Naga Morich – A szellem chili erősebb testvére

A Naga Morich (más néven kígyó chili vagy Dorset Naga) testvérénél a szellem chili paprikánál is erősebb paprika a chili skála alapján. Erősségét csak néhány chili haladja meg. Csakúgy, mint a többi szupercsípős paprikánál, ne nyúljon hozzá ezekhez a chilikhez megfelelő óvintézkedések nélkül.

  • Scoville hőegységek (SHU): 1 000 000 – 1 500 000
  • Jalapeno referenciapont: 600-szor erősebb
  • Származás: India

Az Eredet

A Naga Morich Chili Paprika Indiához kötődik, különösen az indiai államok, Assam és Nagaland területéhez. A „Naga” a naga törzsek nevéből származik, akik hosszú évszázadokon keresztül termesztették ezt a paprikát. A „Morich” vagy „Mirchi” szó pedig az indiai nyelvben „csípős paprikát” jelent. A Bhut Jolokia név pedig a paprika botanikai neve.

Mennyire erős a Naga Morich?

A Naga Morich paprika híres a lenyűgöző csípőségéről. Az Scoville hősségi skálán mérve ez a chili általában 1 000 000 és 1 500 000 Scoville hősségi egység között helyezkedik el. Ez azt jelenti, hogy ez a paprika rendkívül csípős, és csak a bátrabb chili-rajongók számára ajánlott. Az íze mellett egy enyhe gyümölcsös édes íz is érezhető, ami egy kis enyhülést nyújt a csípőség közepette.

A világ ugyanarról a részéről származik a Naga Morich chili és a szellem chili paprika (Bhut Jolokia) is. Nagyon hasonlítanak az erősség szempontjából de a Naga Morich veri. Az 1 000 000 és 1 500 000 SHU közötti tartományban csak a legerősebb szellem chilit lehet összehasonlítani a legenyhébb Naga Morich chilivel. Valójában a Naga Morich jobban megfelel az Infinity paprika (1 067 286 – 1 250 000 SHU) és a Trinidad Moruga Scorpion (1 200 000 – 2 000 000 SHU) erősségének.

Hasonlítsuk össze inkább egy chilivel, amely a legismertebb – a jalapeno paprika. Ehhez, a közkedvelt chilihez képest a Naga Morich legalább 125-ször erősebb, és maximum 600-szor lehet erősebb, ha a lehető legenyhébb jalapenót hasonlítja a lehető legerősebb Naga Morich-hoz. Kevés paprika erősebb, csak a Scorpion paprika és a lélekevő Carolina Reaper. Ezek a szuper erős chilik mind olyanok, amelyek óvintézkedéseket igényelnek a felhasználás során. Használjon kesztyűt és védőszemüveget.

Milyen ízű a Naga Morich? 

A Naga Morich chili, akárcsak a szellem chili, lassabban bontakozik. 30 másodpercbe telik, amíg a tested elkezdi érezni az igazi erejét. Addig a paprika íze elöl és középen van. Édes, mint a szellem paprika, de valamivel gyümölcsösebb (szinte virágos) és kissé kevésbé földes. Ez egy csípős mártást vagy barbecue pácot jelent, ízlésesen gyümölcsös.

Hogyan néz ki?

Nagyon hasonlít egy szellempaprikára. Finom bordák vannak a bőr mentén, de egyébként nagyon hasonlít a szellem chilire. Körülbelül 7 cm hosszúra nőnek, vékony profiljuk egy pontig elvékonyodik. Érés során a zöldtől a sárgáig, végül a piros színre váltanak.

A Naga Morich Chili Paprika rendkívül jellegzetes és könnyen felismerhető. A paprika általában hengeres vagy gömbölyded, és színben változó lehet, de a leggyakoribb színek közé tartozik a világospiros és a narancssárga. A bőre sima és fényes, és a paprika általában egyre sárgásabbá válik az érés során.

A Naga Morich és Dorset Naga ugyanaz?

Ez egy olyan kérdés, amely vitákat váltott ki. Technikailag igen, de a Dorset Naga inkább hasonlít az eredeti evolúciójára. A Dorset Naga-t az angliai Dorset-ben Joy és Michael Michaud hozta létre, gondosan kiválasztva csak a magokat a legjobb Naga Morich növényekből. Ez nem hibrid chili – ez inkább egy szuper Naga Morich, amelyet a termés legjavából termesztenek. Tehát a Dorset Naga egy Naga Morich. De a Dorset Naga elismert világszerte.

Hogyan használhatja ezt a chilit?

A többi szupercsípős chilihez hasonlóan egyetlen Naga Morich is többféle ételt ízesíthet. Természetesen a legtöbb ember nem egy seregnek főz, ezért ebből a chiliből egy kis szelet elegendő lehet ahhoz, hogy tüzet leheljen egy tipikus levesbe vagy pörköltbe. A szellemchilihez hasonlóan a Naga Morich is nagyon jól illeszkedik pácokba és csípős mártásokba, ahol a chili egyedülálló gyümölcsös és földes íze életre kel. A szárított Naga Morichot extrém chiliporrá is darálhatja. Csak egy csipetet használjon egy adag ételhez.

Bangladesben és Indiában nem ritka, hogy Naga Morichot nyersen fogyasztják köretként. Bár ez jellemzően akkor történik, amikor a paprika még enyhébb, fiatal zöld formájában van. Mégis, ez az egyik rendkívül erős paprika köretként is fogyasztható.

Autentikus Receptek

Bár a Naga Morich Chili Paprika hatalmas csípőségéről ismert, a gasztronómia terén kiválóan használható. Íme néhány autentikus recept, amelyekben ezt a paprikát használhatjuk:

1. Naga Morich Curry

Ez a curry recept tartalmazza a Naga Morich paprika csípős ízét, ami izgalmas mélységet ad a currynek. Együtt kókusztejjel, hagymával, fűszerekkel és hús vagy zöldségekkel készíthetjük el.

2. Pikáns Naga Morich Szósz

Ez a szósz alkalmas grillezett húsokhoz, tésztákhoz vagy akár a pizza tetejére is. A Naga Morich paprikát daráljuk össze más hozzávalókkal, mint paradicsom, fokhagyma és citromlé.

Naga Morich chili por készítés

A csípős chilik feldolgozásakor először vegyen fel kesztyűt. Mossa meg és vágja fel. Kaparja ki a világospiros válaszfalakat, beleértve a magokat. Ezután körülbelül 10 órára be kell tenni a szárítóba. A chilipaprika kemény húsú, feltűnő vastagságú. Ezért egy kicsit tovább tart, mint a vékony falú chilipaprikánál, például a Cayenne-nél.

Szárítás után elektromos kávédarálóba kerül, ahol a szárított Naga Morich porrá őrlik. Az őrlés után a gépet megtöltjük sóval, és néhányszor elindítjuk a gépet. A só megkönnyíti a chilidaráló tisztítását. Lehetővé teszi a chilisó készítését is.

Ne féljen szájmaszk és védőszemüveget viselni. Ez csak az óvatosságát mutatja, és segít elkerülni a brutális fájdalmat, ha chili kerül a szemébe, vagy akár belélegzi.

Naga Morich termesztési információk

Az ilyen típusú chili növények általában körülbelül 80 cm magasra nőnek. Rendkívül jól néznek ki, ha a friss zöld növények piros chilipaprikát hordoznak. Bár bokros növekedésű, szélessége tömör marad. Edényméretként 5-8 literes vödröt használunk. Ekkor ennek az átmérője körülbelül 26 cm lesz. A chili növényeknek sok napra, melegre és páratartalomra van szükségük. Különösen a Capsicum chinense fajták, mint a Naga Morich. Magas ágyás ajánlottak, mert sok hőt tárolnak. A közelben található kis tó vagy esőhordó segít a levegő páratartalmának magasan tartásában.

Ennek a chili fajtának, valamint közeli rokonának, Bhut Jolokiának az ideális helye egy üvegház. Itt az éghajlat még jobban alkalmazkodik a chili növény igényeihez, mint a kertben vagy az erkélyen. Aljzatként magas tápértékű talaj vagy körülbelül 6,5 pH-értékű paradicsom föld javasolt. A termesztéstől a virágzásig körülbelül öt hónap. A virágzást követő további három hónap elteltével a zöld gyümölcsök elkezdenek pirosodni. Összességében 8 hónapos növekedési időszakra kell számolni.

Termesztés

Ha a chili növényének nyolc-kilenc hónapra van szüksége a vetéstől a betakarításig, már januárban el kell kezdeni a beltéri termesztést. A fűtött mini-üvegház 27 °C-kal és magas páratartalommal jó csírázási klímát biztosít. Miután a Naga Morich chili magjait vízben vagy kamillateában áztatta, megfelelő termesztőfelületre helyezi át. A kókuszdiónál egyszerűbbet még nem találtunk a chilimagokhoz.

Csak akkor használunk termőtalajt, amikor tömegesen ültetjük el a chili magokat. Ebben az esetben a legjobb palántákat később teszik ki. A palántákat a kókuszcserepekkel együtt később nagyobb cserepekbe helyezik át. „A csíráztatásra alkalmas talaj tápanyagszegény.”

Trágyázás

A műtrágyázást csak akkor kezdjük el, amikor a sziklevelek mellett valódi levelek fejlődnek. Ehhez a növényhez szívesen használunk guanó műtrágyát.

Úgy tűnik, a Naga Morich növények kedvelik. Természetesen használhatunk paradicsomhoz való vagy növényi műtrágyát is. Csak tartsa szemmel a pH-értéket, amely ennek a növénynek a tökéletes értéke 6,5-6,8.

Gondozás

Ha olvasott más leírásokat a chiliről, akkor már tudja, a chili kevésbé zsugorodik, ha a talaj túl száraz, mint ha túl nedves. Minden öntözés előtt ellenőrizze a talaj nedvességét a mutatóujjával.

Ügyeljünk a kártevő fertőzöttségre, a melegre, a fény- és mészszegény vízre, így jó termésre számíthatunk.

Szüretelés

Amikor a zöld Naga Morich pirosra érik, hagyja a növényen néhány napig. Csak a végén alakulnak ki az aromák és az édesség. Szüreteléskor viseljen kesztyűt, hogy megvédje magát a magas kapszaicin tartalomtól. Fehér védőruhával és arcmaszkkal lenyűgözheti a szomszédokat.

Teleltetés

Érdemes szeptember végén, október elején bevinni ezt az évelő chili fajtát. 24 °C alatti hőmérsékleten ez a chili ritkán hoz új leveleket. A 18 °C alatti éjszakai hőmérsékletet nem viseli sokáig károsodás nélkül. 

Egy külön cikkben összefoglaltuk a teleltetéssel kapcsolatos fontos tudnivalókat. Ne kövesd el ugyanazokat a kezdő hibákat, mint évekkel ezelőtt, és ne vigyél be chilit megfelelő előkészítés nélkül.

Összegzés

A Naga Morich Chili Paprika egy különleges és hihetetlenül csípős fajta, mely Indiából származik. Kivételesen gazdag ízének és hihetetlen csípőségének köszönhetően vonzza a chili-rajongókat és a gasztronómiai kalandorokat egyaránt. Használja óvatosan, de élvezze a Naga Morich paprika gazdag ízét és csípős erejét!

Hol lehet megvásárolni a Naga Morich-ot?

Nem sűrűn található élelmiszerboltban. És még a szaküzletek sem biztos, hogy tartják őket. De mindenképpen megtalálható online.

Köszönet a fotókért: Pixabay

Szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg?

Iratkozz fel és elküldjük neked a legújabb cikkeket, receptek és kuponkódokat, amelyekkel kedvezményesen vásárolhatsz a kereskedőknél!

Videó