Petrezselyem: Alábecsült fűszer és gyógynövény

A petrezselyem neve a görög „petro” szóból származik. A Petro kőt jelent, mert a parley-t először Görögország sziklás domboldalain fedezték fel. A görög legenda szerint a gyógynövény azokból a helyekből nőtt fel, ahol Archemorus vére ömlött, amikor egy kígyó megharapta. Az ókori görögök a petrezselymet inkább a halál szimbólumaként használták, mint fűszerként a főzéshez.

Az ókori rómaiak a petrezselymet emésztési segédeszközként használták, és a holttestekre szórták, hogy ellepje a bomlás szagát.

Mivel a petrezselymet olyan sokáig termesztették, nem valószínű, hogy a modern fajták nagyban hasonlítanának az ősökre.

A történelem későbbi részében a petrezselymet megemlítették a Nagy Károly és Catherine de Medici kertjeiben található növények között. Azt mondták, hogy Nagy Károly szeretett petrezselyemmaggal sajtot enni.

A petrezselyem termesztését a középkorban babona övezte. A babonák között szerepelt az a gondolat, hogy a petrezselyemmag a pokolba került, és 9 alkalommal jött vissza a csírázás előtt. Úgy gondolták, hogy ez a növény hosszú csírázási idejét jelenti. A periódus másik mondása az volt, hogy a petrezselyem csak akkor nő meg, amikor egy nő a háztartás ura.

A 17. századi orvos és asztrológus, Nicholas Culpepper a petrezselymet vízhajtónak tekintette, és úgy vélte, hogy enyhítheti a menstruációval járó kellemetlenségeket.

Petrezselyem ízprofil

A petrezselymet széles körben használják köretként, és sokan unalmasnak tartják. Bár az apróra vágott petrezselyem vonzóbbá teheti az ételt, a petrezselyemnek nemcsak a kinézete van. Mit ad az ételekhez, az enyhe keserűség. Ez a keserűség hasonló módon élénkítheti az ízeket, mint a citromlé hozzáadása. Kontrasztot biztosít, amely lehetővé teszi más ízek kiemelkedését.

Hosszú ideig történő főzése az íz elhalványulását okozhatja, ezért a legjobb, ha aprított friss petrezselymet a főzés legvégén adjuk hozzá. Ne feledje, hogy a lapos változat íze erősebb, mint a göndör levelű.

Petrezselyem egészségügyi előnyei

A petrezselyem számos egészségügyi előnyt kínál a benne lévő tápanyagok miatt, amelyek a következők:

  • Eugenol: Ezt az illóolajat fogászati ​​érzéstelenítőként és antiszeptikus szerként használták. Az eugenol szintén hatékony lehet a cukorbetegek vércukorszintjének csökkentésére.
  • Antioxidánsok: A petrezselyem kiváló forrás, így olyan antioxidánsok, mint az apigenin és a luteolin.
  • Ásványi anyagok: 100 g petrezselyemből a napi ajánlott káliumbevitel 12 százalékát érheti el. A petrezselyem jó kalcium-, mangán- és vasforrás is.
  • Vitaminok: A petrezselyem gazdag vitaminokban, például A-, C- és E-vitaminban. Magas K-vitamint és folátot is kínál. Sok más gyógynövényhez hasonlóan sokféle B-vitamint tartalmaz, beleértve a B-5-et és a B-2-t. A petrezselyem több K-vitamint is tartalmazhat, mint bármely más gyógynövény, mivel az ajánlott napi bevitel több mint 1300 százaléka van.

A petrezselymet olyan állapotok kezelésére lehet használni, mint:

  • Cukorbetegség: Törökországban végzett kutatások kimutatták, hogy a petrezselyemmel etetett cukorbeteg patkányok vércukorszintje egy hónap után alacsonyabb volt.
  • Osteoporosis: A petrezselyem jó kalciumforrás. Ez fontos, mivel az oszteoporózis kalcium kimerülést okoz a csontokban. Folsavat is tartalmaz, amely lebontja a csontritkulást okozó aminosavat.
  • Rheumatoid arthritis: A petrezselyem C-vitamint és béta-karotint tartalmaz, amelyek leküzdik a gyulladást, így szabályozva az ízületi gyulladást.

A petrezselyem általános felhasználása

A petrezselyem a chimichurri fő összetevője, amely egy dél-amerikai pác és fűszer. A chimichurrit grillezett hús, különösen marhahús kíséretében használják. Petrezselymet is adhatunk darált marhahúshoz húsgombóc készítéséhez vagy a tésztához kenyér készítéséhez.

Hol lehet rendelni petrezselymet?

Ha petrezselymet szeretnél rendelni, nézz szét a Shopban, ahol számos fűszerboltot és kereskedőt találsz illetve vetőmagkereskedőt, ha szeretnél termeszteni saját petrezselymet:

További vetőmagokat találsz a Shopban

Videó