Öntözővíz készítési tippek

A chili paprika egy melegigényes növény, amelynek magas hőmérsékletre és páratartalomra van szüksége ahhoz, hogy jól növekedjen. Azonban a vízminőség is kulcsfontosságú szerepet játszik a növények egészségében és termésében. A kemény csapvízben élők számára az öntözéshez keverési arányt javasolnak a desztillált víz és a csapvíz keverésével. Az alábbiakban néhány tippet és ajánlást adunk az öntözővíz előkészítéséhez a chili paprika számára.

Használjon Desztillált vizet

A desztillált víz kiváló alternatíva a csapvízhez képest az öntözéshez, mert eltávolítja a kemény ásványi anyagokat és vegyi anyagokat, amelyek károsíthatják a növényeket. Azonban a desztillált vízben nincs olyan ásványi anyag, amely szükséges a növények egészséges fejlődéséhez. A desztillált víznek hiánya van a szükséges tápanyagokból, így a rendszeres öntözéshez ajánlott műtrágyát használni.

Keverje össze a Desztillált vizet és a Csapvizet

Ha a csapvíz túl kemény vagy túl magas sótartalmú, akkor használja a desztillált vizet az öntözéshez. Azonban a desztillált víz nem tartalmazza az ásványi anyagokat, amelyek a növényeknek szükségesek. A csapvízben lévő kemény ásványi anyagok felhalmozódnak a talajban, amelynek következtében a növények nehezebben tudnak fejlődni. A megfelelő öntözővíz elérése érdekében a csapvizet és a desztillált vizet is össze lehet keverni. Az optimális arány a vízkeménységétől függ.

A víz keménységeKeverési arány
20 – 30 °dH1:2
10 – 20 °dH1:1
8 – 10 °dH2:1

Használjon szűrt vizet

A csapvízben gyakran klór és egyéb vegyi anyagok találhatóak, amelyek károsíthatják a növényeket. A szűrt víz segít eltávolítani ezeket a káros anyagokat, így javítva a növények egészségét és növekedését. A vízszűrők, például az aktív szén vagy fordított ozmózis szűrők, kiválóan alkalmasak a víz tisztítására.

Az esővíz gyűjtése kiváló alternatíva az öntözéshez, mivel általában alacsonyabb pH-jú és kevesebb kemény anyagot tartalmaz, mint a csapvíz. A csapvízben lévő vegyi anyagok és ásványi anyagok káros hatást gyakorolhatnak a növényekre, így az esővíz kiváló alternatívát jelent. Az esővíz összegyűjtése egyszerű és olcsó megoldás lehet, például egy esővízgyűjtő tartály használatával.

Azonban az esővíznek is lehetnek hátulütői. Ha városi területen él, az esővíz gyakran magasabb szennyezettségi szinttel rendelkezik, mivel az ipar és a közúti forgalom szennyezi a levegőt, amelyből az eső lecsapódik. Ezért először ellenőrizze az esővíz minőségét, mielőtt azt a növényeire használná.

Ha desztillált vizet használ az öntözéshez, fontos, hogy rendszeresen táplálja a növényeket folyékony műtrágyával vagy más tápanyagokkal. Az ásványi anyagok hiánya miatt a desztillált vízzel történő öntözés hosszú távon károsíthatja a növényeket, és a növények lassabban növekedhetnek. Ezért mindig figyeljen arra, hogy a növények megkapják a megfelelő tápanyagokat és ásványi anyagokat.

A desztillált víz és a csapvíz keverékének használata lehet a legjobb megoldás a chili paprikák öntözéséhez, mivel az előnyök és hátrányok kiegyenlítik egymást. Ha a vízkeménysége magas, akkor csökkentse a csapvíz arányát, és növelje a desztillált víz arányát. Ellenkező esetben csökkentse a desztillált víz arányát, és növelje a csapvíz arányát. Ez segít a növények számára megfelelő pH-érték fenntartásában és a megfelelő tápanyagok és ásványi anyagok biztosításában.

Szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg? Iratkozz fel értesítőnkre!

Ajánló

Videó