Szellem Chili Paprika – Bhut Jolokia

Az első „Super” chili! 2006-ban a Bhut Jolokia paprikát (nevezik még Naga Jolokia vagy Ghost chilinek is), hivatalosan több mint egymilliós SHU értéket mértek. A Guinness Rekordok Könyvében a legerősebb chili paprika címet kapta, míg a Trinidad Scorpion ‘Butch T’ meg nem fosztotta ettől a címtől.  A Szellem paprika továbbra is a világ egyik legerősebb paprikája, és ha összehasonlítja SHU-ját egy Jalapeno chilivel, ami mindössze 2.500 – 8.000 SHU-val rendelkezik, akkor látható, hogy mennyire is erős chiliről beszélünk.

Capsicum Chinense

Bhut Jolokiának ördögi csípőssége miatt kapta a „szellem chili” becenevet. Valójában néhány ember számára veszélyes lehet megkóstolni ezt a chilit. „Korábban előfordult már, hogy a tapasztalatlan chilifalók összeomlottak. Hallucináltak és szellemeket is láttak.”

Mint a legtöbb magas kapszaicin koncentrációjú chili paprika, a Szellem chili is a Capsicum Chinense nemzetségbe tartozik. A Chinense az a nemzetség, amelynek eredete a dél-amerikai Amazonas medencéjében található.

Eredete

A Szellem chili eredete India északkeleti részén, Assam régióban található. A Frontal Agritech vetőmaggyártó úttörő munkát végzett a nemesítés és forgalmazás területén. A vetőmag-kereskedők kezdeti nagy kereslete miatt a vetőmag értékesítés kezdetben korlátozott volt.

Néhány év elteltével végre sikerült kielégíteni a Szellem chili vetőmag iránti nagy keresletet. Főleg a hobbitenyésztőknek kellett megelégedniük a kiszállításonkénti 10 maggal az első szezonban. Ma már szinte minden chili webáruházban beszerezhető a vetőmag.

Assam egyébként nagyon jól ismert teatermesztési terület. A hőmérséklet nappal 30 °C körül alakul, éjszaka pedig ritkán megy 20 °C alá. A páratartalom viszonylag magas: 65 és 75 % között van. Ha saját maga termeszti a Szellem chilit, próbálja meg a páratartalmat ugyanolyan magas szinten tartani. A rendszeres vízzel történő permetezés különösen beltéri termesztés esetén frissíti a növényt.

Hazájában a Szellem chili paprikát vidéki falvakból elefántok kiűzésére használják. Az elefántok békés állatok, de éjszaka egy kunyhóban egyáltalán nem kellemesek a lakók számára. Azért, hogy a településeken távol tartsák az állatokat az élelemtől egy kötelet feszítenek, amit chilivel áztatnak. Amikor vad elefántok hordája közeledett, vastag fáklyákat gyújtanak, amelyekben Szellem chili található.

Csípősség

A chili erősségifokának hivatalos meghatározásáról az elmúlt években a híres új-mexikói egyetemet bízták meg. A Chile Pepper Institute most először mért több mint egymillió SHU-t egy chili fajtánál.

Összehasonlításképpen, a Red Savina, a világ legerősebb chilije 2007-ig, valamivel több mint félmillió SHU-t mértek. Az ilyen csípősség már veszélyesnek minősíthető. A használat során viseljen kesztyűt! Ne dörzsölje a szemét! Ne érintse meg az érzékeny testrészeket, különben pokolian fog égni.

A Scoville-skálán a Bhut Jolokia chili átlagosan 1 003 000 SHU körüli értéket ért el.

Hőérzet: 10/10 Extrém erős. 800.000 – 1.200.000 (SHU) Scoville egység.

A Szellem chili hromszor erősebb, mint az például az Orange Habanero chili. Javasoljuk, hogy nagyon kis mennyiségben használja és nagyon nagy körültekintéssel járjon el. 

A Szellem chili felhasználása

A Bhut Jolokia könnyen szárítható és porrá alakítható. A friss chilit talán csak a versenyeken eszik a legbátrabbak. Azokra a kérdésekre, hogy milyen ízű ez a chili, már nem lehet válaszolni. Ennek az az oka, hogy szellem chilis fűszerességük gyorsan és kíméletlenül harap.

A friss Szellem chili paprika enyhén vegyszeres ízű, valószínűleg a magas kapszaicin tartalom miatt. A Szellem chilipor feldolgozva finom, gyümölcsös aromát bontakoztat ki. Ideális paradicsomos chilis receptekhez és csípős levesekhez.

A tömény Bhut Jolokia fűszert gyakran kis tartályokba töltik kulcstartóként, hogy az igazán függőknek mindig kéznél legyen egy adag sürgősségi fűszer.

Növényről

Az egészséges Szellem chili növények csodálatosan néznek ki. Gyönyörű koronával rendelkezik. A kertben a Szellem chili növények 1,8 méter magasra nőnek. A lakásban vagy az erkélyen általában 1,2 méteres magasságra nőnek. A chili mérete a gyökértértől vagy a cserép méretétől függ.

Szellem Chili
red bhut jolokia chili fotó: amazon

Levelei valamivel kisebbek, mint a Habanero levelei. Ez a növény gyönyörűen néz ki piros chili paprikával és nagyjából azonos méretű zöld levelekkel.

A Szellem chilinek sok melegre és nedvességre van szüksége a fejlődése során. Üvegházba vagy télikertbe tökéletes fajta. 6,8-6,0 pH értékű vízáteresztő talajban a növénynek körülbelül 100 napra van szüksége a virágzáshoz.

A gyümölcsképződés után további 120 nappal az csípös chilit lehet is szüretelni. Ha van egy magas ágyás vagy egy növényspirál, akkor jó termésre számíthat. A melegebb talajnak köszönhetően a chili növények szinte mindig egészségesebben és gyorsabban nőnek.

Szellem chili termesztés

A Capsicum chinense termesztését legalább 10 héttel a tervezett ültetési időpont előtt el kell kezdenie. Általában május közepe a megfelelő időpont a kiültetésre. A magok áztatása után legkésőbb márciusban – lehetőleg február elején – ültessük el az egyes magokat kókuszdióreszelékkel dúsított földkeverékbe.

Egy mini üvegház segít abban, hogy a csírázási hőmérsékletet 23°C és 27°C között tartsa. 10-14 nap között jelennek meg az első palánták. A chili növényeknek kellően nagy cserépre van szükségük ahhoz, hogy jól fejlődjenek. A termesztéshez 10 literes növénytartót használjunk, lehetőleg 2-3 lépésben. A kertben hagyjon körülbelül fél méter helyet minden növény számára.

A Bhut Jolokiának szüksége lehet egy kis segítségre a beporzás során. Kézzel kell beporozni és nem ritka, hogy az első virág leesik.

Csírázás

A szabadban az ültetést legjobb ha 2-3 héttel az utolsó fagyok után végezzük el. Ültesse a Bhut Jolokia magokat kb. 1 cm mélyre. A nedvesség megőrzése érdekében gondoskodjon valamilyen fedélről a csíráztató edényein.

Hagyja, hogy a levegő keringjen, de ne hagyja kiszáradni. Helyezze a csíráztató edényt meleg helyre, közvetlen napfénytől távol. Az optimális hőmérsékleten tartva a magok általában 8-17 napon belül csíráznak (21–28 ° C).

Amikor a növények kifejlesztik első valódi leveleiket, át kell ültetni őket nagyobb cserépbe. Lassan szoktassa a növényeket a kültéri körülmények közé.

Gondozás

Ez a fajta chili sok meleget, napot és páratartalmat igényel. Ne öntözze túl sok vízzel a talajt. Elég jól bírja a szárazságot, és gyorsan összezsugorodik, ha túl nedves a földje. Öntözés előtt célszerű ujjal ellenőrizni a talaj szárazságát. 

Trágyázás

A Bhut Jolokia növények sok műtrágyát használhatnak számtalan narancstól pirosig terjedő chilipaprikájuk előállításához. A műtrágya nem tartalmazhat túl sok nitrogént. 

Több termesztőnek beváltak a speciális chili és paprika műtrágyák, vagy a kiváló minőségű paradicsom műtrágyák. Az ízletes chilihez erősen ajánlott a szerves trágya komposzt, csirke- vagy lótrágya formájában. Az erkélyen vagy a szobában a tartós műtrágya granulátum könnyen használható.

Szüret

Augusztustól vagy szeptembertől van a Szellem chili szüretének ideje. Körülbelül 100 nappal a zöld paprikák kialakulása után először narancssárgára, majd pirosra változnak. A chili héja szokatlan szerkezetű. A hús kemény, és szárítás után sok chiliporral rendelkezik. A szüretelés során viseljen kesztyűt!

Mielőtt belevágna a világ legcsípősebb chilijébe, ez az egykori rekorder remek gyakorlás. Nagyon fűszeres, nagyszerű növény, nem könnyű termeszteni.

Szinárnyalatok

A barna fajtája kissé füstös ízű és sok esetben valamivel nagyobb, mint a narancssárga-piros társai. A Szellem chilinek már elérhető a Fehér változata is!

Szellem Chili fehér változat
Fehér szellem chili – fotó: amazon

Figyelmeztetés

Nagyon óvatosan kell kezelni, gyermekektől és a meggondolatlan személyektől elzárva tartandó a Szellem chili minden formája!

Szellem chili mag rendelés

Ha lehetősége van saját chilit termeszteni és biztositani tudja a kellő feltételeket, akkor nagyon megéri a saját chili termesztése.

Köszönet a fotókért: amazon, pxhere, flickr

Szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg?

Iratkozz fel és elküldjük neked a legújabb cikkeket, receptek és kuponkódokat, amelyekkel kedvezményesen vásárolhatsz a kereskedőknél!

Videó