Öntözővíz készítési tippek

A kemény csapvízzel rendelkező régiókban megoldás lehet ha össze keveri a csapvizet desztillált vízzel a megfelelő öntözővíz elérése érdekében. A növényei jobban tolerálják ezt a keveréket öntözéskor. Desztillált vizet úgy készítenek, hogy a vizet elpárologtatják és a összegyűjtik. Ebben a folyamatban az eredeti vizet elválasztják a vegyszerektől és ásványi anyagoktól. Igazából nem is rossz, mert a sok mész, klór, nátrium, kalcium és magnézium hosszú távon károsíthatja a növényeket.

A csapvízben lévő mész, magnézium és kalcium felhalmozódhat a talajban, és a növény kevésbé jól fejlődik. A 7 feletti pH-érték akadályozza a táplálékfelvételt a gyökereken keresztül. Ha desztillált vízzel öntözi, nem lesz problémája a túl sok sóval vagy káros vegyi anyagokkal, például klórral, lágyítókkal és hormonokkal.

Mivel azonban a párlatban nem maradnak ásványi anyagok, a rendszeres öntözés az aljzat kimosását okozza, igy a fontos ásványi anyagokat és tápanyagokat eltávolítja. Kétféleképpen lehet ezt megakadályozni, hogy a növények a megfelelő öntözővizet kapják. Egyrészt folyékony műtrágyával gazdagíthatja a desztillált vizet a fontos tápanyagokkal. Másodszor, újra keverhető csapvízzel és igy a hátrányok kiegyenlítik egymást.

Öntözővíz keverése

Kemény víz esetén (kb. 25 °dH) a csapból származó vizet két rész desztillált vízzel kell összekeverni. Ha a víz körülbelül 10 °dH, keverje össze egy résszel. A vízkeménységről általában a vízszolgáltató honlapján tájékozódhat. (Ez az érték például a mosószerek helyes adagolásához is fontos.)

Öntözővíz desztillált és csap vízből

A víz keménységeKeverési arány
20 – 30 °dH1:2
10 – 20 °dH1:1
8 – 10 °dH2:1

Nem javasolt a desztillált víz kizárólagos használata chili paprika öntözésére. Alternatív megoldásként használhat fordított ozmózisú víztisztítóból származó vizet is. 

Attól függően, hogy mennyi vízre van szüksége. A túl kemény, magas sótartalmú víz gyengíti a növény gyökerét aminek a rossz növekedés és a rossz termés lesz a következménye. A legyengült növények fogékonyabbak a betegségekre is.

A csapvíz és desztillált vízből készült öntöző vízen és az ozmózisos víz keveréke mellett a chilipaprikához az összegyűjtött esővíz a legalkalmasabb.

Köszönet a fotókért: pxfuel

Szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg?

Iratkozz fel és elküldjük neked a legújabb cikkeket, receptek és kuponkódokat, amelyekkel kedvezményesen vásárolhatsz a kereskedőknél!

[newsletter_form lists=”2″]

Videó