Segítség! A chili virágai lehullanak!

Ebben a szezonban sok chilipaprika termesztőnek az a problémája, hogy a chili növények nem teremnek gyümölcsöt, hanem virágokat hoznak. Itt összefoglaltuk a legfontosabb okokat és azok megoldásait.

Mindenki ismeri a problémát. Saját chilli paprikát termeszt, vagy adtak nekünk néhány fiatal növényt. Végül, miután gondoztuk és láttuk, hogy szépen nő a palántánk és szép, sok virágot hoz, de mielőtt egy gyümölcs látható lenne, a chili virágok elsorvadnak és lehullanak.

A problémának számos oka lehet, ezért különböző intézkedésekkel kell megoldani.

1. ok: növényméret

Az egyik leggyakoribb ok, a növény túl kicsi. „Úgy érzi”, hogy még nem képes termeszteni egyetlen gyümölcsöt sem. Ezért ledobja az összes virágot, hogy erőt adjon a növekedéshez.

Megoldás:

Hagyja a növényt növekedni, amíg el nem ér egy bizonyos méretet, hogy képes legyen megtermékenyíteni a gyümölcsét. Megfelelő gyökereknek is ki kell alakulniuk, hogy a növény + gyümölcsök vízzel és tápanyagokkal elláthatók legyenek.

2. ok: az éghajlat

A helyszín rosszul lett kiválasztva; itt a következő problémák merülhetnek fel:

  • Túl árnyékos
  • Túl hideg
  • Túl huzatos vagy ellenkező, túl kevés a szélmozgás
  • Túl nedves

Az üvegházban a körülmények ideálisabbak, de itt is lehetnek problémák:

  • Túl kevés szélmozgás
  • Erős napfényben túl meleg lesz, és a pollen steril lesz

A nagy hőmérséklet-ingadozások a chili paprikák leesését is eredményezhetik, különösen, ha a hőmérséklet éjszaka túl sokat esik. Az egyetlen kivétel a Capsicum pubescens, az éjszakai hőmérséklet csökkenésre szüksége van, különben lehullajtja a virágait a chili paprika.

Megoldás:

Az üvegházban történő termesztés mindig előnyösebb, mint a szabadban történő termesztés. Ezt rendszeresen szellőztetni kell, és ha nyáron túl meleg lesz, akkor árnyékolni kell.

Ha nincs üvegháza, vannak megfelelő intézkedések a szabadban történő chili termesztéshez is. A tető véd a hűvös eső ellen, a polár pedig a hideg éjszakák ellen. A ház falának déli irányú meghosszabbítása ideális, mert a fal elraktározza a nappali hőt, és éjszaka újra leadja.

Végül mindig legyen elegendő hely az egyes növények között, hogy a levegő keringhessen, és a fény könnyen eljuthasson mindenhova.

3. ok: megtermékenyítés

A chili önmegtermékenyítő, ami azt jelenti, hogy minden virágon vannak női és hím részek, de minden virágot be kell porozni. Ez a vadonban a méhek, darazsak és más rovarok által, vagy a szél által történik. Problémák merülhetnek fel az üvegházban vagy az erkélyen. A virágok nem porzódnak be, csak leesnek.

Megoldás:

Ezt a problémát nagyon könnyű megoldani. Vagy naponta egyszer rázza meg a növényt, vagy porozza be a virágokat kézzel, ha puha kefével egyik virágról a másikra jár, és finoman megsimogatja. Mint már említettük, rendszeresen szellőztesse az üvegházat is, hogy a szél és a rovarok elvégezhessék ezt a munkát.

4. ok: rossz karbantartás

A chili paprikának nem csak melegre van szükségük. Szükségük van egyenletes víz- és tápanyagellátásra is, mivel sokat igényelnek a növekedés alatt. Csak meg kell találnia a megfelelő egyensúlyt. Ha túl nedvesek vagy túl szárazak, akkor a chili lehullajtja virágokat. Ugyanez történik, ha nem kapnak elegendő tápanyagot.

Megoldás:

Javasolt a chilit heti egy alkalommal folyékony vagy ásványi műtrágyával gondozni. Fontos továbbá a mérsékelt, de nem túlzott mértékű öntözés. Nincs konkrét szabály ami meghatározná, hogy milyen gyakran és mikor kell öntözni. Minden fajtának, típusnak különböző mennyiségű vízre van szüksége. A legegyszerűbb a súlyteszt. Felemeli az edényt. Ha még mindig nehéznek érzi, akkor nem öntözi. Ha könnyűnek érzi, meglocsolja.

Ha betartja ezt a néhány szabályt, semmi sem akadályozhatja a sikeres chili szüretelést.

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.