Cayenne Chili Paprika Red és Yellow

A Chili de Cayenne egy népszerű és elterjedt chilifajta. A kifejlett növények 60-80 cm magasak, és sok vékony húsú chili paprikát hoznak. Gyakran szárítják és őrlik. A gulyás, a pörkölt és a csirke ízletes fűszerezést kap ezzel a chilis aromával. Ezt a chilit nevezik Red Cayenne és Long Slim Cayenne-nek is. Bő hozamú fajta. A chili paprikák hossza elérheti a 12 cm-t is, míg szélessége a 1,5 cm. Külseje hosszúkás, vékony és kissé csavart. Erős chilinek mondható, átlagosan 20-50 ezer SHU-val büszkélkedhet.

Cikk frissítés: Ezt a bejegyzést 2021.11.09-én frissítettük új tartalommal. Eredetileg 2021.01.15-én tették közzé.

A télikertben vagy a teraszon pompás látványt nyújt. A Red Cayenne-t általában szárítva és porrá őrölve használják. Colombus hozta Chiléből Portugáliába az 1400-as évek végén. Innen Vasco da Gama szállította Ázsiába, ahol az ázsiai konyha egyik alapanyaga lett és ahol a világ legtöbb chiliét jelenleg is termesztik. 

Hőérzete: 6/10, Erős. 20 000-50 000 SHU értékkel rendelkezik.

Szárított Cayenne chili paprika – fotó: pixy

Capsicum annuum

A Cayenne egy Capsicum annuum faj. Az annuum a botanikában egyévest jelent. A cayenne növények azonban tizenkét hónaposnál is idősebbek lehetnek, ha megfelelően gondozzák és teleltetik.

Eredete

Ennek a chilifajtának az eredete és neve a dél-amerikai Guyanában található Cayenne városából származik. 1498-ban Kolumbusz Kristóf fedezte fel Guyana partját. Cayenne Cityt később francia telepesek alapították. Túl valószínű, hogy ezt a fűszert Cayenne kikötővárosából exportálják Európába, és ezért viseli a nevet.

A de Cayenne chilit alakja és eredete miatt tehénszarvnak, guineai chilinek vagy „spanyol borsnak” is nevezik. Enyhén füstös, kesernyés íze kiválóan alkalmas szószokhoz. A vékony falú chili könnyen szárítható.

Feldolgozás

Cayenne chili por

A Cayenne chilit jól szárítható és porrá darálható. A félbevágott chili paprikákat sütőben vagy szárítógépben szárítják. Ha a sütő enyhén nyitva van, körülbelül 6-8 órát vesz igénybe 70 °C-on. A száradási idő körülbelül 6-8 óra. Ezután kávédarálóban vagy mozsárral őrölhető.

Szárítás előtt meghatározható az erősség mértéke. Távolítsa el a chili magját, és egy késsel kaparja ki a falát. Itt található a legtöbb kapszaicin. Tároláshoz adjunk a száraz fűszerporhoz néhány szem rizst. Ez megakadályozza a nedvesség miatti csomósodást.

Cayenne chili olaj készítés

A szárított chili paprika ideális arra is, hogy saját kezűleg készítsen chili olajat. Tiszta üvegben hozzáadjuk a szárított paprikát, amíg kb. 5 cm-es réteg nem keletkezik. Ízlés szerint fokhagymagerezdeket és mustármagot is tehetünk bele. Öntsön rá olívaolajat, napraforgóolajat vagy mogyoróolajat. Tárolja a keveréket sötét és hűvös helyen. Kétnaponta rázza fel. Egy hét alatt kiváló chili olaj lesz.

Ecetes Cayenne paprika

Távolítsa el a végeket a friss cayenne paprikáról. Vágja többször be a paprikát. Forraljuk fel a sós vizet ecettel, és adjunk hozzá a chilit. Pároljuk körülbelül egy órán át. A forró lét öntsük befőttes üvegekbe tartósítás céljából.

A cayenne bors és a chili olaj tökéletes a mexikói és ázsiai ételek fűszerezésére. A Cayenne-t klasszikusan használják a Cajun konyhában. A Cajun konyha a francia bevándorlók által használt főzési stílus többek között Guyanában. 

A friss cayenne paprika A-, B6-, E-, C-vitamint és riboflavint, káliumot, vasat, rezet és mangánt tartalmaz.

savanyúságról és a chili tartósításáról itt olvashat bővebben.

Termesztés

Mielőtt elültetné a Cayenne chili magját, jobb, ha langyos vízbe áztatja. Az sem árthat, ha víz helyett kamillateát vagy hígított citromlevet használunk. Az ideális csírázási hőmérséklet 22-28 °C. A csírázási idő 6-20 nap. Cayenne chili magok általában 12. napon csíráznak üvegházban.

Már az év elején el kell kezdenie termeszteni őket. Ha van elég hely a lakásban, januárban vagy februárban célszerű termeszteni. Egy akklimatizációs fázis után a kis cayenne növényeket május közepén lehet a szabadba ültetni.

A kókuszreszelék jó választás lehet a kezdeti szakaszban. A talajnak áteresztőnek kell lennie. A chili növények hamar összezsugorodnak az állóvízben.

A napos hely kültéren és beltéren egyaránt fontos. A cayenne chili fajtáknak legalább nyolc órányi napfényre van szükségük. 

Gondozás

A fiatal növényeket el kell különíteni, vagy 40 cm-től távolabbra kell ültetni. A tápanyagban gazdag paradicsom talaj tökéletes növényi szubsztrátumnak. A talaj pH-értéke 6,2-7,0 legyen. A chili szereti a napot. Gondoskodjon arról, hogy az új helyen a lehető legtöbb, akár tíz óra napfény legyen.

A Capsicum annuum nem szereti a rendkívüli meleget, még kevésbé hideget és nedves időjárást. Ősszel a chili növényeket a házba teleltetheti.

Szüretelés

A virágzás után három hónappal már lehet csípös gyümölcsöket szüretelni. A paprikáknak kevés a húsa. A 10–20 cm-es hegyes chili, hosszú és karcsú.

Ne legyen türelmetlen és szüreteljen ha a paprikák hosszú, de zöldek még. Csak a teljesen kifejlett chili változtatja színét zöldről sárgára vagy pirosra.

Csírázás – ültetés – információk

A szabadban az ültetést legjobb ha 1-2 héttel az utolsó fagyok után végezzük el. Ültesse a Cayenne magokat kb. 1 cm mélyre. A nedvesség megőrzése érdekében gondoskodjon valamilyen fedélről a csíráztató edényein.

Hagyja, hogy a levegő keringjen, de ne hagyja kiszáradni. Helyezze a csíráztató edényt meleg helyre, közvetlen napfénytől távol.

Amikor a növények kifejlesztik első valódi leveleiket, át kell ültetni őket nagyobb egyedi cserépbe. Lassan szoktassa a növényeket a kültéri körülmények közé.

Cayenne Chili mag rendelés

Ha lehetőséged van saját chilit termeszteni és biztositani tudod a kellő feltételeket, akkor nagyon megéri Cayenne vetőmag beszerzése és saját chili termesztése. Ahogyan fent olvashattad,jól használható a konyhában. Ha Cayenne chili paprikát szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és vetőmagkereskedőt találsz:

Vetőmagkereskedések a Cégtárban

Köszönet a fotókért: Flickr, Pixabay

Szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg?

Iratkozz fel és elküldjük neked a legújabb cikkeket, receptek és kuponkódokat, amelyekkel kedvezményesen vásárolhatsz a kereskedőknél!

Videó