Paprika növekedési problémák okai

Általában mindent megteszünk azért, hogy a chili növények és palánták jól érezzék magukat, de néha csak szánalmasak maradnak. Néha a palánták nem nőnek, akkor a chili fejlődése leáll és a terméssel sem történik semmi. Ez a jelenség előbb-utóbb a tapasztalt chilitermesztőkkel is megtörténhet. Ebben a cikkben megvitatjuk, hogyan szűkítheti le gyorsabban a hibaforrásokat. Néha azonban a termelő túlságosan türelmetlen, és azt akarja, hogy a növekedés felgyorsuljon.

Palánták és növények növekedése

Valószínűleg két hét után csíráztak ki a chili magjai. Gyorsan 3-4 cm-re nőttek, de aztán leálltak?
Még a félerős chili növényeknél is előfordulhat, hogy egyszerűen fejlődési szakaszban maradnak. Sok esetben ez a következő pontok közül egy vagy több miatt van:

A virágcserepek túl kicsik

A chili növényeknek kellően nagy gyökértérre van szükségük. A chili gyökérrendszere soha nem tölti meg az edényt. Ha a gyökerek elérik határukat, a föld feletti növekedés is leáll. Egy kellően nagy virágcserép vagy a növekedési szakaszban ismételt átültetés segíthet. A chili növények optimális virágcserép méretéről bővebben olvashat.

Rossz talajösszetétel

A rossz talaj nem vezet jó növekedéshez. A chili áteresztő talajt szereti, amelyben a víz gyorsan kifolyhat, és oxigén felhalmozódhat. Egy tömör talajban egyszerűen túl nagy a víz tömörülés veszélye. Ha a gyökerek elhalnak, a növekedés leáll. Ha az aljzat pH-értéke túl magas, a növény nem tudja könnyen felvenni a tápanyagokat. A legtöbb chili növény esetében a 6,5 ​​pH-érték tökéletesnek tekinthető.

Ha 6 alatt vagy 8 felett mér, valószínűleg ez az oka a lassú növekedésnek. Ez megnehezíti a növény számára a műtrágya felvételét. Ez orvosolható, ha a növényt kemény vagy lágy vízzel öntözzük. Megfelelőbb talajjal általában gyorsabb eredmény érhető el.

Víz problémák

A paprika helyes öntözését meg kell tanulni. Nem túl sok víz és nem túl kevés szükséges nekik és a megfelelő vízzel, ami nem lehet túl kemény. Egyszerűen hangzik, de amit itt figyelembe vehet, az a chili öntözéséhez való hozzáállása.

Hideg levegő

A chili növények szeretik a meleget. Egyes fajok csak 32 °C-on vagy magasabb hőmérsékleten kezdenek igazán növekedni. 20 °C alatt nem kell meglepődni, ha a Capsicum növényei kicsik maradnak ellentétben a paradicsommal ami nem annyira érzékeny a fényre és a vízre.

Elégtelen fény

A chilis nem érzi jól magát 8 óra fény alatt. A világítás időtartama 12-14 óra legyen. A növényvilágítás vagy a helyváltoztatás általában a segít.

Átültetés

Ha a chili növekedése leáll az átültetés után, akkor nem kell sokat aggódnia. Elővigyázatosságból ellenőrizze újra a pontokat: Föld, víz, hőmérséklet és fény a fent említettek szerint. A chiliknek általában ki kell gyógyulniuk az átültetés okozta stresszből. Ezt követően sok energiát fordítanak a gyökérnövekedésre. Ez az első alkalom, hogy a lombozatot elhanyagolják, de ez hamarosan újra megváltozik.

Betegségek és kártevők

A fiatal növények és a közepes méretű növények leállítják a növekedést, ha kártevők és betegségek fertőzik őket. Ennek az az oka, hogy például a növényi nedveket eltérítik, vagy a sejtek elpusztulnak. Tartsa távol az egyéb nadálytő növényeket, például a paradicsomot, mivel egyes betegségek, például a dohánymozaikvírus, egyébként gyorsan terjednek.

A lassú növekedés

Ennek oka általában a hőmérséklet, a kevés napsütés vagy a tápanyaghiány. Az első valódi levelek kialakulása után kezdje el a műtrágyázást. Először nitrogén tartalmú műtrágyával, később a virágzás és a termés fázisában több kálium- és foszfortartalmú műtrágyával.

Ha a chili paprika nem nő

Sok új és lelkes chilitenyésztőtől hallható olykor-olykor nyafogás, mint a gyerekeknél. Mikor leszünk végre otthon? Mikor lesz végre piros a chilim? A 60-100 napos érés alatt sok minden történik a chili belsejében. A chili csak akkor változik érett színére, ha a magok teljesen kifejlődnek és csírázóképesek.

A növekedés felgyorsítása

A chili akkor fejlődik a leggyorsabban, ha mindent megtesz, hogy otthon érezze magát mint ahogyan Közép- és Dél-Amerikában. Ha a fejlődést optimálisan szeretné elősegíteni és felgyorsítani, akkor az alábbi pontokra kell különös figyelmet fordítani:

  • 12-14 óra fény
  • Tartsa melegen
  • Fellazított föld
  • Tápanyagok és nyomelemek
  • Lágy víz
  • A kártevők távol tartása
  • Gondoskodjon a hasznos rovarokról
  • Használjon talajjavítót
  • Magas páratartalom
  • Hagyjon elég helyet a fejlődéshez

Köszönet a fotókért: Pxfuel

Szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg?

Iratkozz fel és elküldjük neked a legújabb cikkeket, receptek és kuponkódokat, amelyekkel kedvezményesen vásárolhatsz a kereskedőknél!

Videó