Peppadew Chili Paprika

A Peppadew chili paprika Dél-Afrikából származik, ahol a helyi farmerek a ’90-es években fedezték fel ezt a különleges fajtát. A Peppadew név védjegyoltalom alatt áll, és eredetileg a dél-afrikai Peppadew International cég által bejegyzett márkanév, amely azóta szinonimájává vált ennek a fajtának.

Külseje és íze

A Peppadew chili paprika apró, kerekded gyümölcs, amelynek átmérője általában 3-4 cm. Érett állapotban élénkpiros színe van. Az íze egyedülálló: édes, gyümölcsös, némi csípős beütéssel, ami emlékeztethet a piros paprika és a paradicsom kombinációjára.

Erőssége a SHU skálán

A Peppadew chili paprika csípőssége a Scoville-skálán 1,100-1,200 SHU között van, ami a „enyhén csípős” kategóriába sorolja. Ez a fajta ideális azoknak, akik szeretik a csípős ízeket, de nem szeretik a túlzottan erős paprikákat.

Felhasználása és receptek

A Peppadew chili paprika sokféleképpen felhasználható. Kitűnő salátákhoz, pizzához, szendvicsekhez, grillezett húsok mellé, vagy töltve, akár sajttal vagy hússal. Egy egyszerű, de ízletes recept a töltött Peppadew chili paprika: töltsük meg a paprikákat krémsajttal és süsük őket a sütőben 10-15 percig, míg a sajt meg nem olvad.

Termesztési információk

A Peppadew chili paprika vetésétől a szüretig általában 90-100 nap telik el. A paprika szereti a meleget és a sok napsütést, így a magokat általában tavasszal kell elvetni, amikor a talaj már felmelegedett. A Peppadew chili paprika vetőmagjait itt rendelheti meg.

Összehasonlítás

A Peppadew chili paprika nagyszerű példa a sokszínűségre, amit az afrikai chili paprikafajták kínálnak. Ahhoz, hogy jobban megértsük, hogyan illeszkedik a Peppadew a többi chili fajtához, vessünk egy pillantást néhány más, Afrikából származó chili paprikára.

African Bird’s Eye Chili – Ez a chili paprika, amelyet néha „peri-peri” vagy „piri-piri” néven is ismernek, kis méretű és rendkívül csípős. A Scoville-skálán általában 50,000 – 100,000 SHU közötti erősségű, ami sokkal csípősebb, mint a Peppadew. Az African Bird’s Eye általában csípősebb ételekben használatos, míg a Peppadew édes-gyümölcsös íze szélesebb körű felhasználást tesz lehetővé.

Malawi Piquante – Ez a fajta szintén dél-afrikai, és gyakran hasonlítanak a Peppadew-hoz, mivel mindkettő kis méretű, édes és gyümölcsös ízű, némi csípős beütéssel. Azonban a Malawi Piquante jellemzően kissé nagyobb és kevésbé édes, mint a Peppadew.

Ethiopian Berbere – Az Ethiopian Berbere chili paprika a közepes méretű és közepesen csípős fajták közé tartozik, általában 30,000-50,000 SHU erősséggel a Scoville-skálán. Az Ethiopian Berbere jellegzetes vörös színe és csípős, de nem túlzottan erős íze különbözteti meg a Peppadew-tól, amely inkább az édes-gyümölcsös ízvilágát hozza a konyhába.