Paprika füzér készítése

A paprika levegőn szárítása kényelmes dolog. A chili és a paprika szárítása is így tart a legtovább. Jó, ha van egy meleg, jól szellőző helyiség. Nyáron ez lehet például a padlás. A paprika szárításának egyszerű módja, ha kiterítjük sütőpapírra, faasztalra vagy vászonra. A paprika kiterítésekor ügyeljen arra, hogy a paprikát laposan tegye. Ideálisak a vékony húsú paprika fajták. Jó példa erre a Cayenne Chili. A Thai és a Tabasco további fajták, amelyek kiválónak bizonyultak a szabadban való szárításra.

Körülbelül két hét elteltével a vékony falú paprika fajtákat alacsony páratartalom mellett szárítják. Ezt követően az ilyen paprikának hosszú az eltarthatósága. A helytakarékosság érdekében a szárított chilipaprikát gyakran porrá vagy pelyhekké őrlik.

A vastag húsú paprikát nem szeretjük magunk a levegőn szárítani. Ezek gyakran penészesedni kezdenek, mielőtt a víz nagy részét elvesztették volna. A nedvesség túl sokáig marad a húsban.

Inkább egészben szárítsuk a levegőn, mivel a paprika héj védi a portól és a legyektől. Ha a hús nyitva van, a szennyeződés és a rovarok könnyen megtelepedhetnek rajta.

Paprika füzér

Dekoratív és praktikus a chili szárítása paprika füzér formájában. A paprika füzér egy bizonyos minta szerint összekötött paprika. Helyet takarítanak meg a paprika szárításakor, és nagyon jól néz ki. Sok kultúrában úgy tartják, hogy a konyhában a paprika füzér szerencsét hoz.

Magyarországon nehéz elképzelni a piaci imázst paprika füzér és fokhagyma nélkül. Sok standon lenyűgöző kötegként lógnak.

Ha magunk akarunk paprika füzért kötni, akkor vékony falú paprika fajtára, cérnára és a kötés típusától függően egy tűre lesz szükségünk a fűzéshez. Csak a vékony húsú chili fajták alkalmasak. Cayenne tökéletes, de a Habanero és Jalapeno alkalmatlan.

Természetesen használhatunk szárított chili paprikát is. Néha egy ajándékba szánt paprika füzért gyorsan kell elkészíteni. Győződjön meg arról, hogy kellően hosszú stílusa van-e. Mielőtt elkezdené csomózni a paprika füzért, válogassa szét a paprikát méret szerint.

Paprika füzér kötözése

Vegyünk egy körülbelül egy méteres szálat. A végén kössünk vastag csomót, nehogy a paprika lecsússzon. Fűzze be a másik végét egy varrótű lyukába. Most húzza át a zsinórt a száron. Ha méret szerint fűzi a paprikát, utána elegánsabbnak tűnik a kész paprika füzér. Alulra a kis paprika jön, felül pedig a nagyobb paprikák.

A legjobb, ha a tűt a koronához közel szúrja a száron keresztül, 45°-os szögben. Ezután akassza fel a füzért. Számos paprika füzér lenyűgöző műalkotást varázsol otthonába.

Azok számára, akik különleges paprika füzért szeretnének csomózni, van egy színátmenet. Napos, meleg és szellős helyen szárítsa a paprikát. Ez körülbelül 14 napba telik, amíg a paprika elég száraz lesz.

További lehetőségek a paprika száritására:

Köszönet a fotókért: pixabay

Szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg?

Iratkozz fel és elküldjük neked a legújabb cikkeket, receptek és kuponkódokat, amelyekkel kedvezményesen vásárolhatsz a kereskedőknél!

Videó