Mivel helyettesíthető az édes babszósz?

Az édes babszósz tianmianjiang néven is ismert, és a pekingi kacsa egyik kulcsszósza, és számos tésztaételhez használják. Az umami és az édes tulajdonságok egyedülálló keveréke megnehezíti (de nem lehetetlen) helyettesítését. Íme néhány a legjobb édes babszósz helyettesítők közül.

A legjobb megoldás: Hoisin szósz

A Hoisin szósz eredetileg sült ételekhez, különösen sült tenger gyümölcseihez és később pekingi kacsához való mártogatószósz volt. Nagyrészt fermentált szójababkrémből készül, és hasonló édes és umami ízprofillal rendelkezik, mint az édes babmártásé.

Manapság a hoisin szószt kínai és kínai ihletésű ételek összetevőjeként használják, különösen a sült krumpliban, és még mindig a pekingi kacsát kísérő szószok közé tartozik. Gyakran látni fogja, hogy a vietnami pho egyik hagyományos kiegészítéseként használják.

A Hoisin szósz eltérhet attól függően, hogy ki készíti, mivel nincs egyetlen kanonikus recept, de a legtöbb változat nagyon sűrű és ragadós. A Hoisin szósz nagyobb mértékben átterjedt Nyugatra, mint az édes babszósz, így valószínűleg könnyebben találod majd a nyugati élelmiszerboltokban.

A Hoisin szósz chili borsot, fokhagymát és egyéb fűszereket tartalmaz, amelyeket az édes babszószban nem találsz. Ennek eredményeként jellegzetesebb és határozottabb íze van, mint az édes babmártásnak. Míg ez az ízprofil egyes ételeket javíthat, másokban elfedheti az összetevők ízét.

Egy jó másik választás: Doubanjiang

A hagyományos doubanjiang szósz vagy paszta, amely a kínai Szecsuán tartományból származik. Az egyetlen igazi doubanjiang Szecsuánból származik, annak ellenére, hogy sok más kínai babpasztát doubanjiangnak neveznek. Erjesztett zöldbabból, chiliből és sóból áll. Sósságában és umamijában sok közös vonás van az édes babszósz ízével. Egyes változatok búzalisztet tartalmaznak, amely az édes babmártás fő összetevője is. A szósznak különböző változatai léteznek, beleértve azokat is, amelyek világosak vagy sötétek, valamint enyhék vagy forróak.

A Doubanjiang-ot általában ízesítőként és színezőanyagként használják olyan ételekben, mint a mapo tofu és más rántott vagy párolt ételek. A Doubanjiang viszonylag könnyen megtalálható az ázsiai élelmiszerboltokban, de megtalálható a szokásos nyugati üzletekben is, amelyek jól felszerelt ázsiai részleggel rendelkeznek.

A Doubanjiangnak ugyanaz a problémája, mint a hoisin szósszal, ha édes babpótlóként használja, vagyis erős ízprofilja van, ami előfordulhat, hogy nem működik olyan ételeknél, amelyek finom háttérjegyet igényelnek.

Egy csipetnyiben: Chunjang

Gyakran az édes babszósz koreai megfelelőjeként írják le, a Chunjang szójababból és lisztből készült fermentált babpaszta, amelyhez karamell került. Ugyanolyan erjesztett, földes umami ízprofilja van, mint az édes babszószból, és van egy kis édessége is.

Gyakran használják tésztaszószként a népszerű jajangmyeon ételekben, és néha ízesítik a rántott ételekhez. Néhány koreai étteremben a szokásos asztali fűszerek között is megtalálható.

Annak ellenére, hogy a koreai ételek népszerűbbek, mint korábban, a Chunjangot valószínűleg nem lesz olyan könnyű megtalálni, mint a listán szereplő többi édes babszósz helyettesítőit.

Egyéb alternatívák

A Char siu szószt néha kínai barbecue szósznak nevezik, és hoisin szószból és cukorból készül. Édes, erős umami karakterrel, ami jó alternatívája lehet az édes babszósznak.