Sriracha Szósz Hozzávalók: Mi van ebben a népszerű csípős szószban?

Biztos, hogy valaki, aki szereti a chili paprikát, valószínűleg megkóstolta a Sriracha Hot Chili Sauce-t, de tudja, hogy milyen paprika van benne? A Sriracha címke szerint a generikus „chili”, amit a fűszeres ételeket kedvelők biztos tudják, széles világot nyit meg, hogy mi lehet a csípős paprika.

Vessünk egy pillantást ezekre a Sriracha összetevőkre, és jobban megértsük, mitől olyan ez a népszerű csípős szósz. A csípősség mögött meglepő csípős paprika van, amelyről sokan nem is tudnak. 

A Sriracha összetevők listája

A Sriracha címke hátoldalán a következő fő összetevők szerepelnek:

  • Chili
  • Cukor
  • Fokhagyma
  • Desztillált ecet
  • Kálium-szorbát
  • Nátrium-biszulfit
  • Xantán gumi

A „chili” Srirachában…

Meglepő csípős paprika áll a híres kakasszósz – vörös jalapeño mögött. Meglepődött? Néhányan lehet. Sokan nem veszik észre, hogy a jalapenók különböző színűek. Csak megszoktuk őket enni, mielőtt még teljesen érettek lennének, amikor zöld színűek. A Jalapeño paprika gyönyörű bíborvörös színűvé válik, és ezzel együtt az erejük is megnő. A vörös jalapeno-ban a kapszaicin szintje sokkal magasabb, mint ugyanabban a paprikában, amikor fiatal és zöld.

Ezért is ízlik jobban ez a csípős szósz, mint a szokásos jalapeno csípős szószok. A vörös jalapenók jóval jobban hozzák a csípősséget, mint a zöld fajták. E paprikák tipikus tartományának felső végén (2500–8000 Scoville egység).

Néhány házi készítésű sriracha szósz Fresno chilit használ a vörös jalapeno helyett. Ez működhet, de a fresno paprika általában fényesebb ízt ad a keveréknek, mint a jalapeno földibb íze.

A kakas szósz egyéb összetevői

Valószínűleg elég nyilvánvaló, hogy a fokhagyma, a só, a cukor és a desztillált ecet mit hoz az asztalra. Mindannyian segítenek Srirachának nagyszerű ízét adni. 

A kálium-szorbát színtelen só, tartósítószerként használják a csípős szósz teljes eltarthatóságának növelésére.

A nátrium-biszulfit úgy hangozhat, mintha só lenne, de kémiai összetételét tekintve közelebb áll a kénhez. Ez megint tartósítószer.

A xantángumi erjesztett kukoricacukor alapú, és élelmiszer-adalékként használják a szósz vastagságának növelésére és az összetevők megkötőjeként. Segít a boltok polcain ülő szószoknak abban, hogy ne váljanak szét.