Pasilla paprika: beszerzése és felhasználás

Spanyol neve „kis mazsolát” jelenthet, de a pasilla paprika méretében és népszerűségében is korántsem apró. Hosszú – néha akár 15 cm hosszú –, nagyon élvezhető, alacsony-közepes erősséggel (1000–2500 SHU). A pasilla a mexikói szárított chili „Szentháromságának” a része, amely nélkülözhetetlen az autentikus mexikói fűszerezéshez. De tudd: amit a helyi élelmiszerboltnál „pasilla”-ként látsz, nem biztos, hogy az igazi.

  • Scoville (SHU):  1000 – 2500
  • Származási hely:  Mexikó
  • Capsicum fajok:  Annuum
  • Jalapeno referenciaskálán:  egyenlő vagy 8-szor enyhébb
  • Felhasználás:  kulináris
  • Méret:  Körülbelül 15-20 cm hosszú, ívelt, szárított
  • Íz:  édes, gyümölcsös, földes

Milyen a pasilla paprika?

A pasilla (más néven chile negro) valójában a chilaca paprika szárított formája. A chilaca egy népszerű mexikói chili, amely több mint 15 cm hosszú (néha akár 23 cm-re is megnő) és legfeljebb 5 cm széles. Vastag falú chili, amely zöld színtől sötétbarna árnyalatig érik.

Amikor a chilaca eléri a sötétbarna színt, leszedik és megszárítják, hogy elkészítsék a pasilla chilit. A chilaca pasillaként még nagyobb népszerűségre tesz szert. Ez egyike a három fő szárított chilinek, amelyek életre keltik az igazi mexikói szósz ízét (az ancho, pasilla  és guajillo paprika „Szentháromság” ).

Mennyire csípős a pasilla paprika?

A csípös chilikhez képest nagyon enyhék. Ez és a chilaca 1000 és 2500 SHU között mozog, bár mivel a pasillát késői érettségben szedik, a tartomány erősebb része felé hajlik. Ahogy a chili érik, megnő a kapszaicin mennyisége, ami fűszeresebb paprikákhoz vezet.

Az enyhe jalapeno-hoz képest azonos erősségű, de a pasilla akár nyolcszor is enyhébb lehet.

Hogy néz ki és milyen ízű?

A pasilla szó szerint azt jelenti, hogy „kis mazsola”, és bár ez a chili közel sem kicsi, a megjelenésében határozottan vannak mazsola árnyalatai. A héj sötétbarnás-vörös (sötétebb, mint egy ancho) és ráncos, akár a mazsola bőre.

Íze is mazsolaszerű, édes, kakaós árnyalatokkal és még egy kicsit bogyós is. Kicsit csípősebb és földesebb, mint az ancho paprika, de nem annyira édes.

Hogyan lehet használni ezt a chilit?

Mint említettük, ez a paprika a chili szentháromság része, amely autentikus mexikói enchilada szószok készítéséhez nélkülözhetetlen. Az ancho paprikához hasonlóan rehidratálható szószokhoz, pörköltekhez, levesekhez, salsákhoz, csípős szószokhoz, pasztákhoz és pácokhoz. 

Ráadásul könnyen porítható, hogy fűszerként használhassák a pécolásnál. Szárított chiliként sokáig eláll – plusz egy évig, amíg a paprika légmentesen záródó edényben van.

Hol lehet pasilla paprikát venni?

Megtalálható az üzletekben, de alaposan nézze meg a címkét. Jobb megoldás lehet az online vásárlás. Ha pasilla paprikát szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és vetőmagkereskedőt találsz:

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó