Mulato Chili Paprika útmutató: beszerzés és felhasználás

Ha egy ancho és egy mulato paprikát egymás mellé teszel, nehéz különbséget tenni. A mulato chili sötétebb színén túl hasonló megjelenésű. És jó okkal. A mulato paprika közeli rokonságban áll az anchóval, egy kissé eltérő génállományú poblano paprika fajtából származik. Ez a megkülönböztetés, valamint a növényen töltött idő egy kicsit további fűszerességet ad (közepes erősség, 2500-3000 SHU). A mulato a szárított chili mexikói szentháromságának egyike, amely nélkülözhetetlen az autentikus mexikói ételekhez.

  • Scoville (SHU):  2500 – 3000
  • Származási hely:  Mexikó
  • Capsicum fajok:  Annuum
  • Jalapeno referenciaskálán:  Egyenlő erősséggel vagy 3-szor enyhébb is lehet
  • Felhasználás:  kulináris
  • Méret:  Körülbelül 10-15 cm hosszú, széles, (szárítva)
  • Íz:  füstös, édes, földes

Mindkettő a poblano szárított formája, két közeli rokon fajtából. A mulato paprika íze teltebb, színe sötétebb a poblano paprikához képest, ráadásul friss formában nehéz megtalálni. A mulato népszerűsége miatt értékesítés előtt általában szárítják.

A mulato chili elkészítéséhez ezeket a paprikákat jókor kell szüretelni, az érési ciklus vége felé – amikor már elérik a sötétbarna színt. Ez hosszabb idő, mint az ancho paprika esetén, amelyet akkor szednek le, amikor vöröses árnyalatúvá érik.

Mennyire erős a mulato chili?

Csípősebb, mint azt valószínűleg várná, mivel egy poblano paprikától származik. Lehet duplája vagy akár háromszorosa is az ancho chili erősségének. Ez a poblano variációnak köszönhető, valamint a növényen töltött időnek. Minél tovább érleljük a chili paprikát, annál csípősebb lesz. Ez a kapszaicinnek köszönhető, ami a paprika erősségét adja. A kapszaicin szint növekszik a chili érésével.

Ez a csípősség a mulatot a jalapeno paprikával közel azonos fűszeressé varázsolja, és a paprikaskálán az alsó végre helyezi.

Milyen ízű és néz ki a mulato paprika?

Nagyon hasonlítanak az anchókra: 10-15 cm hosszúak és nagyon szélesek a többi chilihez képest. A szárított chili héja ráncos, mint a mazsola. A színben rejlik a különbség, a mulato sötétebb, barnás-fekete aláfestéssel.

A kettő között ízbeli különbség is van. A mulato chili füstösebb és édesebb ízű, erős édesgyökér és csokoládé jegyekkel.

Hogyan használhatod a szárított mulato paprikát?

A szárított paprika mexikói szentháromságának részeként (az anchóval és a pasillával ) a mulato chili az autentikus mexikói szószokhoz, salsákhoz és pácokhoz tartozik. A szárított chilipaprikát egyszerű rehidratálni, csak hagyja vízben ázni körülbelül 30 percig.

Vagy őrölje meg finom porrá, hogy édesebb alternatívája legyen a hagyományos chilipornak. A durvára tört, mulato paprika kiváló ízű, és olyan gazdag desszertekkel párosítható, mint a fagylalt és a csokitorta, valamint a friss gyümölcsökkel, mint a málna és a vérnarancs.

Hol lehet mulato paprikát venni?

Nem olyan széles körben elérhető, mint az ancho paprika, de az interneten könnyen elérhető. Ha mulato paprikát szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és vetőmagkereskedőt találsz:

Kereskedések a Cégtárban

Ha igazán szeretnéd megtapasztalni az autentikus mexikói ételeket, akkor a mulato paprika az egyik legnépszerűbb chili. A pasillához és az anchohoz hasonlóan ez is elengedhetetlen az igazi mexikói szószokhoz és ételekhez,, és meg fogsz lepődni, milyen hasznos ez a chili ezen kívül. Az édes csokoládés felhang és az alacsony-közepes csípősség kellemes chilivé varázsolja, különösen fűszeres desszertként.

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó