NuMex Big Jim Chili Paprika

Eredet

A NuMex Big Jim chili paprika a Capsicum annuum csoportba tartozik, és az új-mexikói állami egyetem, a New Mexico State University nemesítő munkája eredményeként jött létre. A fajta népszerűségét a hatalmas, hosszú chili paprikáinak és ízletes termésének köszönheti.

Megjelenés

A növény körülbelül 60-90 cm magasra nő, és látványos zöld leveleket fejleszt. A chili paprikák a világ legnagyobb termetű chili paprikái közé tartoznak, hosszúságuk akár 30 cm-t is elérheti. Érésük során színük világoszöldről sötétvörösre változik.

Íz és Aroma

A NuMex Big Jim chili paprika íze mérsékelten édes, kissé fűszeres, és jellegzetesen zamatos. Aromája gazdag és kellemes, ami egyedülálló ízélményt nyújt a fogyasztók számára.

Erősség (SHU skála)

Az erőssége a Scoville-skálán (SHU) körülbelül 500-3,000 között mozog, ami azt jelenti, hogy enyhe vagy közepes csípősséggel rendelkezik. Ez a fajta tökéletes azok számára, akik szeretik a chili paprikákat, de nem szeretik az erősen csípős ízeket.

Felhasználás

Sokoldalúan felhasználható a konyhában. Kiválóan alkalmas töltött paprikákhoz, főzéshez, grillezéshez, salátákhoz, mártásokhoz, vagy akár őrölt formában is használható.

Recepttipp: Töltött chili paprika. Hozzávalók: 4 NuMex Big Jim chili paprika, 500 g darált hús (marha vagy sertés), 1 közepes hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 tojás, só, bors, olívaolaj, és 1 csésze rizs. A chili paprikákat hosszában felvágjuk, és eltávolítjuk a magokat. A töltelékhez keverjük össze a darált húst, a finomra vágott hagymát és fokhagymát, a tojást és a főtt rizst. Töltsük meg a chili paprikákat a töltelékkel, majd süssük őket 180 °C-on kb. 30-40 percig.

Termesztési információk

A NuMex Big Jim chili paprika termesztése közepes nehézségűnek mondható, és a következő lépéseket érdemes figyelembe venni:

  1. Vetés: A NuMex Big Jim magjait legideálisabb a tavaszi hónapokban, általában február és március között elvetni.
  2. Szüretelés: A vetéstől számított körülbelül 75-90 nap után várható a szüret. Amint a paprikák elérnek a jellegzetes vörös színt, készen állnak a szüretelésre.
  3. Termesztési körülmények: A NuMex Big Jim chili paprika meleg és napos környezetet igényel, és jól szellőző, tápanyagban gazdag talajban érzi jól magát.

Ha szeretné saját kertjében termeszteni a NuMex Big Jim chili paprikát, a vetőmagokat itt rendelheti meg.