Szezámmag: Nem csak hamburger zsemléhez

A szezámmag az emberiség egyik legősibb étele. Az emberiség történetében az elsők között vannak olyan növények, amelyeket magjaik és a bennük lévő olajok miatt termesztettek, nem pedig leveleik, gyümölcseik vagy gyökereik miatt.

A szezám név egészen az ókori Egyiptomig nyúlik vissza. Az ókori egyiptomi szezám kifejezés sesemt volt . A szezám egyéb említései az asszíroktól származnak. Egy asszír mítosz szerint isteneik szezámbort ittak, mielőtt létrehozták a Földet.

Úgy gondolják, hogy a szezám Indiából származik, de Kínában és Afrikában egyaránt elterjedt. A kínaiak 5000 évvel ezelőtt szezámolajat is használtak lámpáikhoz.

Van néhány bizonyíték arra, hogy a szezámmagot rabszolgák hozták Amerikába. A 18. századra a szezám az Egyesült Államok déli részén az egyik vezető növény. Ma szezámmagot talál néhány déli ételben, különösen a dél-karolinai ételekben.

A szezámmagot széles körben termesztik Ázsiában, Kína és India a kontinens legnagyobb termelői között. Nigéria és az afrikai Szudán szintén a világ vezetői közé tartozik.

A szezámmag ízprofilja

A fehér szezámmag karamellás illatú, diós és édes jegyekkel. A fekete szezámmag gazdagabb aromával rendelkezik, amely az étcsokoládééhoz hasonlítható.

A szezámmag egészségügyi előnyei

A szezámmag nem csupán dekoráció a hamburger zsemléhez. Rendkívül tápláló fűszer, amely számos egészségügyi előnnyel járhat. A szezámmagban található tápanyagok a következők:

  • B-6- vitamin : A B6  vitamin piroxidin néven is ismert. Ezt a vitamint a szervezet sokféle folyamatában használják, beleértve több mint 100 enzimreakciót, például az aminosav anyagcserét, és fontos a kognitív fejlődés szempontjából. 100 g szezámmag biztosítja a minden nap szükséges B6-vitamin 40 százalékát.
  • Ásványi anyagok: A szezámmag számos fontos ásványi anyaggal van ellátva, beleértve a kalciumot, a magnéziumot és a vasat. A kalcium fontos a csontok és a fogak növekedése és fenntartása szempontjából. Szüksége is van rá, hogy képes legyen felszívni bizonyos vitaminokat, például a D- és a K-vitamint. 100 g szezámmag elfogyasztásával megkapja a napi kalciumigényének 97 százalékát. A magnézium fontos a csontok fejlődésében is, és szüksége van rá ahhoz, hogy energiát nyerjen az ételéből. 100 g szezámmag elfogyasztásával a magnéziumszükséglet 87 százaléka teljesülhet. A vas a hemoglobin egyik fő alkotóeleme, és szükséges az oxigén szövetekhez történő szállításához. 100 g szezámmag adhatja a napi vas 81 százalékát.
  • Élelmi rost: Az étkezési rost olyan típusú szénhidrát, amelyet növényi ételektől kap, és amely fontos a belek működéséhez. A napi rostigény 48 százalékát 100 gramm szezámmagból szerezheti be.

A szezámmag segíthet az olyan betegségek és egészségi állapotok megelőzésében és kezelésében, mint például:

  • Magas koleszterinszint: A szezámmagban található zsírsavak csökkentik a rossz koleszterint és növelik a jó koleszterint. Ez azt jelenti, hogy a sok szezámmagot tartalmazó étrend segíthet a szívbetegségek és a stroke megelőzésében.
  • Székrekedés: A szezámmagban lévő rostok segítik az ételeket az emésztőrendszer gyorsabb és könnyebb átjutásában. Jelentős bizonyíték van arra, hogy a rostokban gazdag étrend segíthet csökkenteni a vastagbélrák kockázatát.

A szezámmag általános felhasználása

A szezámmagot használják a mexikói ételekhez, őrlik a tahini szósz előállításához a Közel-Keleten, és a japán shichimi togarashi összetevőjeként szokták használni.

Hol lehet rendelni szezámmagot?

Ha szezámmagot szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és kereskedőt találsz:

További kereskedéseket találsz a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.