Mivel helyettesíthető a tejföl?

A tejföl szájbarnító krémes állagával és csípős ízével számos ételt feldobhat. Ez a sült burgonya kedvelt fűszere, és elengedhetetlen, ha házi készítésű tanyai öntetet készít. Ha kifogy belőle, meglepően könnyen pótolható különféle hatékony alternatívákkal. Íme néhány a legjobb tejfölhelyettesítők közül.

A legjobb megoldás: Crème fraiche

A tejfölhöz hasonlóan a crème fraiche is tenyésztett tejtermék. A Crème fraiche-nek krémesnek és fanyarnak kell lennie; krémesség és fanyarság is a tejföl fő jellemzője. A Crème fraiche-t hagyományosan feltétként használják a francia konyhában, ahol levesekhez adják, valamint gyümölcsökhöz és pékárukhoz használják. Fokozatosan egyre népszerűbbé válik a világ többi részén, ami azt jelenti, hogy Észak-Amerikában és Európa-szerte számos nagyobb élelmiszerboltban is megtalálható lesz. Ha nem találja, elkészítheti a tejszín és az író keverékének változatát.

A Crème fraiche érezhetően gazdagabb, mint a tejföl. Zsírtartalma jóval nagyobb, mint a tejfölé, vajzsírja 30 százalék, szemben a tejföl 20 százalékával. Nem is olyan fanyar, ami egyes ételeknél drámai különbséget jelenthet, de másoknál nem számít. Ha az ételéhez a tejföl erősebb savanyúságára van szüksége, érdemes egy másik savforrást hozzáadni.

Egy tisztességes második választás: zsíros görög joghurt

Az összes tenyésztett tejtermék közül egyik sem képes olyan közel utánozni a tejföl ízét és megjelenését, mint a zsíros görög joghurt. Amellett, hogy krémes és savanykás ízű, a görög joghurt táplálkozási szempontból jó helyettesítője a tejfölnek, ha élő kultúrákat tartalmaz, és nem pasztörizálták az erjedési folyamat leállítására.

Mivel a görög joghurt tejből készül, nem pedig tej és tejszín kombinációjából, ezért kevesebb mint fele annyi zsírt tartalmaz, mint a tejföl. Annak ellenére, hogy kevesebb zsírt tartalmaz, továbbra is hasonló krémes érzetet biztosít a szájban sok ételben, és gyakran a tejföl egészségesebb alternatívájaként ajánlják a fogyni és a szív egészségét javító emberek számára.

Míg a görög joghurt bizonyos esetekben nem különbözik túlságosan a tejföltől, azoknál az ételeknél, ahol a tejfölt melegíteni kell, jobban feltűnő lehet. Alacsonyabb zsírtartalma miatt a görög joghurt nagyobb valószínűséggel túrósodik, mint a tejföl.

Egy csipetnyiben: mexikói krém

Gyakran látni a mexikói krémet a tejföllel összehasonlítva. A tejföl a preferált helyettesítője az amerikanizált mexikói ételekben. Az igazság az, hogy a crema inkább a crème fraiche-ra hasonlít, mint a tejfölre; ennek ellenére ésszerű munkát végezhet ugyanazon ízprofilok biztosítása érdekében.

A mexikói crema magas zsírtartalmú tenyésztett tejtermék, így levesekbe és más ételekbe is melegítheti anélkül, hogy nagy a túrós veszélye. Manapság a mexikói krémet könnyebb megtalálni sok tipikus észak-amerikai élelmiszerboltban, mint korábban. Már nem korlátozódik a latin piacokra.

Egyéb alternatívák

A szójajoghurt egyike azon kevés vegán alternatíváknak a tejföllel szemben, és egy kis krémességgel együtt savanyúságot is biztosíthat.