Szecsuáni bors: Másfajta csípősség

A szecsuáni borsot néha szecsuan pepper -nek írják. Mindkét írásmód ugyanarra utal – egy fűszer, amely Ázsia különböző részein őshonos fából származik. Ezek a fák megtalálhatók Amerikában és Afrikában is, de ezeken a helyeken nem használták őket a főzéshez. A legenda szerint a szecsuáni borsot egykor kizárólag a kínai császárnak tartották fenn.

Annak ellenére, hogy a „pepper” szó szerepel a nevében, a szecsuáni bors nincs kapcsolatban a fekete borssal vagy a chili paprikával; ehelyett azt a fát, amelyből származik, tüskés kőrisfának nevezzük, és valójában a citrusfélék közé tartozik. Ezekből a fákból szárított bogyók a szecsuáni borsok. A szecsuáni bogyókat az amerikai kormány valójában sok évre (1968–2005) betiltotta, mert attól tartottak, hogy betegség terjedhet a citrusfákon.

Szecsuáni bors ízprofil

A szecsuáni bors aromás, fenyő és levendula ízjegyekkel, enyhe citrusos édességgel. Az egyedülálló ízén túl a szecsuáni borsot híressé teszi az a zsibbadó érzés, amelyet okoz. Ez különbözik a chili paprika és a fekete bors csípősségétől. Kutatások kimutatták, hogy hatása valójában hasonló az ajkak gyors rezgésnek való kitettségéhez. Gyakran párosítják chili paprikával, mert egyes szakácsok úgy vélik, hogy a szecsuáni bors által okozott zsibbadás semlegesíti a erejüket. A csípősség semlegesítése lehetővé teszi, hogy élvezzen más ízeiket.

A szecsuáni bors egészségügyi előnyei

A szecsuáni bors egészségügyi előnyei olyan vegyületekből származnak, mint:

  • Terpének: A mircén és a limonén egyaránt terpének, amelyeket hasznosnak tekintenek a gyulladások leküzdésében, és amelyek segíthetnek a rák megelőzésében.
  • Vitaminok: A szecsuáni bors mind A-, mind K-vitamint tartalmaznak.
  • Ásványi anyagok: A szecsuáni bors kálium-, cink- és szelénforrások.

A szecsuáni bors hosszú múltra tekint vissza a hagyományos kínai orvoslásban. Az alábbiakban bemutatunk néhány olyan betegséget, amelyeket képes kezelni vagy megelőzni, ha felveszi az étrendbe.

  • Gyenge emésztés: Az emésztést javíthatja a szecsuáni bors, mivel köztudottan emésztőenzimek felszabadulását okozza, és megakadályozhatja a puffadást is.
  • Magas vérnyomás: értágítóként a szecsuáni bors csökkenthetik a vérnyomást, ezáltal a stroke és a szívbetegségek kockázatát.
  • Gömbférgességi fertőzés: A szecsuáni borsk egyik hagyományos felhasználási módja a bélparaziták néven gömbférgek kezelése.

A szecsuáni bors gyakori felhasználása

A fűszer azon kevesek egyike, amelyek a Himalájában növekedhetnek, ami elengedhetetlenné teszi Tibet és Bhután konyháját. Ez egyben a tartomány döntő eleme, amelyről elnevezték. A szecsuáni régió ételei közismerten erősebbek, mint Kína más részeiről származó ételek, részben a szecsuáni bors, részben pedig a chili paprika liberális használata miatt. A szecsuáni bors különösen népszerű kiegészíti a kacsát és csirkét tartalmazó ételeket, és gyakran csillagánizssal és gyömbérrel párosul. Ez az egyik fő fűszer a legtöbb kínai ötfűszerkeverékben, csillagánizs, gyömbér és egyéb fűszerek mellett. Fontos a japán shichimi togarashiban is.

A különféle kínai ételek, amelyekben a szecsuáni bors kiemelkedő szerepet játszik, a bumm bang csirke és a kung pao csirke. Fontos összetevője Tibet nemzeti ételének is, amely tartalmaz szekhúni borssal, gyömbérrel és fokhagymával ízesített jakhúst.

Hol lehet rendelni szecsuáni borsot?

Ha szecsuáni borsot szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és kereskedőt találsz:

További kereskedéseket találsz a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó