Pequin Chili Paprika: Egy kis meglepetést okozhat…

Lehet, hogy kicsi, de ereje és füstös íze hosszú különlegessé teszi. A Pequin paprika sok hasonlóságot mutat unokatestvérével, a chiltepinnel, és ezek miatt gyakran összekeverik. Valójában a Pequin egyedülálló chili, és meglepő mekkora mennyiségű termékben található meg, köztük egy nagyon népszerű csípős szószban!

Mennyire erős a pequin paprika?

A teljes erejét tekintve a paprikaskála közepe közelében lebeg. Ez körülbelül 40–60 000 SHU, ami azt jelenti, hogy kissé erősebb, mint egy cayenne paprika. Összehasonlítva referenciapontunkkal, a népszerű jalapenóval, általában tizenkétszer pikánsabb.

A pequin paprika és a chiltepin különbözik egymástól?

Szorosan kapcsolódnak egymáshoz, de sokan összekeverik a kettőt, vagy azt gondolják, hogy ugyanaz a kettő. Ugyanazon régiókból származnak – Mexikó északi részéből és az Egyesült Államok déli részéből. Mindkettő apró chili. Mindkét paprika általában kevesebb, mint 4 cm hosszú, bár a pequin összességében nagyobb lehet.

A különbségekről. A Pequin-chili ereje, amint említettük, kissé enyhébb – bár mindkettő könnyen a Scoville-skála közepes és erős végére esik. Alakjuk eltér, a chiltepintől, inkább hosszúkás ovális, mintsem a tepin gömbölyűsége. Valójában a pequint rizsszerű alakja miatt gyakran rizspaprikának is nevezik.

Milyen íze van a pequin paprikának?

Füstössége nagyon finom, keveredik a csípősség és a gyümölcsösség. Ugyanaz az alap íze van, mint a chiltepinnek (talán kissé gyümölcsösebb), ami természetesen ismét a chilik közötti zavartsághoz vezet.

Mire használható ezek az apró paprikák?

Ezek a chilik általában több ételbe és termékbe használhatók fel! Fiatalon (zöld színűen) frissen árulják, és gyakran használják friss salsákban. Ahogy érnek (vörösbe, majd barnává válnak), a pequint általában szárítják. Ezeket a paprikákat mindenféle salsában, csípős szószokban, levesekben és ízesített olajokban megtalálja. A cholula csípős mártás, amely az egyik legnépszerűbb forró szósz, a pequin chilit használja fő összetevőként.

Hol lehet megvásárolni pequin paprikát?

Ezek a csilik valószínűleg nem lesznek a helyi élelmiszerboltnál, hacsak nem az Egyesült Államok déli részén vagy Mexikóban jársz. A legjobb megoldás az, ha online vásárol, ahol sokféle terméket talál, beleértve a pequin magokat, növényeket, szárított pequineket, valamint mindenféle szószt és salsát, amelyek életre kelítik ízlelőbimbóit.

Mind a pequin paprika, mind a chiltepin egyedülálló a csípős paprika világában: apró alakú, de ízében tűzforró. 

További vetőmag kereskedéseket találsz a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.