készítésének hátránya, hogy időbe telik, és olyan összetevőkre is szükség lehet, amelyek nincsenek kéznél. Például egyes receptekhez olyan összetevőkre van szükség, mint a galangal és a citromfű, amelyek általában nem találhatók meg a legtöbb nyugati konyhában vagy élelmiszerboltban.

Egy tisztességes második választás: egy alternatív diószósz

Az egyik oka annak, hogy földimogyoró-szósz-helyettesítőre lehet szüksége, a földimogyoró-allergia. Ha ez a helyzet, vagy ha egyszerűen nem szereti a földimogyoró ízét, egy másik dióvaj használata lehet a legjobb megoldás.

A diófélék széles választéka hasonló eredményeket biztosít, mint a földimogyoró. Ezek a diófélék közé tartozik a mogyoró, a mandula és a kesudió. Ha szeretné kipróbálni a dióvaj használatát, a napraforgóvaj hasonló állagot biztosíthat, mint néhány nyugati mogyorószósz.

Az alternatív dió használatának hátránya, hogy nem kapja meg a hagyományos mogyoró ízét. Ezenkívül sok ilyen alternatív dió drágább lesz, mint a földimogyoró.

Egy csipetnyiben: Shacha szósz

Néha sha cha szósznak írják, a shacha szósz egyike annak a két szósznak, amelyeket általában kínai barbecue szósznak neveznek. A másik szósz a char siu szósz. A Shacha szósz tenger gyümölcseivel, mogyoróhagymával, chili paprikával és fokhagymával együtt készül. A Shacha szósz sokoldalú, és egyes alkalmazásai hasonlóak a földimogyoró szószhoz. Néha sült húsokhoz, beleértve a csirkét és a marhahúst is, szószként használják.

Annak ellenére, hogy ugyanazokat az ételeket lehet vele készíteni, a shacha szósz nem helyettesíti tökéletesen a mogyorószószt, mivel hiányzik belőle a jellegzetes diószerűsége.

Egyéb alternatívák

A Hoisin szósz egy hagyományos kínai fűszerezés összetett ízprofillal, amely sok hasonlóságot mutat a földimogyoró szósszal. Noha nincs mogyoró íze, van benne umami jegy, valamint egy kis meleg chili és gyömbér. Mivel ez egy mártogatószósz, megfelelő állaggal rendelkezik, hogy helyettesítse a mogyorószószt a satay pácolására.

A kínai szezámmassza biztosíthatja a mogyorószósz diós ízét. Míg más összetevőkre is szüksége lehet a földimogyoró szósz állagának és fűszerességének jobb megismétléséhez, a kínai szezámpaszta gyors és egyszerű módja annak, hogy a diószerű ízt elérje, ha siet.