Pácolt Chili készítés, savanyúság vagy olívaolajos formában

A chili viszonylag kis erőfeszítéssel tartósítható ecetben vagy olívaolajban. Ezek olyan jó ízűek, hogy nem hiányozhatnak egyetlen sajttálról sem. A fagyasztással vagy szárítással történő tartósítás mellett a chili paprikás savanyúságnak van néhány egyéb előnye is. Nagyon kevés helyet foglal el, ezenkívül a chilis savanyúság vagy az olívaolajba áztatott chili kiváló ízű.

Függetlenül attól, hogy chilit, pepperoncini-t, habanero vagy jalapenót választ, a recept mindig ugyanaz. Később az ecetben pácolt paprika finom savanykás ízű. Az olívaolajban fokhagymát, sajtot, paprikát és mustármagot adhatunk hozzá.

Mielőtt elkezdené, szüksége lesz néhány steril tartósítóedényre. Alaposan mosson kezet. Ennek az az oka, hogy egyébként baktériumok és penészgombák terjednek. A befektetett munka akkor hiábavaló lenne, és a gyönyörű chili ehetetlen lesz.

Pácolt chili

A blansírozott vagy sült zöldségek jól használhatók tartósításra. Ez tartóssá teszi és új ízt ad nekik. Az ecetes módszerhez jobban megfelelnek a harapásálló zöldségek. Az antipasztákat gyakran növényi olajban tartósítják. A chili mindkét fajtához megfelelő.

Chili paprika olívaolajban

chili olaj recept
chili paprika olajban – fotó: pixabay.com

A fél kiló chilipaprikát folyó víz alatt alaposan megmossuk. Vágja le a szárat, és távolítsa el a magokat amennyire csak lehetséges. Még ha az egész paprikát szeretnénk pácolni, a Habanero-t és a Jalapeno-t is felnegyedeljük. A keskenyebb chiliket, mint a Cayenne, felére kell vágni.

Melegítsen fel körülbelül két liter vizet 300 ml ecettel. Kevés cukor és 2 teáskanál sóval. A víz csak enyhén forrjon amikor a megtisztított chilipaprikát a vízbe teszi. 5-10 perc elteltével a chili pontosan megfelelő állagú lesz. A vastag húsú fajták tovább tarthatnak.

Ezt úgy ellenőrizzük, hogy villát szúrunk a chili paprikákba. Biztosan érezte már, milyen puha a Piri Piri vagy a Pepperoncini amikor készen vett a boltban.

Ízlés szerint a fokhagymagerezdeket, rozmaringot, mustárt és borsot adunk a vízhez, mielőtt felforralnánk a chilit. Más fűszernövényeket is hozzá adhatunk, például kakukkfűt a főzés vége felé. Ellenkező esetben az illóolajok túl gyorsan elpárolognak.

Az egészet konyhai szitába tesszük, hogy lecsepegjen. Egy kanál segítségével rétegezze a forró keveréket tiszta befőttes üvegekbe. A legjobb olívaolajjal a tétejéig felöntjük.

Ha sterilen dolgoztunk, a savanyú chili fél évig eltartható. Arra is ügyelünk, hogy az olajos chilipaprikát két hét után elfogyasszuk.

Ecetes chili paprika savanyúság

chili paprika savanyúság – fotó: pixabay.com

Mosson meg egy kiló zöld vagy piros pepperoncinit vagy jalapenót, vágja le a tetejét, négyelje fel és szedje ki a magokat. Minden adaghoz 750 ml vízre és ecetre van szükség. Adjon hozzá 3 teáskanál cukrot és sót az ecetes alapléhez. Ízlés szerint fokhagymát, szemes borsot és koriandermagot. Pácolt zöldségeknél nem hiányozhat a babérlevél sem.

A fűszeres léhez adjuk a chilit, amit előbb enyhén pároltunk. Körülbelül 5 percig pároljuk, majd lekapcsoljuk a gázt. Később tartsa a pácolt chilit a hűtőben. Pácoláshoz mindenféle chilit használhatunk. Paradicsom, hagyma és olajbogyó esetén könnyen variálható a recept ízlése szerint. Különösen finom, ha előtte enyhén megpirítjuk a paprikát. A legjobb ha grillen.

Eltarthatóság

A pácolt chili paprika viszonylag gyors fogyasztásának oka a nem steril munka során terjedő baktériumkultúrák. A legveszélyesebb a Clostridium botulinum, amely botulizmust okoz. A csíra biztonságos elpusztításának egyik módja, ha legalább 15 percig 100 °C-ra melegítjük a készítendő savanyúság alapot.

Köszönet a fotókért: pixabay

Szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg?

Iratkozz fel és elküldjük neked a legújabb cikkeket, receptek és kuponkódokat, amelyekkel kedvezményesen vásárolhatsz a kereskedőknél!

Videó