Szezámolaj: Ősi, sokoldalú és ízes fűszer

A szezámolajat Mezopotámiában és Asszíriában használták, a szezámmagot mindkét helyen termésként hasznosították. A szezámolaj volt az egyetlen olaj, amelyet a babilóniaiak használtak. A történészek úgy vélik, hogy a szezámmag lehetett a világ első termesztett olajos magja. Noha különböző állítások vannak arról, honnan származnak a szezámmagok, nagy valószínűséggel először az Indiai szubkontinensen honosították meg őket.

A régészek szezámmagot találtak a mai Pakisztán mai Indus-völgyében. A szezámmag valószínűleg onnan került Mezopotámiába. Egyes történészek úgy vélik, hogy a származási hely Afrika volt.

A kínaiak évezredek óta használják szezámolajat élelmiszerként és gyógyszerként is. Néhány kínai történész azt állítja, hogy a vetőmagokat Kínában 5000 évvel ezelőtt használták, és arra utalnak, hogy Kínában őshonosak. A szezámmag a selyemutakon keresztül Kínából terjedt nyugatra. A szezámolaj a kínai konyha egyik legfontosabb összetevőjévé vált.

Az ókori egyiptomiak ie 1500-ig szezámolajat használtak főzéshez, gyógyszerekhez és lámpában.

A történészek úgy vélik, hogy a szezám rabszolgákon keresztül érkezett az Egyesült Államokba a 17. században.

A szezámolaj döntő szerepet játszik az indiai ayurvédikus orvoslásban. Az ayurvéda gyakorlói kenőcsként használják sebekre és égésekre.

A szezámmag előállításához használt szezámmag világszerte vezető gyártói India és Kína, de a magot kereskedelmi forgalomban Afrikában és Latin-Amerikában is termesztik. A szezámolaj a nyolc leggyakrabban használt étolaj.

A szezám szó az akkád nyelvben, valamint az arámi és az ókori arabban gyökerezik.

Szezámolaj ízprofil

A szezámmagnak éles és diós íze van, a szezámolaj pedig ennek koncentráltabb változatát kínálja, még mélyebben. A könnyű szezámmagolajat pirított szezámmaggal készítik. Enyhe ízű, de fel lehet használni ételek sütésére nagy lángon. A hidegen sajtolt szezámolaj nem olyan intenzív, mint a többi szezámolajfajta, enyhén édes.

A szezámolaj egészségügyi előnyei

A szezámolajat széles körben nagyon egészséges olajnak tekintik. Az előnyök abból fakadnak, hogy ilyen tápanyagokat tartalmaz:

  • Vitaminok: A szezámolaj adagonként magas szintű különféle vitaminokat biztosíthat. Ezek a vitaminok tartalmazzák az A-vitamint, néhány B-vitamint és az E-vitamint.
  • Antioxidánsok: A szezámolaj egy sor antioxidánst tartalmaz fenolos vegyületek formájában. A lista tokoferolt, szezamint és szezamolint tartalmaz.

A szezámolaj fogyasztása segíthet az olyan állapotok kezelésében vagy megelőzésében, mint:

  • Magas vérnyomás: A szezámolaj segíthet csökkenteni a magas vérnyomást, és ezáltal megelőzni az általa kiváltott betegségeket.
  • Szívbetegség: Tanulmányok kimutatták, hogy a szezámolaj csökkentheti a koleszterinszintet, ha elsődleges étolajként használják. A vér alacsony koleszterinszintje csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.
  • Magas vércukorszint: A kutatók azt találták, hogy a szezámolaj csökkentheti a vércukorszintet. Ez azt jelenti, hogy előnyös lehet cukorbetegek számára, vagy akiknek fennáll a veszélye annak kialakulásában.

Általános felhasználások

A szezámolaj kedvelt adalék a kínai sült krumplihoz, ahol dióssága bonyolultabbá teszi a sült ételeket. Használható étolajként, mivel mérsékelten magas a forráspontja, vagy a főzés végén csepegtethet az ételekre. Használhat szezámolajat pácban is.

Hol lehet rendelni szezámolajat?

Ha szezámolajat szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és kereskedőt találsz:

További kereskedéseket találsz a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó