Pimientos de Padron Chili Paprika

A Padrón chilit előszeretettel használják Spanyolországban. Többek közt látni „Tapas” bárokban is, ahol olívaolajos sütést követően tengeri sóval meghintve szolgálják fel még melegen, de kiváló frissen, sült krumplival illetve töltéshez is.

A Padron paprika nagyon közkedvelt chili fajta. Kezdő kertészek és kis hellyel rendelkezők is bátran kipróbálhatják a Padront. A Pimientos de Padron chilit még a teljes érettsége előtt szokták szüretelni, körülbelül amikor eléri az 5 cm-es nagyságot. A növény elérheti akár a 1.2 méteres magasságot is és ha folyamatosan szedik újabb termést hoz. Ha a chilik megérnek világosabb színűvé válnak, elérhetik a 10 cm-es hosszúságot és körülbelül a 4 cm-es vastagságot.

Ha már érettebb, vörös színűre vált és elérheti a 12 000 SHU-t.  Az összes chili paprika gazdag C-vitaminban, de ezek az enyhe és ízletes chili paprikák különösen, növényenként akár 30 paprikát is növeszthet a nyár elejétől az első fagyokig. Hőérzete: 3/10, Enyhe (ha korán szüretelik). 2500 SHU, ha hagyjuk érni elérheti a 12.000 SHU-t is. 

Kültéri ültetés: január – május
Érési idő: 90 nap
Kültéri szüretelés: augusztus – október

SHU: 500 – 2500 SHU (korán szüretelve)
Származás: Spanyolország
Capsicum: Annuum
Használata: Kulináris
Méret: Körülbelül 7–14 cm hosszú, ívelt
Íz: földes, diós, édes

Hogy néz ki és milyen az íze?

A Padrón paprika 7 – 14 cm hosszúra nő. Ívelt formájú, hasonló a Jalapeno -hoz, de hajlamosabb a barázdáltabb héjra. Érése során a Padrón paprika a zöldtől a narancsvörösig érik, és más chilihez hasonlóan erősebb is lesz. Pedig a legnépszerűbb zöld színűen / kora éretten használni a konyhában.

A zöld Padrón paprika íze gazdag: földes (majdnem diós) és édes. Ha serpenyőben sütjük és elszenesítjük. Ha így elkészítjük a paprika húsa majdnem megolvad a szájában.

Tapas – Pimento de Padron paprika – Fotó: amazon

Mi a története?

Minden olyan chili, amelyet egy helyszínről neveztek el, és amelynek saját fesztiválja van, minden bizonnyal gazdag múlttal rendelkezik. A padrón paprika már a 16. században Dél-Amerikából Spanyolországba került. Padrón falváról (~ 9000 lakos) kapta a nevét, amely az ország északnyugati sarkában fekszik, és ennek a paprikának az elsődleges termesztési régiója. Évente több mint 15 000 kg padrón paprikát termesztenek Padrón területén.

Padrón falu – más gazdag chili örökséggel rendelkező városokhoz hasonlóan – minden évben fesztivált tart, amelyen népszerű paprikájukat ünneplik. A Fiesta del Pimiento de Herbón ezreket vonz a világ minden tájáról, hogy élvezhessék a Padrón paprika egyedi ízét. A csípős paprika kulináris utazások újabb határozott állomása.

Hogyan használják a Padrón paprikát?

Legkedveltebb mód a serpenyőben olívaolajjal és durva tengeri sóval fogyasztás. Ez egy klasszikus tapas, amely Spanyolországból indult és mára elterjedt az egész világon. A savanyított Padrón paprika szintén globális kedvenc. Használhatja, mint bármely más savanyított chilit – szendvicseken, pizzákon és salátákon. Jó töltöttpaprikát is készítenek belőle, a chili diós íze pedig sokféle sajttal fantasztikus.

Ezeknek a chiliknek az érett vörös formáját néha szárítják és őrlik paprikaszerű chili porrá is, de nem ez a leggyakoribb felhasználása. A chili fiatalabb friss zöld formája az, ahol ez a paprika valóban ragyog.

Csírázás – ültetés – információk:

A szabadban az ültetést legjobb ha 1-2 héttel az utolsó fagyok után végezzük el. Ültesse a Padron magokat kb. 6 mm mélyre. A nedvesség megőrzése érdekében gondoskodjon valamilyen fedélről a csíráztató edényein.

Hagyja, hogy a levegő keringjen, de ne hagyja kiszáradni. Helyezze a csíráztató edényt meleg helyre, közvetlen napfénytől távol. Az optimális hőmérsékleten tartva a magok általában 9-17 napon belül csíráznak (21–27 ° C).

Amikor a növények kifejlesztik első valódi leveleiket, át kell ültetni őket nagyobb egyedi cserépbe. Lassan szoktassa a növényeket a kültéri körülmények közé.

Padron Chili mag rendelés:

Friss Padron vetőmag rendelhető, nézz szét a cégtárban

További vetőmag kereskedéseket találsz a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó