Szegfűszeg: A világ egyik legerősebb íze

A szegfűszeg az egyik legrégebbi és legnépszerűbb fűszer a világon. Az indonéziai Maluku-szigeteken őshonos szegfűszeg a különféle örökzöld fa virágrügye.

Ezt az erős és aromás fűszert Ázsiában több mint 2000 éve fogyasztják. Gyorsan népszerűvé vált, mivel eljutott a világ más részeire, és már több száz éve nélkülözhetetlen ízkomponens számos hagyományos ételben a különféle kultúrák között.

Ma is Indonézia a szegfűszeg fő termelője. Ezt a fűszert kereskedelmileg Zanzibárból, Indiából, Madagaszkárról, Tanzániából és Srí Lankáról is betakarítják. A madagaszkári szegfűszeget általában a világ más részein termesztetteknél jobbnak tartják.

Szegfűszeg ízprofil

Ennek a fűszernek az íze és aromája egyaránt hihetetlenül intenzív. A szegfűszeg a világ összes fűszerének egyik legerősebb ízét adja. Íze csípős, erős és édes, keserű, összehúzó ízű is. A szegfűszegnek kifejezett és tagadhatatlan melegsége is van; egyeseknek szinte csípős az íze. Ez a fűszer egyszerűen ilyen intenzív!

Ennek a fűszernek az elfogyasztása a szerecsendióéhoz hasonló érzést hagy a szájban. Valójában a szegfűszeg és a szerecsendió fűszerkeverékekben illetve meghatározott ételekben való párosítása népszerű, mivel az ízek némileg hasonlóak és nagyon kiegészítik egymást.

A szegfűszeg egészségügyi előnyei

Kr. E. 200-ig nyúlik vissza, a szegfűszeg híres volt egészségügyi előnyeiről. Az ókori kínai udvarhölgyek szegfűszeget rágtak, mielőtt találkoztak volna a császárral, hogy felfrissítsék a lélegzetüket.

A szegfűszeget még ma is használják betegségek kezelésére és az egészség javítására. A szegfűszeg használatának vagy fogyasztásának elsődleges egészségügyi előnyei a következők:

 • Hatékony az ínybetegségek kezelésében
 • Segíti az emésztést
 • Rákellenes és mutagénellenes tulajdonságokat tartalmaz
 • Fokozza az immunrendszert
 • Csökkenti a gyulladást
 • Hatékony a fájdalom kezelésében
 • Megkönnyíti a fejfájást
 • Segít a vércukorszint szabályozásában
 • Véd a májfertőzések ellen
 • Segíti a csontsűrűség megőrzését
 • Hatékony a bakteriális fertőzés ellen

A szegfűszeg gyakori felhasználása

A szegfűszeg legnépszerűbb felhasználási módjai nem mindig voltak szigorúan kulináris vagy gyógyászati ​​célokra. Korábban a szegfűszeg cigaretta rendkívül népszerű volt az Egyesült Államokban. Az utóbbi években törvényen kívül kerültek, de ma is szegfűszeg szivarként árulják őket. Indonéziában továbbra is nagy mennyiségben fogyasztják a szegfűszeg cigarettákat, amelyek kretek néven ismertek.

A szegfűszeg a hagyományos amerikai ételek, köztük a húsvéti sonkák, a mézeskalács és a sütőtök pite fontos összetevőjévé vált. A húsok, salátaöntetek és más desszertek ízesítésére is használják. A szegfűszeg még a fűszerezés fontos elemeit is szolgáltatja a ketchupnak, valamint a Worcestershire szósznak.

A kínai és német ételízesítőknél a szegfűszeg a húsok és a sütik ízesítésére szolgáló fő fűszer.

A masala tea (közismert nevén chai) jellegzetes ízének nagy részét szegfűszegből nyeri. Ezenkívül a vietnami Poh és a kínai Five-Spice támaszkodik erre az összetevőre.

Srí Lanka és Észak-India fűszerkeverékeiben a szegfűszeg továbbra is az elsődleges összetevők.

A szegfűszeg íze és aromája olyan páratlan érzetet nyújt. Míg a szegfűszeg népszerű összetevő, elnyomhatják őket, és fontos tisztában lenni azzal, hogy ez a fűszer milyen erős és intenzív, amikor saját ételben használja.

Hol lehet rendelni szegfűszeget?

Ha szegfűszeget szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és kereskedőt találsz:

További kereskedéseket találsz a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó