Paprika: Mexikói eredetű Magyar fűszer

A paprika egy fűszer, amely szárított és őrölt chili paprikából áll, amelyek Mexikó középső részéből származnak. A paprika előállításához használt paprika Magyarországra került, miután Kolumbusz Kristóf Európába hozta. Spanyolországból a paprika termesztése elterjedt Dél-Franciaországban és Angliában is. Magyarországon és Európa-szerte másutt a paprikanövényeket használták először dekoratív szobanövényként.

A törökök később fűszerként vezették be a paprikát a Balkán-félszigetre a 18. században, amikor a Balkán oszmán fennhatóság alatt állt. A magyarok korábban paprikát, tífusz kezelésére használták, nem pedig fűszerként. A paprikát később ott termesztették. A kalocsai és a szegedi klíma ideálisnak bizonyultak a paprika termesztésére. Ez az éghajlat az, ami megkülönböztető jelleget kölcsönöz a magyar paprikának.

Az 1920-as évekig a közép-európai paprika erős volt. Ezen a ponton oltottak be egy édes növényt más növényekbe, hogy a világ ezen részéből származó paprika édes legyen.

Paprikás íz profil

A különböző típusú paprikák ízprofiljaiban nagy eltérések tapasztalhatók. A fűszer íze az enyhe, édes és a nagyon csípős lehet. Vannak füstös spanyol paprikák is, amelyek az utóbbi években népszerűvé váltak a szakácsok körében.

Az édes paprikának nincs ereje, csak az érett paprika íze van. Az édes paprika ideális mindazok számára, akik paprika ízt akarnak adni az ételükhöz, de csípősség nélkül. A csípős fajták a cayenne-hez hasonló erősséget hordoznak, de összetettebb ízűek. A füstölt paprikák ízüket abból adják, hogy a paprikát először napszárítják, majd tölgyfákon füstölik.

A paprika számos egészségügyi előnyt nyújt a benne lévő vegyületek miatt. A paprika a következőket tartalmazza:

  • A-vitamin: Egy teáskanálnyi paprikában a napi ajánlott A-vitamin bevitel majdnem 40 százaléka van. Az A-vitamin csoportba a karotinoidok tartoznak, amelyek hatékony antioxidánsok. A paprika béta-kriptoxantint és béta-karotint tartalmaz, két karotinoidot, amelyek hasznosak a látás és a bőr egészsége szempontjából. A karotinoidok segítenek megvédeni a sejteket azoktól a károsodásoktól is, amelyek szívbetegséghez és ízületi gyulladáshoz vezethetnek. Ezenkívül a paprika karuteinoidokat tartalmaz: luteint és zeaxantint. A lutein és a zeaxanthin segít csökkenteni az életkorral összefüggő makula degeneráció kialakulásának kockázatát.
  • E-vitamin: A napi E-vitamin-szükséglet 5 százalékát megszerezheti egy teáskanálnyi paprikából. Ez az antioxidáns fontos a szervezetben lévő zsírok megvédésére a szabad gyököktől. Csökkenthetik a szívbetegséget okozó gyulladás kockázatát.
  • Kapszaicin: Számos tanulmány kimutatta, hogy a kapszaicinnek rákellenes, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása van. A kapszaicin az a vegyület, amely a csípős paprikák erejét adja .

A paprika közös felhasználása

Ami a magyar konyhát illeti, a paprika ismert főszerepéről olyan ételekben, mint a csirkepaprikás és a gulyás. Ezen ételek elkészítésekor a legjobb, ha a hagyományos magyar paprikafajtákat használjuk a füstölt spanyol fajták helyett. Nyugaton a paprikát mindenre használják, a szín hozzáadásától kezdve az átkozott tojásokon és burgonyasalátákon át a grillezésig.

Spanyolországban a szakácsok füstölt paprikát használnak, hogy füstölt ízt adjanak az ételeknek. Hagyományos kísérője a polipnak és a különféle pörkölteknek. A füstölt paprika sok spanyol kolbász számára is fontos ízesítő.

Hol lehet rendelni fűszer paprikát?

Ha piros paprikát szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszer boltot és kereskedőt találsz illetve vetőmagkereskedőt, ha szeretnél termeszteni saját paprikát:

További kereskedéseket találsz a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó