Rizsecet: A legnépszerűbb kínai ecet

A rizsecet (más néven rizsborecet) Kínából származik. A rizsecet eredetéről nincs sok információ. Úgy gondolják, hogy Kínából származott. A történészek tudják, hogy a kínaiak több mint 4000 éve készítenek ecetet. A legkorábbi ecetük valószínűleg különféle szemekből, köztük rizsből készült. Valószínűleg árpát és kölest is használtak.

A rizsecet első dokumentációja a történelem jóval később, az ie 12. században, a Chou-dinasztia idejéről származik.

Kínából, a rizsecet cirka 4. vagy 5. században Japánba került. Körülbelül 960 körül a kínaiak elkezdtek nyers halat és ecettel ízesített húst enni, és ezt végül a japánok is átvették. Az ecet soha nem vált népszerű összetevővé Dél-Ázsiában. A világ azon részéből származó legtöbb élelmiszer meszet, tamarindot vagy más összetevőket használ a savasság biztosítására. Ennek eredményeként a legtöbb rizsborecet Kínából vagy Japánból származik. Az ecetet belső és külső tisztítónak tekintették.

Chia Ming alapvető ismeretei az étkezéshez és iváshoz, amelyet az 1300-as években írtak, az ecetet javasolja megelőző intézkedésként a halakból és bizonyos zöldségekből származó mérgek semlegesítésére. Az ecet ebben az időszakban a kínai konyhák alapanyaga volt, és ugyanolyan fontosnak tartották, mint a szójaszósz, az olajat és a rizst.

A rizsecetet a rizsbor első erjesztésével készítik. A folyamat során a rizsben lévő cukrok alkoholokká alakulnak. Ezután baktériumokat adnak az alkohol ecetsavvá alakításához. A rizsecet készítéséhez használt rizsfajta a nyálkás rizs, amelyet édes rizsnek is neveznek.

Rizsecet ízprofil

A különböző rizsecet-típusok mindegyike jellegzetes ízprofillal rendelkezik. A kínai fajták közé tartozik a fekete rizsecet, a fehérecet és a vörös élesztő rizsecet. A chinkiang-ecet a legnépszerűbb fekete rizsecet, amely nyálkás rizsből és malátából készül. Savasságán kívül édeskés umami íze van.

A vörös rizsecet vörös rizs, árpa és cirok kombinációjából készül, enyhén sós ízű. A fehér rizsborecet csak rizsből készül. A fehér rizsborecet az a változat, amely Nyugaton a legszélesebb körben ismert, és jellemzően több ecetsavat tartalmaz, mint a többi kínai típusú ecet; íze azonban enyhébb, mint az almaborecet és más nyugaton elterjedtebb eceteké.

A japán sushi-nál használt rizsecet komezu nevet viseli, és kifejezetten enyhe ízű. Más típusú ecetekhez képest a rizsecetek enyhe édességűek.

A rizsecet egészségügyi előnyei

A rizsecet egészségét elősegítő előnyei olyan vegyületekből származnak, mint:

  • Ecetsav: Az ecetben található savanyú ízt adó vegyület az ecetsav, amelynek fontos előnyei vannak a bél egészségére.
  • Aminosavak: A rizsecet tele van a fehérjék építőköveivel, ami azt jelenti, hogy hasznos a test szöveteinek felépítésében.

A fenti vegyületek és mások a rizsecetet hatékonyan kezelik vagy megelőzik:

  • Elhízás: A tanulmányok azt mutatják, hogy a rizsecet hozzájárulhat a teltségérzet növeléséhez, ami azt jelenti, hogy segíthet kevesebbet enni és így lefogyni.
  • Magas vércukorszint: A rizsecet segíthet csökkenteni a vércukorszintet, ami segíthet a cukorbetegeknél a betegség kezelésében.

Általános felhasználások

A kínai szakácsok rizsecetet használnak pácoláshoz, valamint pácok és sült krumplik összetevőjeként. Japánban rizsecetet szórnak a sushi rizsre.

Hol lehet rendelni rizsecetet?

Ha rizsecetet szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és kereskedőt találsz:

További kereskedéseket találsz a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.