Piment d’ Espelette Paprika

Az Espelette baszk chili paprika magja a Piment D ‘Espelette AOC csak a legértékesebb termőterületekről származik. Ez a paprika fajta eredetileg Dél-Amerikából származik, amit 1650-ben egy Baszk importált, miközben Columbust kísérte. Az A.O.C. rendszer Franciaországban használatos minőségi rendszer. Tulajdonképpeni legmagasabb besorolás az A.O.C., vagyis: Apellation D’origine Contrőlée. Csak az A.O.C. logóval ellátott Espelette termékek tartalmazzák az eredeti Piment d ‘Espelette paprikát. AOC területnek a legjobb pimento termesztési körzeteket tartjuk. Az eredeti Espelette paprikát csak tíz területen termesztik: Ainhoa, Cambo-les-Bains, Espelette, Halsou, Jatxou, itxassou, Larressore, Pée Saint-sur-Nivelle és Souraïde Ustaritz.

Sok éves tanulmányok és tesztek után 2000-ben elismerték az AOC minősítést a Piment d ‘Espelette paprikánál. A fajta megítélése 2002-ben még inkább javult mivel megkapta az oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM) címet is. Ez azt jelenti, hogy a vetőmagok oltalom alatt állnak, és csak a fent említett területeken termesztett paprikák nevezhetők eredetinek.

Ez a Baszk chili paprika aromásabb és édesebb, mint, hogy erős lenne. A megérett Espelette paprikákat összekötik és a konyhákban szokták kilógatni, hogy megszáradjanak. Szárítás után őrlik olyan porrá, amelyet a világ minden táján nagyra becsülnek. A Baszk konyhában ezt a paprikát használják fűszer helyettesítőként, mely kellemes ízt és illatot biztosít minden étkezéskor.

Espelette Baszk Paprika – fotó: pixabay

Az Espelette chilit a baszk konyhában előszeretettel használják, hogy plusz ízt adjanak a legegyszerűbb ételeknek is, mint például az omlettnek, a sült tojásnak, a grillezett szardíniának vagy egy salátának. Grillezett kecske- vagy juhsajtot meghintve a baszk chilivel, páratlan ízélményt nyújt az aromák keverékéből. A baszk paprikát a gyümölcsös paradicsomos aroma és a száraz szénára hasonlító illat jellemzi, ám különlegessé inkább az aromás tulajdonságai, nem pedig az intenzitása teszi. A nyár függvényében az Espelette chili paprika körülbelül 50 cm magasra nő, de előfordulhat a 1,5 méter is.  Növényenként 15-30 darab paprikát termeszt.

Hőérzete: 2/10, Enyhe

espelette paprika – fotó: pixabay

Hogy néz ki?

Az Espellete paprika nagyobb, mint amire gondolna – 16-20 hosszú, kúpos és kissé ívelt alakú. Színét tekintve, a legtöbb paprikához hasonlóan, zöldtől gazdag vörösig érik. Száradásukkor rusztikus mély vörösesbarna színt kapnak.

De hacsak nem maga termeszti, vagy nem eszik egy autentikus francia étteremben, vagy nem utazik a Baszk régióba, akkor nem találkozik ezzel a paprikával frissen. Maximum szárítva. Jellemzően enyhe és füstös paprikaszerű por, rusztikus vörös színű és Piment d ’Espelette feliratú.

Milyen az Espellete paprika íze?

Frissen édes és füstös, de szárítva a finom füstízek általában fokozódnak. Gyümölcsös édesség, mint amit őszibaracktól kapunk. Az ízprofil azonban finom, ezért ez a félelmetes chili mindenféle étellel jól párosul – a főételektől a desszertekig.

Hogyan használják az Espellete paprikát?

Az espelette paprika elengedhetetlen az autentikus baszk ételekhez, ezért számíthat arra, hogy elengedhetetlen összetevőnek fogja találni más francia recepteknél. Bár frissen is finom, de porított formában fedezi fel a főbb felhasználási módjait. A d’Espelette por hasonlít az enyhe paprikához és felhasználási esetei is hasonlóak. Próbálja ki salátákra vagy tojásra szórva, vagy használhatja húspácként. Édessége tökéletesen párosul étcsokoládéval és sok gyümölccsel is, így az Espelette paprika kiváló desszertfűszer.

Csírázás – ültetés – információk:

A szabadban az ültetést legjobb ha 1-2 héttel az utolsó fagyok után végezzük el. Ültesse a Espelette magokat kb. 6 mm mélyre. A nedvesség megőrzése érdekében gondoskodjon valamilyen fedélről a csíráztató edényein.

Hagyja, hogy a levegő keringjen, de ne hagyja kiszáradni. Helyezze a csíráztató edényt meleg helyre, közvetlen napfénytől távol. Az optimális hőmérsékleten tartva a magok általában 9-21 napon belül csíráznak (21–28 ° C).

Amikor a növények kifejlesztik első valódi leveleiket, át kell ültetni őket nagyobb egyedi cserépbe. Lassan szoktassa a növényeket a kültéri körülmények közé.

Espelette Paprika mag rendelés:

Ebay ár: 999 Ft (szállítás: 499 Ft)

http://ebay.us/Uozsfd

Amazon ár: 1299 Ft (szállítás: 999 Ft)

https://amzn.to/3bRJwGQ

További vetőmag kereskedéseket találsz a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

[newsletter_form lists=”2″]

Videó