Mogyorófa termesztése és gondozása

Szeretnél idén egyedi kiegészítőt készíteni a kertednek? A mogyorófa ültetése kifizetődő élmény, amikor elkezdi hozni édes dióit. A mogyoró natívan nő az északi félteke számos régiójában, és gyakori a hűvösebb területeken, ahol lombhullató erdők találhatók.

A mogyorófának története az ihlet és a bölcsesség szimbóluma, és mitikus státusza van a Bibliában, valamint az ókori görög és római írásokban. A görög Hermész isten egy mogyorófából készült botot hord magával, hogy vezesse útjain.

Ma a mogyorófák kereskedelmi gyümölcsösökben nőnek szerte a világon. A dió keresett áru, a fát az iparban és a kereskedelemben is sokféleképpen használják.

A mogyoró hivatalosan a nyírfa család tagja. Néhány botanikus azonban a „Corylaceae” néven ismert alkategóriába sorolja őket. Néhány gyakori dió- és fafajtához tartozik az európai vagy közönséges mogyoró, más néven a Giant Filbert és az amerikai filbert. A mogyorófák 6 méter magasra nőnek, és 4 méter terjednek ki. Ez az útmutató mindent megad, amit a mogyorófák termesztéséről tudni kell.

Mogyorófa ültetése

A mogyoró nagyon élvezi a teljes napfényben vagy részleges árnyékban való növekedést forró és száraz éghajlaton. A mogyorófáknak naponta körülbelül négy óra közvetlen napfényre van szükségük ahhoz, hogy diót termeljenek. Ügyeljen arra, hogy az udvar megfelelő részére ültessen, ahol a fa a lehető legtöbb napfényt kapja, különösen az északi államokban.

A mogyoró egylaki fa, nőstény- és hímvirágokat hoz, amelyek általában különböző időpontokban nyílnak a vegetációs időszakban.

A fajták kiválasztásakor egynél több fajtát ültessen, ha van helye az udvaron. Még akkor is, ha önbeporzó fajtát termeszt, azt javasoljuk, hogy ültessen el egy másodlagos fajtát, hogy javítsa a dióhozamot.

Amikor a faiskolából gyökerezett facsemetéket ültetünk, ültetés előtt néhány órára áztassuk be a gyökereket. Ássunk egy elég mély lyukat ahhoz, hogy elférjen a gyökérgolyó, de ne ássunk túl mélyre, különben rothadást okoz a csemete törzse. Győződjön meg arról, hogy a lyuk kétszerese a gyökérgolyó szélességének.

Helyezze a fát a lyukba, és töltse fel a kitermelt talajjal, ha az első évben növekedést szeretne serkenteni, és néhány maréknyi szerves komposztot és perlitet a talajba juttatni, hogy javítsa a táplálkozást, a vízvisszatartást és a levegő áramlását a talajban.

Miután feltöltötte a lyukat a kiásott talajjal, nyomja le a gyökereket, hogy eltávolítsa a nagy légzsákokat. A lyuk talajvonalát állítsa egy vonalba vagy kissé emelje fel a környező talajvonalhoz. Az öntözés során a talaj tömörödik, és visszatér egy sima felületre.

Miután befejezte a mogyorófát, öntözze meg alaposan. Hagyja a gyökereket néhány napig kiszáradni, és az első évben folytassa az erős öntözést. Amikor a mogyoró megtelepszik a kertben, elkezd felszállni. Amikor a mogyoró növekedésnek indul, évente átlagosan 40-60 cm lehet.

Talaj- és éghajlati igények

A mogyoró sokféle talajtípusban nőhet. A talajnak azonban jól le kell csapódnia, és a telített talaj gyökérrothadást okozhat a növényben.

A mogyoró az 5,5-7,5 pH-jú talajt kedveli. Az első egy-két évben megtermékenyítheti a fát. A fa harmadik vagy negyedik évben történő etetése azonban lelassíthatja a diótermelést a lombozat és a szár növekedésének rovására.

A legtöbb mogyoró a hűvösebb éghajlatot kedveli.

Locsolás

Az érett mogyorófa szárazságtűrő, de a fiatalabb fáknak legalább életük első három-négy évében nedves talajra van szükségük. Soha ne hagyja, hogy a fiatal csemeték teljesen kiszáradjanak, különben elakad a fa növekedése. Hetente egyszer öntözze meg a mogyorót a vegetációs időszakban, amíg a gyökerek meg nem állnak.

Száraz időben öntözze mélyen, és az első két évszakban 10 naponként törekedjen a fának körülbelül 3 cm vízre.

A mogyorófa metszése és karbantartása

A mogyorófa kevés karbantartást igényel a kertész számára. Azonban megvan a kertész előnye, hogy olyan formára metszi őket, amely megfelel az udvaron lévő helynek.

A mogyorócserjét ízlése szerint fává vagy bokorrá formázhatja. Ha a növényt cserjeként neveljük, akkor nem kell annyira metszeni a fát.

Ha fát nevel, távolítsa el a tenyészidő végén megjelenő balekokat, és a növekedést a növény fő szárára összpontosítja. A fa alakításakor a kertésznek el kell távolítania a lelógó és alacsony ágakat, öt ágat a törzs tetején tartva. Válasszon ki néhányat a legerősebbnek tűnő ágak közül a tél folyamán, a többit pedig vágja le.

Tippek a mogyorófa termesztéséhez

  • Válasszon két különböző fajtát az udvaron lévő fáknak a keresztbeporzásához.
  • Válasszon olyan helyet az udvaron, ahol napközben teljes a nap.
  • Ha forró és száraz éghajlaton él, ültessen részleges árnyékba.
  • A növekedési időszak végén metszsük le a növényt, hogy eltávolítsuk a balekokat.

A mogyorófa szaporítása

A mogyorófák szaporítására többféle módszer létezik. Íme a legjobb választásaink a szaporításhoz.

Mag

A mogyorófák magról való indítása kihívást jelent, és frusztráló a kezdő kertész számára. Ezért azt javasoljuk, hogy csak tapasztalt kertészek vállalják a mogyorófáik magról való termesztését.

A mogyoró csíráztatásának folyamata sok türelmet igényel a kertész részéről. A mogyorómag csírázása előtt javasoljuk, hogy tesztelje a mag életképességét egy pohár vízbe merítve.

Távolítson el minden magot, amely a pohár tetejére úszik, és dobja ki. A magok kiválasztása után pontozza azokat, hogy elősegítse a csírázási folyamatot. Kora ősszel ültesd el a magokat a földbe, 5 méter távolságra egymástól és 7 cm mélyen a talajba.

Ültetéskor a mag hegyes végét lefelé helyezze. Ha hideg éghajlaton él, védje meg a magot és a palántát télen hideg kerettel vagy vastag talajtakaróval. A kertészeknek arra is lehetőségük van, hogy ősszel cserépben kezdjék el a mogyoró magvakat.

A csírázás több hónapig is eltarthat, ezért a kertészeknek időre és sok türelemre van szükségük. Tartsa az edényeket kint a verandán, és ügyeljen arra, hogy a talaj jól elfolyjon.

Amikor kora tavasszal az időjárás melegszik, rendszeresen öntözni kell, hogy fenntartsa a talaj nedvességét. Ha a talaj kiszárad, leállíthatja vagy lelassíthatja a csírázási folyamatot. A palánták megjelenésének első jelei a nyár első heteiben jelennek meg.

Miután kicsíráztak a mogyorómagok, ültesse el őket egy 30 cm cserépbe, gazdag virágfölddel. Tartsa a növényeket cserépben, amíg el nem érik a 30-35 cm magasságot, majd ültesd ki őket a kertbe.

Palánták vagy átültetések

Mogyoró facsemetét vásárolhat az óvodában, vagy magról indíthatja el. Javasoljuk, hogy kezdje átültetéssel vagy palántával a gyorsabb növekedés érdekében, és gyorsabban éri el az első betakarítást.

Ha Ön új kertész, ideális az átültetésekkel kezdeni, így elkerülheti a magvak csíráztatásával kapcsolatos gondokat és frusztrációt. Késő ősszel vagy télen, a fa nyugalmi időszakában ültesd el az átültetett növényeket vagy palántákat a kertbe.

Ez a stratégia segít minimalizálni az öntözés szükségességét, elkerülve a nyári meleget, amely megterhelheti a csemetét. Helyezze el a transzplantátumokat 6 méter távolságra egymástól.

Futók

A kertészek mogyorófáikat futókról is szaporíthatják. A futók a cserjék tövében megjelenő balekok. Késő ősszel ássunk ki egy balekot a gyökereivel, és ültessük újra a futót körülbelül 4-5 méter távolságra a fától, körülbelül 40 cm a talaj felszíne alá.

A mogyorófát sújtó kártevők és betegségek

A mogyorófákat érintő kártevők és betegségek a következők.

  • Szarvasok, nyulak és mókusok.
  • Bakteriális fertőzés
  • Bakteriális rák

A mogyoró betakarítása

A legtöbb mogyorófának körülbelül négy évbe telik, mire elkezdi a diótermesztést. Amikor a fája megérkezik az első betakarításhoz, a dió az őszi érés után leesik az ágakról.

A dió összegyűjtéséhez helyezzen ponyvát a fa alapjára, amikor észreveszi, hogy az első dió leesik. Gyűjtsük össze a diót a ponyván minden reggel, amíg a fa be nem fejezi a termést. A dióféléket száraz, hűvös, sötét helyen akár egy évig is tárolhatja.