Paprika mag szárítás

A különösen szép chili paprikák magjait a következő évre érdemes megőrizni. A friss chili magok megőrzése érdekében először szárítják. Ha a magokat gondosan szárítjuk, legalább két évig csírázhatnak. Ezt követően a csírázási arány évről évre kissé csökken. Ha azonnal elülteti a friss chili magokat, nem szükséges szárítani, csak ha a következő szezonra szeretné megőrizni.

A chili magok szárításakor fontos, hogy lassan távolítsa el a nedvességet. Ha a mag nedves marad, napfény és meleg nélkül, fokozatosan bomlásnak indul, vagy penészesedik. Ideális, ha a chili mag kiszáradása után 8% nedvesség van jelen.

Friss chilimagok beszerzéséhez először vegyen fel egy eldobható kesztyűt. A kapszaicinnek a legmagasabb koncentrációja a magokat alkotó szövetben van. Válasszunk érett chilit. A chilipaprikát félbevágjuk, a magokat körömmel kaparjuk ki és a paprika magokat papírra szórjuk. Az itatópapír vagy a nyomtatópapír megfelelő.

A chili magokat egyenletesen oszlassuk el a papíron, és tegyük olyan helyre, ahol nagy a légáramlás. A hely legyen sötét is, legalábbis ne legyen közvetlen napfényben. A következő napokban időnként cserélje ki a papírt, és közben fordítsa meg a paprika magokat.

A chili mag megfelelő szárítása

Annak érdekében, hogy a magok csírázási aránya a lehető legmagasabb legyen, ügyeljen a következőkre:

  • Szórja megfelelően nagy papírra
  • Egyenletes hőmérséklet 20-30 °C között
  • Jó légáramlás
  • Nincs napfény

Száríthatja a magokat sütőben vagy szárítóban is. Ne feledje, hogy a hőmérséklet nem haladhatja meg a 35 ° C-ot. 43 °C-on a fehérje elpusztul, és ezen a hőmérsékleten a mag elveszíti csírázási képességét. Bár a szárító jó segítség a chili tartósításában, érdemes kétszer is átgondolni a sütő használatát. A mikrohullámú sütőben soha ne próbálja meg kiszáritani őket!!!

Chili magok megfelelő tárolása

Szárítógépben jobban ki tudja szárítani a chilit. A szárított chili tárolására alkalmasak a tea- vagy kávéfilterek zacskói.

Ha megpróbálja meghajlítani az egyes magokat és sikerül, akkor a chili magjai még nem száradtak meg eléggé. Ha az egyes chili magok elszíneződnek, válogassa ki őket.

Címkézze fel a dobozokat vagy kis zacskókat. Töltsük meg őket a magokkal és néhány szem rizzsel. Ez alacsonyan tartja a légmentesen záródó tasakban lévő nedvességet. A magokat fiókban több évig tárolhatja. Minél hosszabb ideig tárolják őket, annál kisebb a csírázási arány. Sok chiliben több mint 100 mag található, ezek valószínűleg elérik a 75%-os csírázási arányt is.

A szárított chili magok a következő években elajándékozhatók és felhasználhatók saját termesztésre.

Köszönet a fotókért: Pixabay

Szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg?

Iratkozz fel és elküldjük neked a legújabb cikkeket, receptek és kuponkódokat, amelyekkel kedvezményesen vásárolhatsz a kereskedőknél!

Videó