Rocoto chili paprika: beszerzés és felhasználás

A rocoto paprika (más néven locoto paprika) hasonlíthat egy kaliforniai paprikára. Ez a chili – inkább paradicsomhoz, mint paprikához hasonlít – lédús és húsos, meglepő csípősségé lángra lobbant. A rocoto habanero-szintű csipősséggel (30 000-100 000 SHU) tetőzik, és ez gyakran meglepi azt aki belekóstol. Egyedülálló kulináris élmény, amely mind a perui, mind a bolíviai konyha kulcsfontosságú összetevője.

  • Scoville (SHU):  30 000 – 100 000
  • Származási hely:  Dél-Amerika/Peru
  • Capsicum fajok:  Pubescens
  • Jalapeno referenciaskálán: 4-40-szer erősebb
  • Felhasználás:  kulináris
  • Méret:  5-8 cm hosszú, körte alakú
  • Íz:  édes, gyümölcsös, füves

Mennyire csípős a rocoto paprika?

Jelentős közepes erőssége van – valójában olyan erős, hogy a nagyon erős kategóriába esik, ahol olyanok élnek, mint a habanero és a scotch bonnet. 30 000 és 100 000 (SHU) között a rocoto akár négyszer vagy negyvenszer erősebb lehet, mint a mi jalapeno chili. Sokkal csípősebb, mint közeli rokona, a manzano chili (12 000-30 000 SHU), így bár ez a két paprika hasonló megjelenésű, vedd figyelembe, hogy csípős meglepetésben lehet részed.

A manzano paprika és a rocoto paprika nem ugyanaz?

Némi félreértés van e két chili körül. Mindkettő ugyanabból a Capsicum Pubescens termesztett fajtából származik, ezért szoros rokonságban állnak egymással. A Pubescens fajta számos egyedi tulajdonsággal rendelkezik – például a sötét magok, a húsos és lédús falak, valamint a gyönyörűen virágzó, szőrös levelű növények –, amelyekben ez a két chili osztozik.

A rocoto-t azonban sokkal délebbre termesztik, mint a manzano-t, az Andok-hegység nyúlványaiban. Aztán ott van még az erejükben lévő különbség is. A rocoto akár tízszer erősebb is lehet, mint a manzano.

Hogy néz ki a rocoto paprika?

Általában úgy néznek ki, mint egy kis paradicsom, vörös, narancssárga és sárga árnyalatokban. A rocoto még felvágva is úgy néz ki, mint egy paradicsom – vastag falakkal és bőséges lédússággal. De van egy figyelemre méltó kivétel. A Rocotos magja sötétbarnától feketéig terjed, ami minden Capsicum Pubescens chilire jellemző. Egyedülálló chili élmény, látni és enni egyaránt.

A növény magasra nő – a rocoto egy másik elnevezése, a fapaprika – gyönyörű lila virágokkal és selymesen szőrös levelekkel. Kinézetével könnyen bevált paprika dísznövényként, különösen az északi éghajlaton, mivel a rokoto jobban bírja a hidegebb hőmérsékletet, mint sok más chili.

Milyen ízű a rocoto chili?

A chili húsos falai nagyon hasonlítanak kaliforniai paprikára. De mindezen felül van egy ropogós gyümölcsösség, amit maga a chili lédússága fokoz. Az elfogyasztás tekintetében, mint említettük, gondolj inkább a paradicsomra és kevésbé a jalapenóra.

Hogyan használhatod?

Ez a lédússág, amely a rocoto-t paradicsomszerűbbé teszi, hatással van annak általános sokoldalúságára a konyhában. A rokoto tésztákhoz is ízletes, és salsákban, csípős szószokban, pörköltekben és más ételekben, ahol lédússáguk előnyös. De vastag fala ellenére a rocoto nem jó töltéshez, és egyáltalán nem olyan chili, amelyet érdemes szárítani.

Sok perui és bolíviai étel esetében a rocoto nélkülözhetetlen, ezért számíts rá, hogy gyakran látni fogod ezeket a nemzetközi konyhák összetevői között.

Hol lehet kapni rocoto paprikát?

Ne számíts arra, hogy friss rokoto chilit fogsz találni a helyi élelmiszerboltban. Fő termőterületein (Dél-Amerika) kívül nem olyan népszerű, mint a többi chili. A rocoto vetőmagot és a rocoto paszta beszerezhető online kereskedőkön keresztül. A paszta nagyon jól bevált szószokba és pörköltekbe, így kiváló alternatíva, ha nincs kéznél a friss chili. Ha rocoto paprikát szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és vetőmagkereskedőt találsz:

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó