Scotch Bonnet Chili Paprika (Red)

A Scotch Bonnet Chili (Capsicum chinense) neve Tam O’Shanter-től ered. Íze a Habanero chilihez hasonlít. Nagyon erős chili fajta, így tökéletes például szósz készítéséhez. Származását tekintve a Karibi-térségből való. Átlagos erőssége 200.000 SHU körül mozog. Méretét tekintve a chili paprikák 4 cm-re nőhetnek. A Scotch Bonnet az egyik legismertebb és legnépszerűbb chili paprika, és minden bizonnyal az egyik legkedvezőbb árral is rendelkezik. A chili nagyon erős és intenzív aromájú. Jól fagyasztható, pácolható vagy remek chiliolaj készíthető belőle.

Cikk frissítés: Ezt a bejegyzést 2021.11.07-én frissítettük új tartalommal. Eredetileg 2021.01.15-én tették közzé.

Milyen íze van a Scotch Bonnet chilinek?

Piros Scotch Bonnet chili paprika

Ennek a chilinek enyhén édes íze van, olyan, mint egy paradicsom, enyhe alma és cseresznye beütéssel. Nagyon szorosan kapcsolódik a Habaneróhoz, így ha kóstoltad már a Habanero egyik fajtáját, akkor nagyjából érezhetted, hogy milyen csípősséget fog tartogatni neked a Scotch Bonnet, csak adj még hozzá egy kis édes ízt.

Csípős ez a chili paprika?

Igen! Nagyon, de nagyon csípös chilifajta. Mint említettük, fűszerességében és izében nagyon hasonlít a Habanero paprikához, így a világ egyik legcsípősebb chili paprikája. Ha össze akarjuk hasonlitani a Jalapeno Chilivel akkor megdöbbent különbséget fogunk érezni. Körülbelül 140-szer erősebb a Scotch Bonnet mint a Jalapeno. A Scotch Bonnet a Scoville skálán 100 000 és 350 000 között mozoghat, igy látható a Jalapenohoz képest, ami 2.500 és 8.000 SHU közötti értékkel rendelkezik, hogy mekkora a különbség

Scotch Bonnet vetőmag csírázás és ültetés

A Scotch Bonnet egy rövid bokros növény, amely kb. 50 cm magasra fog megnőni. Mivel ez a fajta chili későn érik (augusztus végén / szeptember elején) korai vetésre van szükség, biztosítva a jó termést.

Kültéri ültetés: január – április
Érési idő: 90–100 nap
Kültéri szüretelés: augusztus – október

A szabadban az ültetést legjobb ha 1-2 héttel az utolsó fagyok után végezzük el. Ültesd a Scotch Bonnet magokat kb. 6 mm mélyre. A nedvesség megőrzése érdekében gondoskodj valamilyen fedélről a csíráztató edényen.

Hagyd, hogy a levegő keringjen, de nem szabad hagyni, hogy az elültetett Scotch Bonnet magok kiszáradjanak. Helyezd a csíráztató edényt meleg helyre, közvetlen napfénytől távol. Az optimális hőmérsékleten tartva a Scotch Bonnet vetőmagok általában 10-21 napon belül csíráznak (24–32 °C-os hőmérséklet mellett).

Amikor a növények kifejlesztik első valódi leveleiket, át kell ültetni őket nagyobb cserépbe, amelyben már megfelelő módon tudnak fejlődni. Lassan szoktasd a növényeket a kültéri körülmények közé, elkerülve a hirtelen stresszt, amely negatívan befolyásolhatja a növény fejlődését.

Scotch Bonnet receptekben

Milyen receptekben használható? Először is, bárhol használható ahol a Habaner chilit használnád, ott méltó alternatíva lehet. A Scotch Bonnet használható olyan receptekhez ahol biztositani szeretnénk az extra csípősséget, igy jól használható szószokhoz, salsákhoz és csípős pácokhoz.

Ez egy igazi karibi chili, így ha igazi autentikus ízt szeretnénk elérni csirke- vagy sertéshúsos ételeknél, akkor bátran használjuk a Scotch Bonnetet ezekhez a receptekhez.

Scotch Bonnet szósz

A kereskedelemben nagyon sok féle chili szósz kapható, melyeknek a fő összetevője a Scotch Bonnet chili. Ez nem meglepő, mivel nagyon jó ízű chiliszósz készíthető belőle. Általában paradicsom hozzáadásával készítik ezeket a Scotch Bonnet chili szószokat, hogy a vadabb ízt tompítsa illetve ezzel lehet beállítani a kívánt csípősséget. Ha hirtelen nagyobb mennyiségű Scotch Bonnet állna a rendelkezésedre, pl. a saját termesztés miatt, érdemes ezekből a friss chilikből szószt készíteni. Scotch Bonnet chili szósz készítéséhez találsz receptek a videógalériában is!

Scotch Bonnet chilipor

Egy másik nagyon jó megoldás lehet a nagy mennyiségű friss Scotch Bonnet felhasználására, ha chiliport készítünk belőle. Igy az eltarthatósága jelentősen megnő és a felhasználása is sokkal szélesebb. A chiliport felhasználhatjuk kedvenc receptjeinkhez, ahol szükséges egy kis csípősség, pl. sokan szeretik a halászlé receptekben felhasználni, de a pácfűszerek készítéséhez is nagyon jól felhasználható a Scotch Bonnet chilipor.

Chili mag rendelés:

Ha lehetőséged van saját chilit termeszteni és biztositani tudod a kellő feltételeket, akkor nagyon megéri a Scotch Bonnet vetőmag beszerzése és saját chili termesztése. Ahogyan fent olvashattad, remek chili mind csípős chili szószokhoz és chiliporokhoz is. Ha Scotch Bonnet chili paprikát szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és vetőmagkereskedőt találsz:

Vetőmagkereskedések a Cégtárban

Köszönet a fotókért: Flickr, Pixabay

Szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg?

Iratkozz fel és elküldjük neked a legújabb cikkeket, receptek és kuponkódokat, amelyekkel kedvezményesen vásárolhatsz a kereskedőknél!

Videó

2 thoughts on “Scotch Bonnet Chili Paprika (Red)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.