Prairie Fire Chili

A Prairie Fire paprika ehető díszpaprika, gyönyörű, bokros növekedéssel. Ezt fajtát nevezik még karácsonyi paprikának is. A növények kiválóan alkalmasak beltéri termesztésre, de jól mutatnak a kertben is. Körülbelül 20 cm magas és 30 cm átmérőjű kis növények megfelelnek a Prairie Fire nevüknek. Számtalan kicsi, körülbelül 2 cm hosszú chili formálódik a mini növényen. Ezek világoszöldtől vörösig érnek. Jó csípős, és sok más díszpaprikával ellentétben még íze van.

Cikk frissítés: Ezt a bejegyzést 2021.11.10-én frissítettük új tartalommal. Eredetileg 2021.01.15-én tették közzé.

Capsicum annuum

Ha az „annuum” botanikai nevet használjuk, a növénynek egy év múlva el kell pusztulnia. A mi Prairie Fire paprika általában 3 évig hoznak gyümölcsöt, mielőtt végleg meghalnak. A Prairie Fire paprika, mint minden chili, nem fagyálló. A kis chili növények az ősszel elkerülhetetlenül elpusztulnak a szabadban. Van ahol egész évben a konyhában nő, mivel nem foglalnak sok helyet. Ez is nagyon produktív chili fajta. A Capsicum annuum növényektől szokatlanul a termések szinte függőlegesen állnak a levegőben. Általában ez a helyzet a Capsicum frutescens fajokkal, amelyek leghíresebb képviselője a Tabasco chili.

Eredete

Ahogy a neve is sugallja, a Prairie Fire chili az Egyesült Államok déli részén található sztyeppéken nő. Texast a Prairie Fire chili származási helyeként lehetne leírni. 

Karácsonyi paprika csípősségé

A kis piros chili tényleg nem semmi. A sok magot tartalmazó paprikák erőssége közepesen erősnek mondható, általában 50.000 és 80.000 SHU között mozog. 

Egyes chili fajták csak lassan éreztetik csípősségüket a szájban. A Prairie Fire chili paprika határozottan azonnal elkezd keményen csípni. Ez a kapszaicinoidok összetételének köszönhető. Ebben a Capsicum annuum chili fajtában a csípős kapszaicin kiválóan hat.

Felhasználás

A chili frissen vagy szárítva is nagyon jól használható. A legtöbb dekoratív chilinek viszonylag kevés íze van. Ennél a fajtánál még mindig érződik valami plusz gyümölcsös íz. De amit nagyon sokan szeretnek benne, az a gyors, száraz csípősség. Ételek fűszerezésére tökéletes, de salsához vagy salátákhoz is vékonyra szeletelve használható. Szárítva az íz intenzívebbé válik. Remekül illik autentikus fűszerként chili con carne mellé.

Prairie Fire növényről

A növények mindössze 20 cm magasra nőnek, és széles, bokros koronát fejlesztenek aminek körülbelül 30 cm az átmérője. Kompakt növekedésének köszönhetően a Prairie Fire paprika ideális lakásba, erkélyre vagy ágyásba.

A karbantartás viszonylag egyszerű. Fontos a laza talaj, a kevés víz és a sok fény. A kis bokrok viszonylag robusztusak a széllel, az időjárással, a betegségekkel és a kártevőkkel szemben. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a növénynek nincs szüksége gondozásra. A növényt karácsonyi paprika néven is ismerik. Ennek az az oka, hogy a növény úgy néz ki, mint egy karácsonyfa színes gyümölcseivel, és mert gyakran hozzák karácsonyi ajándékba Az ilyen robusztus fajtákat általában ajándékba adják, így a növények sokáig zöldek maradnak, amikor a megajándékozott megkapja.

Ez egy nagyon kompakt növény. Kis méretű és erős chiliket hoz, amelyek sárga és piros színűre érnek. Ideális kis helyre. Jó választás ablakpárkányra.

Termesztés

Ha a növényeket a szabadba szeretné elhelyezni, a legjobb, ha februárban kezdi el a csíráztatást a beltéren és az utolsó fygok után ülteti ki a szabadba. Beltéren bármikor termesztheti a Prairie Fire paprikát. A legjobb, ha mesterséges megvilágítás mellett termesztjük a sötét évszakban.

Megbízható a fűtött üvegházban történő termesztés esetén. Ideális esetben az üvegház hőmérséklete szabályozható, igy könnyen beállítható a chilinek szükséges klíma. A legjobb ha 25°C és 28°C közötti hőmérsékletet állitja be ennél a fajtánál.. Általában 27°-ot használnak, így a csírázási arány 95%. 8-14 nap elteltével a Karácsony paprika magok csírázni kezdenek.

Gondozás

A chili szereti a meleget és a napsütést. A sötét téli hónapokban a termesztőlámpák elősegítik a növekedést. A helyiség hőmérséklete nem lehet 18 °C alatt. A laza, némi műtrágyával dúsított talaj biztosítja az egészséges növekedést.

különböző talajokról egy másik cikkben már írtunk. A paradicsom föld jó választás a paprikanövények számára is. Kérjük, olvassa el a chili növények helyes öntözéséről szóló cikket is.

Szüretelés

A virágok beporzásától számítva körülbelül 80 napba telik, amíg a Karácsony paprika színe megváltozik. Ez a halványzöldtől a krémsárgán át a narancssárgáig és végül a vörösig történik. A piros gyümölcsöket általában még 5 napig lógva hagyjuk, hogy teljes aromájukat kifejlesszék.

Karácsony paprika mag rendelés

Ha lehetősége van saját chilit termeszteni és biztositani tudja a kellő feltételeket, akkor nagyon megéri a Karácsonyi paprika vetőmag beszerzése és saját chili termesztése. Ha Karácsony paprikát szeretne rendelni, nézzen szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és vetőmagkereskedőt talál:

Vetőmagkereskedések a Cégtárban

Köszönet a fotókért: pixabay, piqsels

Szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg?

Iratkozz fel és elküldjük neked a legújabb cikkeket, receptek és kuponkódokat, amelyekkel kedvezményesen vásárolhatsz a kereskedőknél!

Videó