növényi ödéma

Növényi ödéma kezelési tippek

A kertészek egyik gyakori problémája a növények ödémája. Szerencsére az ödéma nem jelent komoly gondot, bár odafigyelést igényel a növényekkel kapcsolatos hosszú távú problémák elkerülése érdekében. Ha nem kezelik, a növényi ödéma torz leveleket okozhat, és csúnya gyümölcsöket eredményezhet. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan lehet orvosolni a problémát.

Mi az a növényi ödéma?

A növényi ödéma egy gyakori növényi rendellenesség, amelynek következtében a növény szövetei nem képesek megfelelően megtartani a vizet. Általában környezeti tényezők okozzák. A növényi ödéma nem bakteriális vagy gombás eredetű, ezért nem terjed egyik növényről a másikra.

Lehet, hogy jobban ismeri az emberi ödémát, amelyet mérges borostyán, poloskacsípés vagy krónikus egészségügyi állapotok okozhatnak. A bőrödéma fogalma azonban hasonló a növényi ödémához. A víz abnormálisan megmarad egy szervezet szövetében.

Mi okozza az ödémát a növényekben?

A növényi ödéma alapvető oka az, hogy a növény gyorsabban szívja fel a vizet, mint ahogy azt felhasználná vagy kiürítené. Ennek eredményeként a növény az összeomlott sejtek jeleit mutatja.

A környezeti tényezők közé tartozhat a rossz légáramlás, a rendellenes öntözési ütemezés, a szabálytalan trágyázás vagy a zsúfolt növények.

Hogyan néz ki a növényi ödéma?

A növényekben az ödéma tünetei közé tartozhatnak a sárgás dudorok vagy hólyagok a leveleken, a fehér kristályos dudorok a növényi levelek alatt, és végül barnás, száraz foltok, ahol a sejtek összeestek. Sok növénynek az ödéma következtében felgöndörödött levelei is lesznek. 

Egyes növények ezeket a tüneteket a növény szárán, sőt a gyümölcsökön is mutathatják. Az érintett növények termése végül eltorzult vagy növekedése visszamaradhat.

Terjedhet a növényi ödéma?

Fontos tudni, hogy a növények ödémája nem vírusos betegség vagy baktérium. Ez egy sejtrendszeri rendellenesség, amelyet kizárólag környezeti tényezők okoznak. Ennek eredményeként a növényi ödéma nem terjed egyik növényről a másikra.

A növényi ödéma azonban bizonyos fajták esetében problémásabb lehet. Köztudott, hogy szinte minden széles levelű növényben előfordul. Ide tartozik a paprika, a paradicsom, a borostyán, a páfrányok, a kaktuszok, a brokkoli és még sok más.

Hogyan kezeljük az ödémát a növényeken

Megismételve, a növényi ödémát a környezeti feltételek okozzák. A növény környezetének megváltoztatásán túl kipróbálhat egy másik növényfajtát is, amely kevésbé érzékeny az ödémára.

A levegő keringésének javítása

Ez leginkább a beltéri termesztőkre vonatkozik, mivel a szabadban természetes légmozgás érhető el: a szél. Bent azonban más.

Ahogy az embereknek ki kell üríteniük a szén-dioxidot és fel kell venniük az oxigént, a növényeknek az ellenkezőjét kell tenniük. Hagyja lélegezni őket úgy, hogy egy gyengéden fújó ventilátort fordít feléjük, vagy javít az üvegház levegőjének keringését.

Ha a növényeket szűk termőhelyen vagy üvegházban zsúfolják össze, az stresszt okozhat a növényekben. Győződjön meg arról, hogy van valamilyen beszívó és kifúvó levegő rendszer, hogy a levegő friss maradjon. 

Adjon teret a növényeknek a lélegzéshez

Ha beltérben vagy üvegházban termeszt, ügyeljen arra, hogy elegendő helyet hagyjon a növények között. A paprika megfelelő időben történő átültetése nagyobb cserepekbe kulcsfontosságú ahhoz, hogy a növények elegendő hellyel rendelkezzenek.

Igyekezzen a legjobban elkülöníteni az egyes növényeket, és amikor csak lehetséges, vigye ki őket a szabadba. Ha zárt térben termeszt, ügyeljen arra, hogy legalább egy kis ventilátor működjön, hogy a levegő mozogjon. Ez segít szabályozni a páratartalmat, és valószínűleg segít a növényeknek a víz megfelelő kiürítésében. Ez fiatal korukban is segít erősebb növényszárakat építeni.

Páratartalom figyelése

Néhány fajtánál a páratartalom szerepet játszhat a növényi ödémában. Nem világos, de ha az Ön által termesztett növény száraz környezetből származik, próbálja meg a lehető legjobban szimulálni. Másrészt, ha trópusi növényt termeszt, a levegő nedvesen (de frissen) tartása segíthet az ödéma enyhítésében.

Öntözés, amikor a talaj meleg

A víz gyorsabban szívódik fel, ha a talaj hideg, ezért ügyeljen arra, hogy a nap megfelelő szakaszában öntözze. Próbálja meg öntözni, amikor a növények melegek, ideális esetben a nap korai szakaszában, amikor a nap nem süt túl erősen.

Növényi ödémára hasonlító problémák

Míg az ödéma kezelhető változó környezeti tényezőkkel, más problémák is hasonlóak lehetnek az ödémához. Íme néhány probléma és jel, amelyekre figyelni kell.

Pollen

Valószínűtlennek tűnhet, hogy összetévesztik a virágport az ödémával, de egyes kertészek túlságosan aggódhatnak. A virágpor egy természetes, porszerű anyag, amely lehullik a növény virágairól. A gyümölcs- és vetőmagtermesztés elengedhetetlen része.

A virágpor poros megjelenésű, és általában könnyen elfújható. Ha a levelein fehéres por található, amely könnyen leszakad, akkor valószínűleg pollenről van szó. Nincs miért aggódni!

Pikkelyrovarok

A pikkelyes rovarok általában kicsi, fehér, mozdulatlan rovarok, amelyek könnyen átterjednek egyik növényről a másikra. Ezeket a kártevőket szinte lehetetlen teljesen kiküszöbölni, de növényvédő szerrel kezelhetők.

Általában megállapíthatja, hogy van-e pikkelysömör, ha a növény érintett területe lokalizált. Sok típus egyértelműen rovarszerűnek tűnik, míg a növényi ödéma inkább kristályos megjelenésű. Sokféle pikkelyes létezik, ezért végezzen némi kutatást, hogy megértse, hogyan lehet a legjobban megbirkózni ezekkel a kártevőkkel.

Lisztharmat

Gyakori gombás betegség, a lisztharmat számos növényfajtát érint. Látható ez a tök, a szőlő és még sok más esetében.

A lisztharmat a porcukorhoz hasonló fehér, porszerű anyagként jelenik meg. Leggyakrabban a levelek tetején fordul elő, míg az ödéma általában a levelek alján jelentkezik.

Ez a gombás betegség könnyen átterjed egyik növényről a másikra, ezért mindenképpen kezelje, amint megtalálja. A kezelések közé tartozik a szódabikarbóna és a mosogatószer hígított vizes oldata, amelyet az érintett területekre permeteznek.

Köszönet a fotókért: Pixabay

Szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg?

Iratkozz fel és elküldjük neked a legújabb cikkeket, receptek és kuponkódokat, amelyekkel kedvezményesen vásárolhatsz a kereskedőknél!

Videó