Pumpkin Habanero Chili Paprika: Citrusos harapás

Néhány habanéró csak szörnyeteg a szörnyek között. A gonosz Red Savina habanero-hoz hasonlóan a Roatan-i Pumpkim Habanero jóval meghaladja a súlycsoportját, és megtartja annak lehetőségét, hogy tökszerű alakján belül szupererős szintet érjen el. Nevét külseje miatt kapta, ami egy tökhöz hasonlít, ezért is nevezik Pumpkin Habanero Chilinek vagy Sütőtök Habanero Chili paprikának is. A szokásosnál nagyobb a habanero chilikre jellemző erősség jellemzi, azonban nem tudja, nem kiélvezni a finom citrusos felhangokat ebben a chiliben. Kiváló lehetőség extra csípős szószokhoz és salsákhoz azok számára, akik szeretik az extrém erős ételeket.

  • SHU:  100 000 – 500 000 SHU
  • Származás:  Karib-tenger (Roatan-sziget)
  • Capsicum fajok:  Chinense
  • Használata:  Kulináris
  • Méret:  Legfeljebb 10 cm hosszú, lekerekített vagy kúpos
  • Íz:  édes, gyümölcsös, citrusos

A chili paprikák világában számos változat található, amelyek eltérő külső és ízbeli jegyekkel büszkélkednek. A Pumpkin Habanero chili paprika, vagyis a „Tök Habanero,” egy izgalmas és szemet gyönyörködtető fajta, amely a sárga színével és csípős ízével hódít. Ebben a cikkben mélyebben megismerkedünk ezzel a különleges paprikával, bemutatva az eredetét, külső megjelenését, csípőségét, valamint néhány ínycsiklandó receptet is.

Az Eredet

A Pumpkin Habanero chili paprika eredete Kolumbia, illetve a karibi térség környékére vezethető vissza. A „Habanero” név arra utal, hogy eredetileg Kuba területén honos. Az „Pumpkin” elnevezés pedig a paprika különleges, narancssárga vagy sárga színére utal, mely olyan hasonlít a tök színéhez.

Külső Megjelenés

A Pumpkin Habanero chili paprika külseje különleges és könnyen felismerhető. A paprika általában narancssárga vagy aranysárga színű, és kis méretű, általában 2-5 centiméter hosszú. A forma gömbölyded vagy ovális, és a bőre sima és fényes. Ezek a paprikák kiválóan alkalmasak díszítésként is, mivel gyönyörű színük és alakjuk kerteket és ételkészítést egyaránt feldobják.

Úgy néz ki, mint egy duzzadt habanero. A Pumpkin Habanero chili valamivel nagyobb, mint egy tipikus habanero chili, körülbelül 10 cm hosszúra nő. Míg némelyikük megnyúlik és megmutatja azt a kerekített pontot, amelyet várhatóan a habanero paprikánál láthat, míg a legtöbb Pumpkin Habanero lekerekített formát ölt. A paprika gyűrődése, a lekerekített forma és a narancssárga szín (zöldtől baracktól narancsig érik) a chilinek a névadó tökösségét adja.

A többi habaneroshoz hasonlóan a Pumpkin Habanero is finom ízű. Gyümölcsös, a citrusos íz közelében, amely jól illeszkedik a chili magas fűszerességéhez.

Csípőség

A Pumpkin Habanero chili paprika nem csak a megjelenésében, hanem a csípős ízében is kiemelkedik. Ez a paprika az Scoville hősségi skálán mérve 100 000 és 350 000 Scoville hősségi egység között helyezkedik el. Bár ez már jóval kevesebb, mint a Trinidad Scorpion, továbbra is számos embertől megkívánja a csípős ízével való találkozást. Az íze mellett az édesség jegyeket is hordoz, ami különleges ízélményt nyújt.

A leggyengébb Pumpin Habanero Chili egy közönséges Orange Habanero erejével egyezik meg. De ellentétben azokkal a közönséges habanerókkal, amelyek a 350 000 SHU felső határán vannak, a Pumpkin Habanero elérheti az 500 000 SHU-t is. Ez nem egészen a Red Savina Habanero szint (amelynek 577 000 SHU plafonja van), de még mindig rengeteg jóval erősebb chili paprika is létezik. Átlagosan azonban a sütőtök habanero chili átlagosan extra erős állapotba kerül érése során (kb. 300 000 – 350 000 SHU), így az extra erős paprika kategóriába soroljuk. A Jalapeno referenciapontunkat tekintve a sütőtök habanero chili paprika 200-szor erősebb lesz, mint egy Jalapeño paprika.

Mi a legjobb felhasználási lehetősége ennek a chili paprikának?

Nagyon jól használható a Pumpkin Habanero chili az extra fűszeres salsákkal és gyümölcsalapú csípős szószokkal, hogy extrém erősséget nyújtson. A chili természetes citrusos íze tökéletesen kiegészíti a gyümölcsös salsákat és szószokat. Használhatja a Pumpkin Habanerot levesek, pörköltek fűszerezésére is. Mérsékelten használja, és minden extra csípős és szupererős chilihez hasonlóan, konyhai kesztyűt és még konyhai védőszemüveget is kötelező viselni. A Pumpkin Habaneroban található olajok rendkívüli chili égési sérüléseket okozhatnak, ha nem vigyáz.

Autentikus Receptek

A Pumpkin Habanero chili paprika nagyszerű ízt hoz létre különböző ételekben. Íme néhány autentikus recept, amelyekben ezt a paprikát használhatjuk:

1. Pumpkin Habanero Salsa

Ez a salsa recept nagyszerű kiegészítése a grillezett húsoknak és sült ételeknek. A hozzávalók között megtaláljuk a szeletelt Pumpkin Habanero chili paprikát, paradicsomot, hagymát, lime levét és egy csipetnyi sót.

2. Pikáns Tök Habanero Szósz

Ez a szósz kiváló választás a tésztaételekhez, de akár a pizza vagy a szendvicsek mellé is kiváló választás. A Pumpkin Habanero chili paprika mellett tartalmaz paradicsomot, fokhagymát, bazsalikomot és olívaolajat.

Hol lehet Pumpkin Habanero Chilit vásárolni?

Ez nem egy népszerű chili paprika Magyarországon. Nem olyan fajta, amelyet általában egy helyi élelmiszerboltnál talál. A legjobb megoldás lehet a Pumpkin Habanero chili mag online vásárlása.

Összegzés

A Pumpkin Habanero chili paprika egy látványos és csípős fajta, amely a karibi térségben honos. A narancssárga színe és kivételes csípős íze miatt rendkívül népszerű az ételkészítés világában. Használja ezt a paprikát, hogy ételeit feldobja és pikánssá tegye, de legyen óvatos a csípős ízével!

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó